Web Analytics

UE acordă Ucrainei asistență macrofinanciară de urgență în valoare de 300 milioane EUR

de | 13.03.2022 13:27 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

Comisia Europeană a plătit, în ziua de 11 martie, 300 milioane EUR sub formă de asistență macrofinanciară (AMF) de urgență pentru Ucraina.

Plata fondurilor a fost accelerată pentru a contribui la consolidarea stabilității macroeconomice a Ucrainei în contextul invaziei neprovocate și nejustificate de către Rusia.

Citește și: Studentă la jurnalism la Universitatea Piteşti, Vlada din Odesa şi-a spus drama de refugiat în redacţia Jurnalului de Argeş

Aceasta este partea inițială a unei prime tranșe de 600 milioane EUR din cadrul noului program AMF de urgență pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde EUR. Se preconizează că o sumă suplimentară de 300 milioane EUR se va plăti săptămâna viitoare.

Programul reprezintă o dovadă concretă a sprijinului ferm al UE față de Ucraina. Plata are loc în urma adoptării rapide de către Consiliu și Parlamentul European a propunerii Comisiei privind un nou program de urgență. Fondurile rămase (600 milioane EUR) se vor aloca mai târziu în cursul anului, în conformitate cu memorandumul de înțelegere semnat de UE și Ucraina.

În paralel cu punerea în aplicare a programului AMF de urgență, Comisia pregătește un program AMF suplimentar pentru a sprijini în continuare Ucraina pe termen lung, astfel cum a anunțat președinta von der Leyen la sfârșitul lunii ianuarie.

Citește și: Odiseea doamnei Cătălina Stătescu, fata deţinutului politic Nicolae Enescu: „Tata a intrat în casă timid, jerpelit, slab, era un schelet îmbrăcat. Nu avea nici 50 de kilograme…”

Acest sprijin vine în completarea pachetelor ample și fără precedent de măsuri pe care UE le-a luat ca răspuns la actele de agresiune ale Rusiei asupra integrității teritoriale a Ucrainei.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *