Web Analytics

UE a acceptat Acordul privind subvențiile pentru pescuit

de | 12.06.2023 08:29 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

În ziua de 8 iunie a.c., UE a acceptat în mod oficial, în numele celor 27 de state membre ale sale, Acordul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind subvențiile pentru pescuit.

Acceptarea de către UE accelerează intrarea în vigoare a acordului și îndeplinirea țintei 14.6 a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.

Acordul privind subvențiile pentru pescuit este esențial pentru a garanta că dezvoltarea durabilă figurează printre obiectivele principale ale subvențiilor pentru pescuit și pentru a evita afectarea oceanelor și stocurilor de pește de care depind mijloacele de subzistență ale comunităților costiere din întreaga lume.

Citește și:

Acordul va intra în vigoare în momentul în care două treimi din cei 164 de membri ai OMC și-au încheiat procesul de ratificare la nivel național. Odată cu acceptarea de către UE (reprezentând cele 27 de state membre), numărul membrilor OMC care au acceptat acordul a ajuns la 34.

Acordul OMC privind subvențiile pentru pescuit, primul acord comercial multilateral axat pe dezvoltarea durabilă, a fost încheiat în cadrul celei de a 12-a Conferințe ministeriale a OMC (CM 12) care s-a desfășurat în luna iunie 2022. Acordul prevede:

  • interzicerea subvențiilor guvernamentale pentru pescuitul ilegal, nereglementat și nedeclarat;
  • interzicerea subvențiilor pentru pescuit nereglementat în marea liberă;
  • interzicerea subvențiilor pentru stocurile cele mai vulnerabile;
  • dispoziții vizând combaterea practicii dăunătoare a schimbării pavilionului navelor de pescuit cu pavilionul altei jurisdicții și
  • dispoziții detaliate în materie de transparență și notificare pentru a monitoriza punerea în aplicare a acordului.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *