Web Analytics

Tupeu maxim pe patronul firmei de deşeuri amendate cu 200.000 lei

de | 1.03.2018 11:53 | Dezvăluiri

5 nastasescu# Adelin Năstăsescu: „Vreau să plec cât mai repede posibil din Ştefăneştiul ăla de tot rahatul”

În urma scandalului legat de deșeurile depozitate direct pe pământ la Ștefănești, firma  CXA ECO PLAST CLEAR SRL a fost sancționată săptămâna trecută de comisarii Gărzii de Mediu Argeș cu câte 100.000 de lei pentru fiecare din cele două puncte de depozitare (unul pe strada Sticlelor, celălalt în apropierea gării). Vorbim de două dintre cele mai mari amenzi date vreodată de Garda de Mediu Argeș.

Sancțiunea totală de 200.000 lei ar fi pentru mai nimic, cel puțin așa susține Adelin Năstăsescu patronul SRL-ului care colectează deşeuri.
„Activitatea nu s-a suspendat, deșeurile nu au fost periculoase. A fost un simplu fapt că unele din ele au fost depozitate pe pământ direct, ceea ce nu aveam voie. Şi câteva ambalaje-amestec, care, potrivit legislației, nu ai voie să le depozitezi amestec (…). O să contestăm, vă dați seama… Vă dați seama că, la cât a fost mediatizat, oamenii au venit direct croiți. Nu cred că aveau ei chef  luni, de la București și toate organele de control, să vină pe la mine prin curte… Vă dați seama că oamenii poate aveau și ei altă treabă”, a declarat, contactat de Jurnal de Argeş, patronul Adelin Năstăsescu.

„98% dintre deșeuri sunt depozitate conform legislației”

5 02Patronul CXA ECO PLAST CLEAR SRL recunoaşte că, pe cei 20.000 de metri pătraţi închiriaţi la Ştefăneşti, mai încalcă legea (spune el, doar prin depozitarea direct pe pământ a deşeurilor), însă  sugerează că cetăţenii Stefăneştiului ar trebui să stea liniştiţi, că nu-i problemă!
„Ce să am (n.red. – pe terenuri)?! Deșeuri reciclabile. 98% din ele sunt depozitate conform legislației. 98% din ele sunt depozitate pe platformă betonată”, mai spune Năstăsescu.
Ține să precizeze că, prin punctele sale de lucru de la Ştefăneşti, n-a trecut niciun deşeu periculos. Ba, mai mult, s-a arătat indignat de afirmaţiile subprefectului Gabriel Stoian, care a afirmat că vata de sticlă descoperită la faţa locului este deşeu periculos.
„Nu a fost depozitată vată de sticlă. Vată de sticlă a fost în niște containere pentru care deținem autorizație de mediu. Vata de sticlă nu este, cum ați scris, un deșeu periculos (…). Nu aveam deșeuri periculoase. Nu există nici măcar un grămuleț de deșeu periculos… Avem un punct acolo (în autorizaţie, n.red) care specifică că putem colecta deșeuri periculoase, dar nu avem niciun cod (…). Noi nu avem codurile de deșeuri periculoase pe autorizația de mediu”, a mai precizat Adelin Năstăsescu.

„Aia e problema ta, cum am ajuns eu la Ștefănești?”

Întrebat de contextul în care a ajuns să depoziteze deşeuri la Ştefăneşti (cu încălcarea  normelor, după cum constata Garda de Mediu, care le-a găsit inclusiv depozitate direct pe pământ), patronul CXA ECO PLAST CLEAR a devenit reticent. Redăm, mai jos, un scurt fragment al conversaţiei purtate telefonic:
# Jurnal de Argeș: Cum ați ajuns dumneavoastră acolo, la Ştefănești, pe terenul acela?
Adelin Năstăsescu:  Aia e problema ta, cum am ajuns eu acolo? Acuma o dăm în altele…
# Jurnal de Argeș: N-o dăm în altele, pentru că d-l subprefect a afirmat că ați închiriat de la domnul Axinte de la Argecom. Ați închiriat de la domnul Gheorghe Axinte?
Adelin Năstăsescu: Da. Și ce dacă….? Nu de la domnul Axinte, de la casa de insolvență, că nu mai e a lui domnul Axinte acolo. Încercați să faceți iar un scandal și mie nu-mi place și vă închid telefonul….

Potrivit unor surse, Adelin Năstăsescu s-ar fi lăudat în anumite cercuri cu relaţiile pe care le are cu Gheorghe Gherghina, ex-secretar de stat de Finanţe, actualmente în Consiliul de Administrație la Banca Națională. Prin urmare, i-am cerut să clarifice acest lucru.  
„Cine e domnul Gherghina? Nu am scris, nu am zis, nu am vorbit așa ceva în viața mea. Nici nu știu cine este acest domn Gherghina și nu știu de unde a interceptat (nr. neinteligibil) cineva…”, a mai spus Năstăsescu.
Adelin Năstăsescu neagă și orice relație de afaceri sau de altă natură cu vicele de la Ștefănești, Ion Mihalcea: „N-am cumpărat niciun teren de la el. Nu intenționez să cumpăr nimic în Ștefănești, vreau să plec cât mai repede posibil din Ștefăneștiul ăla de tot rahatul. În afară de salut, în viața mea n-am discutat cu domnul Mihalcea”.

Năstăsescu, lăsat cu ochii în soare de INCDBH Ștefănești

Ca urmare a depozitării neconforme a deşeurilor, Adelin Năstăsescu rămâne nu doar fără cele 200.000 de lei amendă, ci şi cu ochii în soare, pentru că Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură – Ştefăneşti Argeş nu-i mai prelungeşte contractul pentru terenul pe care i l-a închiriat pe strada Sticlelor.
„E un contract mai vechi (nu eu l-am semnat, dar asta nu înseamnă că mă scuz) pe care eu, acum, îl stopez. CXA ECO PLAST CLEAR a făcut o cerere, voia un contract pe 5 ani. E imposibil să fiu de acord cu așa ceva. Am fost  cu o  comisie de inventar și am văzut că acolo sunt niște deșeuri împrăștiate prin toată curtea. Ar fi trebuit ca cineva să urmărească, să meargă acolo, lunar, în curtea aceea, să vadă dacă deșeurile sunt luate de vânt sau sunt acoperite cu o plasă  pe ele”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Adriana Bădulescu, directorul interimar al INCDBH Ștefănești.

„Acest Adelin a venit să ne amenințe”

Directorul Institutului consideră că firma lui Năstăsescu a încălcat o clauză din contract potrivit căreia „locatarul își va desfășura activitatea în condițiile neafectării mediului, evitând formarea de stocuri ce ar putea genera fenomene de poluare a mediului, inclusiv prin rafale de vânt și ploaie și/sau care prezintă riscuri de incendiu față de vecinătăți”.
„Consider ca neîndeplinit acest articol. De când am preluat conducerea, am văzut cum arată aceste stocuri. Oricum, contractul nu i-l mai prelungesc. Fără discuție, am  făcut  un comitet director pentru această decizie, că nu e unitatea mea, cu toți cei patru directori, și am hotărât că mai bine ținem spațiul ăla gol, decât să avem așa ceva. Am fost prevăzătoare cu acest Adelin care a venit să ne amenințe că se duce la minister, pe motiv că ținem spațiul acela degeaba și că nu înțelege de ce nu vrem să i-l închiriem (făcuse cererea aia pentru 60 de luni). Din noiembrie, de când am preluat funcția de director, am fost decisă să nu mai prelungesc acest contract. Săptămâna trecută le-am trimis somația la sediul firmei și le-am pus în vedere să facă curățenie, astfel încât acest teren închiriat, la rezilierea contractului să arate în aceeași stare cu cea din momentul la care a fost preluat”, mai spune directorul institutului de la Ştefăneşti.

Și sora lui Năstăsescu a închirat una din suprafețe. „Pur și simplu ne-a tras țeapă”

„Eu am făcut un demers către Minister. Să vedem ce răspunsuri dau de la Minister, că ăștia de aici sunt niște administratori pe terenurile statului. Nu sunt terenurile lor, să ne înțelegem. Ei au confundat proprietatea statului cu terenul lor”, este de părere Adelin Năstăsescu.
Patronul  CXA ECO PLAST CLEAR a afirmat că de problemele la care se referă  conducerea Institutului s-ar face vinovată firma care a închiriat anterior terenul. Potrivit conducerii INCDBH Ștefănești, cea care a închiriat terenul înaintea lui Adelin Năstăsescu ar fi chiar sora acestuia.
„Acest Adelin Năstăsescu spunea, în noiembrie 2017, de când sunt eu director, că nu sunt ale lui (n.red.- deșeurile). Că le-a găsit acolo, în depozit. Vă dați seama că el, în mod normal, n-ar fi închiriat la vremea respectivă acel teren dacă găsea mizerie acolo. Cel puțin așa aș fi făcut eu și mi se pare logic așa. Firma respectivă a fost însă administrată tot de un membru al familiei, din ce am înțeles. Înaintea lui, acolo a avut contract o firmă a sorei lui. Tot pentru gunoi. Aceasta, pur și simplu ne-a tras țeapă. Cu o lună înainte de rezilierea contractului a plecat cu totul de acolo și a lăsat o mizerie, pe acel spațiu, de nu se poate. Cred că ei s-au înțeles cumva, a plecat ea, a venit fratele ei, acest Adelin, care și-a luat un angajament verbal că el face curățenie acolo. Înaintea lor, toată curtea respectivă a fost închiriată firmei care a lucrat la canalizare și apă, cu organizare de șantier, oameni seroși, care ne-au lăsat curtea curată”, mai spune Adriana Bădulescu, directorul interimar al INCDBH Ștefănești.

Adelin Năstăsescu spune însă că n-ar avea habar de aceste aspecte

# Jurnal de Argeș: Firma care a funcționat înainte acolo nu a aparținut sorei dumneavoastră?
Adelin Năstăsescu: Nu știu, nu mă bag. Că eu n-am mai avut o relație cu sora mea de 10 ani…
# Jurnal de Argeș: Dar, totuși, știți cine a fost acolo înainte! A fost sau nu sora dvs?
Adelin Năstăsescu: E un subiect care mă depășește. Nu pot să intru în detalii… Eu am avut un punct de lucru pe la București în perioada aia…

Interesant este că, până la sfârşitul conversaţiei telefonice, Adelin Năstăsescu n-a mai fost la fel de sigur ca la început că o să conteste amenzile aplicate de Garda de Mediu.
„E problema mea, mă mai gândesc dacă o să o contest sau nu. Am 30 de zile la dispoziție… Ar fi trebuit să vă dau în judecată și pe dumneavoastră”, a încheiat patronul CXA ECO PLAST CLEAR.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii