Web Analytics

Tunelurile de dezinfecție, un risc pentru sănătate. Nu sunt recomandate de INSP și OMS

de | 10.06.2020 08:51 | Actualitate

      Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) atrage atenția că nu susține instalarea tunelurilor de dezinfecție pentru a limita extinderea cazurilor de COVID-19, spunând că, așa cum a transmis de altfel OMS, pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în niciun caz, că poate fi dăunătoare și că nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul.

      Reamintim faptul că mai multe astfel de „porți de dezinfecție” au fost montate în urmă cu o săptămână la intrarea în școlile din municipiul Aiud. Alte zeci astfel de tuneluri au fost montate în școlile din țară, la recomandarea Ministerului Educației, în condițiile în care urmează examenele naționale, iar unitățile de învățământ sunt deschise din 2 iunie pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a care vor să participe la pregătire.

     „Întrucât tot mai des s-a adus în atenția publicului utilizarea dispozitivelor denumite tuneluri de dezinfecție cu scopul limitării infecției cu COVID 19, precizăm că INSP nu susține această metodă. Conform ghidului elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății pulverizarea sau fumigarea nu sunt recomandate nici pentru spațiile inchise nici pentru cele exterioare. În spațiile închise, în cazul în care se aplică dezinfectanți trebuie realizată, în prealabil, curățarea manuală a suprafețelor cu apă și detergent”, a transmis Institutul Național de Sănătate Publică.

Potrivit sursei citate, utilizarea tunelurilor de dezinfecție care utilizează substanțe dezinfectante doar de uz extern reprezintă un risc de sănătate publică fără beneficii dovedite științific.

     „Pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în nici un caz. Această practică poate fi dăunătoare și nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul. Pulverizarea de substanțe chimice precum clorul poate duce la iritații la nivelul ochilor și pielii, bronhospasm cauzat de inhalare și efecte potențiale gastro-intestinale precum greața și voma”, mai spune INSP.

Specialiștii mai afirmă că străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de infecție pentru COVID 19, iar dezinfectanții sunt inactivați de murdărie și deșeuri, astfel că nu este recomandată pulverizarea acestora pentru a elimina sau inactiva virusul.

Citește mai departe pe alba24.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii