Ne-a declarat într-un interviu exclusiv avocatul Dan Panțoiu.
S-au dus pe Apa Sâmbetei speranţele fostului primar al Piteştiului de a scăpa de condamnare?
Fostul primar al Piteștiului era, alături de alte nume grele din politică, un potențial beneficiar al hotărârii date pe 26 mai de Curtea Constituțională. Mai exact, CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care le permite procurorilor să întrerupă termenul de prescripție a răspunderii penale. După cum se știe, Tudor Pendiuc a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare, după ce în 2014 a fost trimis în judecată în dosarul „Publitrans” și acuzat de luare de mită și abuz în serviciu.
Însă luni, 30 mai, Guvernul a dat o OUG prin care a modificat Codul Penal înainte ca decizia CCR să fie publicată în Monitorul Oficial. „Era o intervenție necesară, pentru a evita o discontinuitate legislativă, care ar fi condus la compromiterea foarte multor dosare aflate pe rolul instanțelor”, este justificarea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. Dacă Tudor Pendiuc aștepta salvarea din partea CCR sau dacă va reuși singur să scape de condamnare, după finalizarea procesului, am aflat de la maestrul Dan Panțoiu, avocat în Baroul Argeș și apărător al fostului primar al Piteștiului.
”Stăteau dosare la sertar, la dospit…”
Ce credeți despre decizia CCR prin care s-a declarat neconstituțională întreruperea termenului de prescripție a răspunderii penale?
– În România ne-am obișnuit cu toate. Stăteau dosare la sertar, la dospit. Cândva cineva spunea că dosarul ăla e pentru X, Y și trebuie activat, deși stătuse în nelucrare 8, 9 ani de zile, spre exemplu, pentru că nu prezenta interes. Acum, dintr-odată, cei care au spus să se țină dosarele nelucrate în sertar le-au reactivat, au început cercetările și au luat-o pe scurtătură.
Și asta ce înseamnă?
– Înseamnă că dacă dosarul a stat 8-9 ani în necercetare, s-a dus și mama lui de dosar, cu tot cu recuperarea prejudiciului. Tragerea la răspundere nu mai are niciun efect.
De ce?
– Păi, cine mai știe ce s-a întâmplat atunci? Problema e următoarea: ca să repună în termen dosarul, cineva din cadrul organelor de cercetare penală, Poliție, Parchet, făcea o adresă și trimitea o citație, ceva care era de natură să întrerupă cursul prescripției și de atunci, de când se emitea citația aia, începea să curgă un nou termen de nu știu câți ani. Lucru care este total nelegal, neprocedural și neconstituțional.
Și atunci?
– Și atunci, Curtea Constituțională a găsit de cuviință să vină cu decizia asta, despre care eu sunt convins că nu se va aplica.
Păi, tocmai ce Guvernul a modificat Codul Penal prin OUG, pentru a evita scenariul în care inculpații ar scăpa de condamnări prin prescrierea faptelor.
– E, bravo! Eu n-am văzut nimic. Mulțumesc că m-ați informat. E foarte bine și iată că am avut dreptate, fără să știu. Trăim clipe și zile în care legea e luată efectiv la mișto. E luată la mișto în primul rând de cei care o fac, mă refer la parlamentari, deputați, senatori. Cei care trebuie să o respecte, că e bună, că e rea… Știți că latinii aveau un principiu: „Dura lex, sed lex” (Legea e dură, e lege, n.red.). Deci, cei care trebuie să o respecte, polițiști, procurori, judecători, sunt primii care o încalcă.
Citește și Repudiat de partid, care nu l-a mai pus pe lista de candidaţi, Tudor Pendiuc a demisionat din PSD
„Tudor Pendiuc va cere continuarea procesului, pentru că are dreptul ăsta”
Ar fi putut și Tudor Pendiuc să scape de condamnare. Era un potențial beneficiar al deciziei.
– Tudor Pendiuc scapă de condamnare chiar dacă s-ar prescrie răspunderea penală.
Cum așa?
– Tudor Pendiuc nu va aștepta să iasă pe ușa din dos și va cere continuarea judecării, chiar dacă s-ar împlini prescripția mâine sau peste o săptămână. El va continua, pentru că vrea să țină soluția dreaptă, legală, de achitare, pentru că acolo nu e faptă. Dovadă că și astăzi subvenția aia, despre care domnii de la DNA au susținut vreme de 15 ani că este prejudiciu, se dă în continuare. Și este de 7 ori mai mare decât în perioada aia, dar nimeni nu s-a mai sesizat. Pentru că pe nimeni nu a mai durut inima, că „vai, Doamne, ce facem cu banul public, cu subvenția?”… Iar subvenția nu au luat-o nici Pendiuc, nici firmele care au făcut transportul în comun, care sunt singurele care au fost păgubite. Singurul care a câștigat a fost Publitransul, că i-a înnoit parcul, că i-a reabilitat și, de la minus 3 miliarde gaură, l-a dus la plus 8 miliarde beneficii și așa mai departe. Dar asta e altă poveste. Deci, repet, chiar dacă se va prescrie, să zice, prin absurd, Tudor Pendiuc va cere continuarea procesului, pentru că are dreptul ăsta.
Apropo de asta! V-au privit ceilalți în vreun fel pentru că sunteți apărătorul fostului primar?
– Da, bineînțeles. Toți avocații care apărăm foști oameni politici, foști fruntași politici sau fruntași în administrație suntem criticați. Pentru că oamenii… ăștia sunt! Important e să-ți faci treaba cu credință, cu profesionalism, pentru că și cel mai nenorocit criminal are nevoie de avocat, nu neapărat că n-a comis fapta și trebuie să-l scape cineva, ci să vezi de ce a comis-o și poate îi găsești un pic de indulgență și, în loc să-i dai funia, îi dai muncă silnică. Pe mine nu mă afectează că mi se spune „De ce-l aperi, domnule, pe escrocul ăla? Pe banditul ăla?”. E, uite, îl apăr că m-a umplut de bani. De unde?! Că nu mi-a dat niciun ban Pendiuc și nici nu vreau!
Are Tudor Pendiuc avere? Ceva pus deoparte? Că multă lume crede asta…
– Ce avere să aibă, când el n-are nici după ce bea apă? Are același Logan amărât de atâția ani, dar aici intrăm în alte detalii și nu e cazul.
Omul … cat traieste, tot spera ; chiar bini-i pentru umanitate !
Pai nu inteleg?! Reteaua de benzinarii PENDCO din judeul Valcea sunt ale mamei mele? Chiar nu stie nimeni? Auzi tu?! Nu are dupa ce bea apa….