Web Analytics

Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului, la un pas să scape de condamnare! Ce a decis Curtea Constituțională

de | 27.05.2022 11:19 | Actualitate, Politica si Administratie

CCR a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal. Decizia prin care fostul edil al municipiului reședință de județ și mai multe nume sonore de pe scena politică națională ar putea scăpa basma curată

Curtea Constituțională a hotărât ca fiind neconstituțional un articol din Codul Penal care le oferea procurorilor posibilitatea de a suspenda cursul prescripției prin administrarea de noi probe la dosar. CCR spune că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Instituția spune că au fost ”în mod incorect și nejustificat se reține că prin decizia noastră am fi eliminat instituția întreruperii prescripției penale”.

Citește și: Cinci propuneri pentru bugetarea participativă. Piteștenii urmează să aleagă proiectul preferat

Astfel, inculpații a căror anchete sau procese au trenat ani de zile în sălile de judecată ar putea scăpa fără probleme. De o astfel de decizie s-ar putea bucura inclusiv fostul edil al Piteștiului, Tudor Pendiuc, dar și Elena Udrea (fostul ministru al Turismului), Ioana Băsescu (fiica fostului președinte Traian Băsescu), Laurențiu Duță (fostul șef al CNSAS) sau Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF).

Amintim că, în februarie 2020, la Tribunalul București, fostul primar social-democrat al Piteștiului, Tudor Pendiuc, a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție în dosarul ”Publitrans”. În același dosar au mai fost condamnați și fiica lui, Ema Pendiuc, a primit 5 ani de detenție, iar omul de afaceri Valentin Vișoiu, 7 ani și 8 luni de detenție propriu-zisă. În prezent se judecă apelul la Curtea de Apel București.

Citește și: Liderul de sindicat din Primăria Câmpulung a scăpat de sancţiune

”În legătură cu comentariile care au apărut cu privire la decizia Curții Constituționale prin care am declarat neconstituționalitatea art.155 alin.(1) din Codul penal menționăm următoarele: Art.155 alin. (1) din Codul Penal a avut până în aprilie 2018 următorul conținut : ” Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”. Întrucât sintagma „oricărui act de procedură în cauză” era neclară, imprevizibilă și incoerentă, Curtea Constituțională, prin Decizia nr.297 din 26 aprilie 2018, a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin. (1) din Codul penal este neconstituțională, transmite CCR.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *