Web Analytics

TRIBUNALUL BUCUREȘTI A MOTIVAT SENTINȚA ÎN CAZUL CONDAMNĂRILOR DIN DOSARUL „PUBLITRANS”

de | 18.06.2020 15:21 | Actualitate, Dezvăluiri

Ema Pendiuc, fata fostului primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, a fost condamnată în dosarul „Publitrans” la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani, alături de tatăl ei care a primit o condamnare de 8 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Tribunalul Bucureşti a motivat sentinţa în cazul condamnărilor din Dosarul „Publitrans”. Potrivit procurorilor DNA, o parte din mita pe care Tudor Pendiuc ar fi primit-o în acest caz de la omul de afaceri Valentin Vişoiu ar fi constat într-un apartament în Bucureşti, într-un ansamblu rezidenţial, în valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812.18 lei, pentru fiica sa, Ema Pendiuc. Pentru a se disimula această presupusă şpagă şi a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea ei, tânăra ar fi încheiat o serie de acte în procedura de vânzare-cumpărare. Interceptari, diverse documente, declaraţii, dar și mărturia unui martor sub acoperire, având numele de cod „Veritas”, au fost probele care au stabilit vinovăţia celor implicaţi.

## Judecătorii au desfiinţat apărarea Emei Pendiuc în faţa instanţei

În timpul procesului, Ema Pendiuc s-a apărat şi a susţinut că banii pentru apartament i-a avut din economii, de la bunica sa şi dintr-un împrumut de la un prieten, Inal Cagri. Instanţa a desfiinţat această apărare.

Instanţa de judecată nu poate primi apărarea inculpatei Pendiuc Emanuela- Elena în sensul că apartamentul a fost achitat din fonduri proprii şi din donaţii din partea bunicii (avansul contractului de vânzare-cumpărare), respectiv dintr-un împrumut de bani primit de la numitul Inal Cagri, în condiţiile în care toate aceste afirmaţii sunt contrazise de probele administrate în cauză.

Astfel, relativ la economiile pretins a fi fost făcute, deşi inculpata a afirmat că a lucrat încă din timpul studenţiei, nu a reuşit să facă dovada împrejurării că sumele de bani astfel cîştigate ii ajungeau atât pentru plata chiriei, a utilităţilor şi nevoilor proprii, cu atât mai mult cu cât în perioada de referinţă nu figurează cu depozite la bănci„,  este explicaţia Tribunalului Bucureşti.

Ema Pendiuc a fost condamnată la 5 ani de închisoare după ce judecătorii au contopit pedepsele pentru cele două infracţiuni pentru care a fost găsită vinovată: 4 ani pentru complicitate la luare de mită şi 3 ani pentru spălare de bani.

Instanţa a ţinut cont de toate circumstanţele personale ale acesteia, adică „are 39 de ani, este căsătorită, are 2 copii minori în îngrijire, studii superioare – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, este implicată în multiple proiecte ale societăţii civile, destinate cu preponderenţă tinerilor, in prezent lucrează, nu este cunoscută cu antecedente penale, nu a recunoscut săvârşirea faptelor în ciuda unui probatoriu convingător şi a unor apărări contradictorii şi neadevărate, s-a prezentat la fiecare termen de judecată acordat„.

Anul trecut, Ema Pendiuc a realizat mai multe interviuri cu vedete pentru emisiunea „Drumul succesului” de la TVR.

Sentinţa în acest caz, denumit de presa locală  dosarul „Publitrans”, deoarece la mijloc era vorba de o afacere privind achiziţia de către societatea de transport public local a 80 de autobuze, a fost dată în luna februarie a.c. Oamenii de afaceri implicati în dosar au primit sentinţe între 6 ani şi 7 ani şi 8 luni, iar funcţionarii şi directorii Primăriei Piteşti au fost condamnaţi la pedepse între 4 ani şi 6 luni şi 5 ani şi 6 luni.

Fostul edil, afaceriştii şi directorii din Primăria Piteşti care au fost găsiţi vinovaţi în acest caz trebuie să achite Consiliului Local Piteşti prejudiciul de peste 5 milioane de euro.

Instanţa a confiscat de la Ema Pendiuc apartamentul din cartierul rezidenţial Qadra Place, despre care se crede că ar fi fost primit mită de tatăl său. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Antoniu Neguţ

 

 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii