Web Analytics

Trei tineri piteşteni îl aduc pe premierul Manea Mănescu la o expoziţie

de | 27.01.2022 12:13 | Actualitate, Cultură

La începutul anilor 70, trei artiști tineri piteșteni – pictorul Gigă Pantilie, pictorul Lucian Cioată și poetul Daniel Turcea – pun la cale o nouă mișcare artistică. Şi ca să poate funcționa în afara instituțiilor, se alege calea „mișcării de autori amatori”. Și numai amatori nu erau cei trei! Cei trei găsesc și o sală, în zona centrală, unde să se manifeste. Gratuit, entuziasmul era mare, ce contau banii?
Gică Pantilie (foto) și Lucian Cioată, prin relații personale, aduceau, în brațe, pe tren, tablouri de Ciucurencu, de Andreescu, de Grigorescu ș.a. Fără asigurări, fără pază, duceau în brațe lucrări evaluate la milioane de dolari. Pentru a face o expoziție la Pitești, în cadrul căreia își mai strecurau și lucrările proprii.

Citește și Actriţa Irina Petrescu, de la Rădeşti de Argeş, la Hollywood

La rândul său, poetul Daniel Turcea invita poeți de la Pitești și București. Și, uite așa, cu vernisajul și recitaluri poetice se producea un eveniment cultural la Pitești. La un asemenea eveniment a participat și premierul României, Manea Mănescu, invitat de către prim-secretarul Gheorghe Năstase.
Gruparea s-a rupt odată cu moartea prematură a poetului Daniel Turcea, a cărui casă încă dăinuie pe strada Fântânii din Pitești. La un moment dat, poeta Elisabeta Novac propunea ca parcul de la Finanțe să poarte numele lui Daniel Turcea.

Citește și Evoluţia în timp a Instituţiei Prefectului

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii