Actriţa Irina Petrescu, de la Rădeşti de Argeş, la Hollywood

de | 18.02.2021 13:04 | Actualitate, Cultura

Irina Petrescu s-a născut la Bucureşti, la 19 iunie 1941, dar deţinea proprietăţi însemnate în Argeş, de unde erau bunicii săi, care aveau în satul Rădeşti o casă musceleană cu etaj şi cu cerdac. ”Aceea este casa copilăriei mele fericite”, spunea Irina Petrescu într-un interviu. A fost tare mândră de neamul său. Bunicul său a fost învăţător şi director de şcoală. Dar, mai presus de toate, şi-a iubit părinţii, pe care, însă, i-a pierdut prea devreme. Ambii au murit în urma unui accident de circulaţie, petrecut atunci când se întorceau de la Rădeşti spre Bucureşti. Nenorocirea s-a petrecut în anul 1967, când Irina Petrescu se afla în turneu, în străinătate.

A jucat alături de Octavian Cotescu, Ştefan Ciubotăraşu sau Victor Rebengiuc

Talentată, elegantă şi misterioasă, Irina Petrescu a marcat cinematografia românească şi a atras atenţia regizorilor din străinătate. ”Nu este o legendă. Irina Petrescu a fost la Hollywood şi i s-a propus să rămână acolo. Din motive personale, a preferat însă să se întoarcă în ţară. Era născută să facă film şi a fost modelată de cei mai importanţi regizori români: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Popescu Gopo sau Gheorghe Vitanidis”, arăta criticul de film Irina Margareta Nistor într-un interviu, la o zi după decesul actriţei, la 19 martie 2013.
Irina Petrecu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” (1963). A debutat la Bulandra cu piesa ”Noaptea e un sfetnic bun” (1964) de Alexandru Mirodan, în regia lui Radu Penciulescu, unde a jucat alături de Octavian Cotescu, Ştefan Ciubotăraşu, Victor Rebengiuc. A desfăşurat o prestigioasă activitate artistică în cadrul Teatrului ”Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti. Activitatea teatrală a fost dublată de o bogată filmografie: ”Valurile Dunării” (1959), ”Nu vreau să mă însor” (1960), ”Poveste sentimentală” (1961), ”Paşi spre lună” (1963), ”Străinul” (1964), ”De-aş fi… Harap-Alb”, ”Duminică la ora şase” (1965), ”Dimineţile unui băiat cuminte” (1966), ”Şeful sectorului suflete” (1967), ”Răutăciosul adolescent” (1969), ”Facerea lumii” (1971), ”Şapte zile” (1973), ”Stejar – extremă urgenţă” (1974), ”Dincolo de pod”, ”Prin cenuşa imperiului”, ”Concert din muzică de Bach” (1975), ”Trei zile şi trei nopţi” (1976), ”Acţiunea autobuzul” (1977), ”Castelul din Carpaţi” (1981), ”Imposibila iubire”, ”Singur de cart” (1983), ”Încrederea”, ”Al patrulea gard de lângă debarcader”, ”O lumină la etajul zece” (1984), ”Cântec în zori” (1988), ”Cei care plătesc cu viaţa” (1991), ”Hotel de lux” (1992), ”Domnişoara Cristina” (1996). A făcut parte din distribuţia filmului documentar ”Despre Iulian Mihu aşa cum a fost; Despre Noi, aşa cum suntem”, în regia lui Laurenţiu Damian (2009).

S-a remarcat în numeroase roluri

În februarie 2011 a avut loc premiera în România a coproducţiei româno-israeliene ”Misiunea Directorului de Resurse Umane”, regia Eran Riklis, film în care Irina Petrescu face un rol memorabil. S-a remarcat în numeroase roluri în piese, precum: “Leonce şi Lena”, de Georg Buchner (1970), “Anunţul la mica publicitate”, de N. Gingsburg, “A douăsprezecea noapte”, de William Shakespeare (1973), “Elisabeta l”, de Paul Foster (1974), “Ferma”, de David Storey (1975), “Casa cea nouă”, de Carlo Goldoni (1978), “Judecată în noapte”, de Buero Vallejo (1981), “Cu uşile închise”, de Jean Paul Sartre (1982), “O, ce zile frumoase!”, de Samuel Beckett (1985), “Dimineaţa pierdută”, de Gabriela Adameşteanu (1986), “Uriaşii munţilor”, de Luigi Pirandello (1987), “Mizantropul”, de Moliere (1989), “Teatrul comic”, de Carlo Goldoni (1992), “Caligula”, de Albert Camus (1996), “Thomas a Becket”, de Jean Anouilh (1999), “Hamlet”, de William Shakespeare (2000), “Unchiul Vanea”, de A.P. Cehov (2001), “Oblomov”, după I.A. Goncearov (2003), “Căsătoria”, de Gogol (2003), “Elizaveta Bam”, de Daniil Harms (2006), “Sfârşit de partidă”, de Samuel Beckett (2009).

Citește și Diamantul ascuns de la Teatrul „Davila”: a jucat în „Cold Mountain” şi e printre cei mai buni scenarişti din ţară

Citește și Actriţa Mariana Mihuţ a absolvit Colegiul Zinca Golescu

A obținut în 1969 Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Moscova

I-au fost acordate o serie de premii, printre care: Mamaia, 1964 (“Străinul”); Mamaia, 1966 (“Duminică la ora şase”); Moscova, 1969 (“Răutăciosul adolescent”). Deşi rolul din “Răutăciosul adolescent”, al lui Gheorghe Vitanidis, i-a adus Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Moscova, Irina Petrescu spunea că rolul din filmul de debut al lui Lucian Pintilie, “Duminica la ora 6”, a fost cel mai potrivit. În “Duminica la ora 6”, Irina Petrescu face o frumoasă pereche cu Dan Nuţu, supranumit “James Dean autohton”. Au urmat Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România, 1971 (“Facerea lumii”); ACIN, 1984 (“O lumină la etajul zece”); Premiul Uniunii Cineaştilor din România, 1992 (“Hotel de lux”). La 7 aprilie 2003 a fost distinsă cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în 2007 a primit, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), desfăşurat la Cluj-Napoca, Premiul pentru întreaga carieră cinematografică. În noiembrie 2008, Irina Petrescu s-a numărat printre personalităţile premiate la cea de-a XIV-a ediţie a Premiilor Flacăra, la Secţiunea teatru şi film, pentru o “actriţă fină, fragilă, energică şi sensibilă”. Actriţa a fost declarată în iunie 2009 “prietena UNATC” (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti).

În 1980 a fost diagnosticată cu cancer mamar şi s-a operat

În anul 2000, actriţa Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Ofiţer, de către Preşedinţia României. A primit Premiul pentru Eleganţă (august 2008) la Gala Premiilor VIP, Premiul “Aristizza Romanescu” (decembrie 2011) în domeniu artelor spectacolului, acordat de Academia Română, pentru “creaţia teatrală şi cinematografică”. În martie 2012 a primit Premiul de excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF).
Deşi avea un mare succes în carieră, viaţa Irinei Petrescu a fost marcată de suferinţă. Probabil, pierderea ambilor părinţi a fost cel mai dureros episod din destinul actriţei, mai ales că necazul s-a petrecut pe vremea când era în plină glorie. După o căsnicie eşuată în tinereţe, a fost căsătorită pentru puţin timp cu actorul Virgil Ogăşanu, după care actriţa nu s-a mai căsătorit. Irina Petrescu s-a bucurat de câteva iubiri celebre. În 1980 a fost diagnosticată cu cancer mamar şi s-a operat.
”Irina Petrescu nu era doar o strălucită actriţă de film, ci printre primii noştri actori importanţi. Extrem de cultivată, era întotdeauna la curent cu tot ce apărea nou în cinematografie. Mergea la filmele tinerilor actori şi regizori şi se bucura de succesele lor. Regret că în ultimul timp a renunţat la film în favoarea teatrului”, a adăugat Irina Margareta Nistor în interviul menţionat.
Actriţa Irina Petrescu a încetat din viaţă la 19 martie 2013. Mai trebuie spus că în anul 2007 a primit, alături de Gheorghe Dinică și Sebastian Papaiani, și titlul de Cetățean de Onoare al Argeșului.
Sursa: Agerpres

Distribuie!

Articol scris de Marius Ionel

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 comentarii

Ultimele articole

Amenzi pentru nereguli silvice în Argeș
Amenzi pentru nereguli silvice în Argeș

În ziua de 27 ianuarie a.c., polițiștii Biroului Silvic din cadrul Serviciului Ordine Publică Argeș, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești - Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, au acționat pentru prevenirea și combaterea ilegalităților din...