Web Analytics

Trei doctori din Argeş, onoraţi la Gala „Medic pentru România”

de | 29.03.2023 19:05 | Actualitate, Home

Dr. Viorel Pătraşcu: „A fost o atmosferă formidabilă, ca la ceremonia de acordare a Oscarurilor”
Prof. dr. Dragoş Vinereanu, originar din Curtea de Argeş, a obţinut Premiul „George Emil Palade”, pentru excelenţă în cercetarea medicală;
Medicul pneumolog Petru Emil Muntean, de la Dispensarul TBC al SJU Piteşti, a fost nominalizat la Premiul „Carol Davila”, pentru merite profesionale deosebite;
Dr. Viorel Pătraşcu, din Piteşti, a fost nominalizat la Premiul „Vasile Voiculescu”, acordat pentru merite cultural-artistice.

Sala „Grand Ballroom” a Hotelului „Marriott” din Bucureşti a fost arhiplină în seara zilei de joi, 23 martie, acolo unde a avut loc Gala „Medic pentru România” – o ceremonie de mare ţinută în care a fost premiată excelenţa în medicina românească.
Invitaţii, aproximativ 400 la număr, i-au aplaudat cu căldură pe colegii lor de breaslă nominalizaţi la cele trei secţiuni ale Galei. În România există 52.000 de doctori asumaţi de Colegiul Medicilor, dar doar 27 dintre ei au fost propuşi pentru cele trei mari premii decernate joi seara. Iar dintre aceştia, trei sunt din Argeş, unul obţinând chiar trofeul.

Mulţi argeşeni de marcă la o gală de mare ţinută

Este vorba despre prof. dr. Dragoş Vinereanu, reputat cardiolog, originar din Curtea de Argeş, care a luat Premiul „George Emil Palade”, pentru excelenţă în cercetarea medicală. Trofeul i-a fost înmânat de prof. dr. Cătălin Cârstoiu, chirurg ortoped, originar din Piteşti, manager al Spitalului Universitar din Bucureşti. La aceeaşi categorie au fost şase nominalizări.
Un alt piteştean, dr. Viorel Pătraşcu, medic dermatolog şi scriitor, a fost nominalizat la Premiul „Vasile Voiculescu”, acordat pentru merite cultural-artistice. La această categorie au fost opt propuneri, premiul fiind obţinut de dr. Florin Chirculescu (chirurgie toracică), de la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Iar fostului prof. univ. dr. Mihai Ioana, medic genetician din Craiova, i-a fost acordat post-mortem Premiul „Carol Davila” pentru merite profesionale deosebite. La această categorie au fost 13 nominalizări, printre ele figurând și cea a medicului pneumolog Petru Emil Muntean, clujean de origine, de la Dispensarul TBC al Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Petru Emil Muntean

Citește și Viorel Pătraşcu: „Am cel puţin 10.000 de fotografii superbe din toate locurile vizitate!”

Citește și Miuţescu şi Manu, singurii invitaţi la nunta unde a fost naş doctorul Cătălin Cârstoiu

De notat că printre cei care au înmânat premiile s-a mai aflat un reputat medic nefrolog originar din Piteşti, prof. dr. Mircea Penescu, şef de clinică, dar şi concertmaestru în Orchestra Medicilor din România. Iar alături de invitaţi de marcă precum dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” şi Adela Cojan, preşedinte al CNAS, la eveniment a luat parte şi prof. dr. Daniel Coriu, medic hematolog, originar din Câmpulung, preşedinte al Colegiului Medicilor din România. În discursul său, dr. Coriu a mulţumit întregului corp medical românesc pentru abnegaţia şi profesionalismul dovedite în timpul pandemiei de Covid.

„În filiala locală a Uniunii Scriitorilor n-am fost niciodată propus pentru un premiu”

„În urmă cu şase luni, Colegiul Medicilor din România a cerut tuturor Colegiilor din judeţe propuneri de medici cu CV-uri remarcabile. Nu ştiu cine a făcut jurizarea. Cât despre mine, am apărut în peisajul presei şi literaturii din România precum un meteorit, când aveam 50 de ani. Iar acum, să fiu unul dintre cei 27 de nominalizaţi la nivel naţional pentru aceste premii îmi produce o satisfacţie uriaşă. Mai ales în contextul în care în filiala locală a Uniunii Scriitorilor din România n-am fost niciodată propus pentru un premiu, nici măcar în cazul Jurnalului de la Filipeni. Apostolatul unui medic în Epoca de Aur. Am fost, însă, onorat la această gală, într-o atmosferă formidabilă, ca la ceremonia de acordare a Oscarurilor” – ne-a spus dr. Viorel Pătraşcu, nominalizat la Gala „Medic pentru România”.

Citește și Medicul Viorel Pătraşcu are, de 38 de ani, o boală fără leac: „Am călătorit în peste 40 de ţări de pe patru continente”

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *