Web Analytics

Trei ani de închisoare pentru dezastrul cu deşeurile toxice de la Câmpulung

de | 5.11.2020 13:27 | Actualitate, Dezvăluiri

# Condamnarea omului de afaceri Vasile Tofan a intervenit la șapte ani de la incendiul halei cu otrăvuri şi nu este definitivă

A scăpat de pedeapsă în cazul deșeurilor de la Glina, însă a fost condamnat pentru deșeurile toxice de la Câmpulung! După șapte ani trecuți de când pe fosta platformă ARO a izbucnit un incendiu la hala în care erau depozitate deșeuri periculoase, firma cu deșeurile, Global Eco Center Iași, și administratorul acesteia, Vasile Tofan, au fost pedepsiți de instanță pentru fapta constând în neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase.

      Citește și  Dramă într-o familie din Piteşti / O fiică i-a dat COVID mamei bolnave, care a murit: „Iartă-mă, mamă!”

Procesul pentru cele întâmplate la depozitul de la Câmpulung s-a derulat la Judecătoria Curtea de Argeș, fiind strămutat de la instanța din Câmpulung în anul 2017. Procedura în cauză a fost prelungită atât din cauza contestațiilor depuse de inculpați, cât și pentru că experți numiți în dosar au tergiversat întocmirea lucrărilor privitoare la domeniile contabilitate și ecologia mediului, dar și pe motiv de stare de urgență. Mai mult, anul trecut a intervenit schimbarea încadrării juridice, apreciindu-se că în cauză nu este vorba de o infracţiune simplă, ci de una continuă. O schimbare în defavoarea inculpaților, spre deosebire de cele întâmplate în primul proces, cel cu deșeurile de la Glina.
Sentința a fost dată pe 27 octombrie 2020, la peste trei ani de la ajungerea dosarului în instanță. Temeiul legal l-a constituit Legea nr. 211 din 2011 privind regimul deşeurilor. Vasile Tofan a primit trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, faptă care a favorizat producerea incendiului din 2013 de pe fosta platformă ARO. Firma Global Eco Center a fost condamnată la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 600.000 lei, stabilită prin înmulţirea unui număr de 240 zile amendă cu suma corespunzătoare zilei-amendă stabilită de instanţă la 2.500 lei pentru săvârşirea aceleiași infracţiuni. Condamnărilor li s-au adăugat obligarea la plata cheltuielilor judiciare către stat în cuantum de 3.000 de lei și la achitarea onorariilor sau diferențelor de onorarii către experții judiciari în valoare de 3.275 de lei.
Instanța de judecată a dispus și restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, în sensul de a fi înlăturate deşeurile periculoase depozitate la punctul de lucru din municipiul Câmpulung, strada Traian nr. 223, „Parcul Industrial Câmpulung Park”, judeţul Argeş. În acest dosar, latura civilă a fost separată de cea penală, procesul urmând să se deruleze tot la Judecătoria Curtea de Argeș. Parte civilă s-a constituit doar Ministerul Mediului, prin Agenția Națională pentru Protecția Mediului, respectiv APM Argeș. Sentința a fost dată, în primă instanță, pe 27 octombrie. A doua zi, Vasile Tofan și Global Eco Center au atacat-o folosind calea apelului. Societatea din Iași se află în insolvență încă din anul 2014, procedura fiind derulată sub autoritatea Tribunalului Iași.

În primul caz au scăpat

Tofan și firma au mai fost acuzați de săvârşirea infracţiunii de neluare a măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, substanţe pe care le-a transportat de la Câmpulung la depozitul de la Glina. Au fost trimiși în judecată în anul 2016, în baza unui rechizitoriu al procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. În primă instanță, la Judecătoria Câmpulung, Tofan a primit cinci ani de închisoare, iar firma Global Eco Center a fost amendată cu 600.000 de lei.

Citește și Am avut dreptate în ceea ce am scris încă din august! / „Libertatea” confirmă dezvăluirile din „Jurnalul”: Dacia a fost cel mai mare focar de Covid din Argeş

A urmat apelul, fază în care inculpații au solicitat sesizarea Curţii Constituţionale a României cu o excepţie ridicată asupra temeiurilor legale în baza cărora sunt judecaţi. Iar Curtea de Apel Pitești a fost nevoită să schimbe încadrarea juridică, după ce fapta a fost incriminată în baza unei noi legi, o lege mai favorabilă celor acuzați. În fapt, a fost vorba de dezincriminarea celor săvârșite de inculpați, în condițiile în care a intervenit prescrierea faptelor. Iar Tofan și Global Eco Center au scăpat!

Şi noul primar, Elena Lăsconi, vrea să scape de deşeuri

Problema evacuării substanțelor din hala de pe fosta paltformă ARO s-a dovedit a fi una complicată. Implicare în acest sens a existat cu deosebire din partea proprietarului spațiului, Landmark Management, autoritățile locale intervenind doar cu sporadice declarații de susținere a demersului. În ultimii ani, doar o redusă cantitate de substanțe periculoase a fost neutralizată și scoasă din incintă, situație în care noul primar al Câmpulungului, Elena Lăsconi, a intervenit încă dinaintea ceremoniei de învestire în funcție. Aceasta a vizitat locația la mijlocul lunii octombrie. ”Nu mă opresc până când nu scăpăm de otrăvurile astea depozitate aici de aproape zece ani – o adevărată bombă ecologică. Am discutat cu conducerea Landmark, care vrea același lucru. Situația e complicată din punct de vedere legal, dar nimic nu ne va sta în cale. De când o să preiau oficial mandatul, voi face toate demersurile instituționale, dar voi merge şi personal la toate autoritățile, o să bat la toate ușile, pentru că aici e vorba despre siguranța și sănătatea câmpulungenilor”, a declarat primarul Lăsconi cu acea ocazie.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Cu ochii-n soare … si atat !