Web Analytics

„Trebuia decisã aducerea Majestății Sale cu trenul regal la Curtea de Argeș”

de | 7.12.2017 14:20 | Actualitate

 rege 2
Prea multe pregătiri nu sunt de făcut la Curtea de Argeș cu prilejul funeraliilor Regelui Mihai,spune unul dintre aleșii locali, mai ales că mulțimii mi i se va da ocazia să meargă în spatele cortegiului funerar.
 
„Aici, pregãtirile sunt deja fãcute. De data asta nu mai este agitația care a fost în urmã cu un an, pentru cã acea înmormântare (nr. a Reginei Ana) a pregãtit-o cumva și pe aceasta”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Ștefan Dumitrache, consilier local și director al Muzeului Curtea de Argeș.
 
Istoricul se aratã însă dezamăgit de faptul cã Trenul Regal nu apare în programul funeraliilor Majestății Sale.  
 
 „Trebuia decisã aducerea sa cu trenul regal la Curtea de Argeș, așa cum s-a procedat în cazul regilor Carol I şi Ferdinand, dar şi în cazul Reginei  Maria, apoi pus pe afet de tun și adus a mânãstire, la necopolã. Și, nu în ultimul rând, ceremonialul trebuia fãcut în mijlocul zilei, nicidecum noptea. Toate aceste lucruri mi se par nepotrivite și mã mâhnesc pofund. Vorbim de un rege, mareşal al României, veteran de rãzboi, decorat cu cele mai înlte decoraţii. N-ar trebui uitate aceste lucruri”, a mai declarat, pentru Jurnal de Argeș, Ștefan Dumitrache.
 
 

Potrivit Casei Regale a Romîniei, între ora 14.00 și ora 18.20, cortegiul funebru se va deplasa, de la București, la Curtea de Argeș, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Chitila, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.
 
Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 18.45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.
 
Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.
 
Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.
 
Cărți de condoleanțe sunt deschise, începând de astăzi, la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.
 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii