Transportatorul Dan Lazăr: „Cu siguranţă vom alimenta de la vecini”

de | 17.08.2017 12:29 | Economie

12 DanLazarAccizele la carburanţi ar putea reveni la nivelul din anul 2016, creşterea fiind propusă pentru că au scăzut încasările la buget din această taxă cu 634,3 milioane lei, iar preţurile la motorină sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, după Luxemburg şi Bulgaria, conform unui proiect de ordonanţă privind modificarea Codului fiscal, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Specialiștii din piață spun că acest demers ar putea duce la o scumpire cu 10% a prețului carburanților la pompă. Vestea scumpirii benzinei și, mai ales, a motorinei a pus pe jar toată țara, dar mai ales pe marii transportatori rutieri care deja își calculează pierderile.

Mihai Tudose, premier: „Avem nevoie de bani pentru infrastructură, pentru autostrăzi, pentru spitale, pentru o mulţime de lucruri”

„N-aţi înţeles foarte rău, dar nu aşa cum a înţeles toată lumea, că de o zi-două toată lumea e înnebunită că ia foc pompa de benzină (…) Încercăm să punem lucrurile la loc. Când am scos acciza, preţul la pompă n-a scăzut. Încercăm s-o punem la loc. Dacă creşte preţul la pompă, o să avem o altă discuţie cu companiile distribuitoare şi producătoare (…) Noi am scos acciza nu ca să le facem lor profit, ci ca să încercăm să ducem preţul mai jos. N-a funcţionat, o punem la loc”, a declarat premierul vineri, potrivit Agerpres.ro. „Avem nevoie de bani pentru infrastructură, pentru autostrăzi, pentru spitale, pentru o mulţime de lucruri şi în fapt nu există pe planeta asta un guvern care să spună (…) «Nu mai avem nevoie de bani, am făcut tot ce ne trebuie, gata, suntem în regulă». Dar dacă tot e aşa, hai să accelerăm, fiindcă suntem un pic întârziaţi cu nişte lucruri”, a mai spus primul ministru în același context.

Dan Lazăr: „Va trebui să mergem să alimentăm la vecini”

Dan Lazăr, patronul Com Divers Auto Ro, unul din cei mai mari transportatori rutieri de mărfuri din Argeș și din țară, a declarat pentru Jurnalul de Argeș legat de această chestiune: „Sunt derutat pur și simplu de tot ce se întâmplă. Dacă această taxă va reveni la nivelul la care se spune, în plan concurențial vom fi afectați ireversibil. Scumpirea carburantului ar duce la un dezechilibru grav în plan concurențial în special cu transportatorii din țările vecine unde oricum combustibilul este mai ieftin decât la noi. Iar până să ne revenim noi, acest echilibru existent acum se va strica complet. Și vă dau un singur argument, ofertele de preț se fac pe termene medii și relativ lungi și ele se fac în funcție de prețul la carburant, dacă îmi crește prețul acum, eu nu pot modifica oferta tot acum și din cauza asta voi avea de pierdut. Cu siguranță vom alimenta masiv de la vecini sau în alte țări în care prețul este mai bun. În aceste condiții se mai rupe un echilibru concurențial, de data aceasta între România și țările vecine în special, pentru că nu știu cât va mai încasa statul român din această acciză dacă noi, marii transportatori, care suntem și marii consumatori de carburanți, nu vom mai alimenta în România”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii