Web Analytics

„Mă trag din Vlad Ţepeş”

de | 24.01.2019 13:00 | Politica si Administratie

# Interviu cu Monica Anghel, noul director artistic al Centrului Cultural Judeţean

Monica Anghel lucrează în Argeș. Din data de 9 ianuarie, cunoscuta cântăreață este noul director artistic al Centrului Cultural Județean. Într-un interviu, artista ne-a promis că va face lucruri frumoase și de calitate. Mai ales că are foarte multe legături cu județul nostru, iar pe unele dintre ele ni le dezvăluie în materialul pe care vi-l propunem în continuare.

„Nu întâmplător m-am angrenat în această poveste, ci pentru simplul motiv că bunicul meu, tatăl mamei mele, era din Cepari, iar vărul mamei mele a făcut arborele genealogic și a aflat că ne tragem din Vlad Țepeș. Până la urmă, ne întoarcem de unde provenim”, ne-a povestit Monica Anghel, veselă și optimistă, pe care am găsit-o într-o ședință cu Jojo (actrița Cătălina Grama) și actorul Paul Ipate chiar la noul loc de muncă din fostul Cinema „Lumina” din cartierul Găvana. Alături de alți artiști și angajați ai Centrului Cultural Argeș, repetau și creau scenarii pentru spectacolul care se apropie.
Vedeta ne-a povestit și despre activitățile care derivă din noua sa funcție: „Ce face un manager artistic: gândește proiecte, creează fuziuni și cât mai multe evenimente artistice. Acesta este rolul meu. Din păcate, arta în România nu este susținută financiar așa cum ar trebui să fie, deși există bani pentru cultură. Există doar în spuse, dar atunci când ai nevoie să faci proiecte mai mari, nu sunt. Pentru mine și toți colegii mei este o provocare. Eu am descoperit în perioada aceasta, atât de scurtă, faptul că, din păcate, folclorul argeșean nu a fost promovat. Orice zonă a acestei țări nu poate să funcționeze fără tradiție”, consideră artista.
Odată învestită în noua funcție, comentariile fanilor nu au întârziat să apară. „Am fost felicitată, toată lumea s-a bucurat și toți au spus că am făcut un lucru extraordinar, pentru că, din păcate, aici nu s-au întâmplat atât de multe evenimente despre care să se audă și în afara Argeșului. În interiorul județului au fost bine făcute, dar îmi doresc să ieșim și în afară și, așa cum se vorbește și despre alte zone din România, să se vorbească și despre Argeș”, speră cunoscuta cântăreață.

„Despre acest centru cultural argeșean vor afla și alții”

Monica Anghel nu se grăbește să facă promisiuni, dar e încrezătoare că rezultatul muncii sale va fi demn de apreciat.
„Eu, dupa 33 de ani de carieră, știu foarte clar că, în momentul în care ies pe scenă, cu siguranță, acea producție va fi impecabilă. Mi-au venit un milion de idei astăzi, sper din suflet să reușesc să le pun în practică împreună cu toți colegii, pentru că, realmente, se pot face lucruri. Asta înseamnă să fii artist, să îți vină idei strălucite dintr-o scânteie mică. Ne dorim ca în formula asta să facem lucruri extraordinare. Știi că se spune că, dacă spui proiectele pe care vrei să le faci, există riscul ca ele să nu se mai îndeplinească. Sunt convinsă însă că va fi o surpriză plăcută pentru toată lumea, asta dacă oamenii sunt deschiși și vor să primească lucruri frumoase și de calitate. Dacă îți dorești cu tot dinadinsul să găsești un nod în papură, poate că îl vei găsi.
Nu îmi place să vorbesc despre ceea ce vreau să fac, dar, dacă lucrurile se vor întâmpla așa cum simt, sper, cred și proiectez eu, cu siguranță veți afla voi din presa locală, dar nu numai. Despre acest centru cultural argeșean vor afla și alții”, mărturisește artista, care pregătește un spectacol de inaugurare a Centrului Cultural Argeș. Acesta ar putea avea loc la finalul lunii martie.

„Eu pot să lucrez pentru Centru și la 12 noaptea, chiar dacă nu sunt prezentă la Pitești”

Programul de muncă al directorului artistic Monica Anghel nu este la fel în fiecare zi și am aflat de ce.
„Eu pot să lucrez și la 12 noaptea, chiar dacă nu sunt prezentă aici. Pot să lucrez non-stop, lucru pe care l-am și făcut, pentru că, iată, am gândit acest spectacol de deschidere a Centrului nostru cultural. Nu e simplu să te gândești la ce piese alegem și așa mai departe. E o întreagă gândire. Un director artistic nu are un program fix, noi nu lucrăm la șaibă, noi nu lucrăm cu acte, ci cu actul artistic. Poate să îți vină o idee dimineața, la 3, și te trezești din somn. Nu ne-a obligat nimeni să ne băgăm în chestia asta, a fost dorința fiecăruia. Nu există un timeing (cronometrare – n. red.). Noi funcționăm pe alt tipar”.
Monica Anghel face naveta București-Pitești: „Eu conduc, dar nu pot să zic că îmi place. Nu conduc cu viteză foarte mare, motiv pentru care plec cu două ore și jumătate înainte. Îmi place să ajung mai devreme”.
De când călătorește aproape zilnic în Argeș, cântăreața a descoperit frumusețile reprezentative ale județului nostru. „Îmi place Argeșul și descopăr cât mai multe lucruri frumoase pe care nu le știam până acum. Îmi plac Poenarii, sus la Vidraru, Lereștiul și Cheile Dâmbovicioarei. Piteștiul mi se pare lung (râde)”.

Bunicul său l-a avut elev pe Regele Mihai

Artista spune că bunicul, care este din Cepari, a fost profesor de sculptură la marele Voievod Mihai și, la un moment dat, l-a avut elev pe Majestatea Sa Regele Mihai I (1921-2017 – n. red.). „Sculptor fiind, îmi povestea mama, bunicul, atunci când se întindea la lucru și se făcea noapte, cânta pe «Drumul de la Cepari», care e o piesă foarte frumoasă”. Vedeta are și o pensiune în Berevoești. „Am o pensiune pe care au făcut-o părinții mei pe fonduri europene. S-au chinuit patru ani de zile, dar au reușit să o termine. Am mai văzut diverse chestii prin presă, dar nu mă interesează. Eu știu că îmi pun capul liniștită pe pernă, n-am niciun stres. N-a fost simplu deloc, pentru că fondurile europene se dau greu”.

„Nu sunt doar director artistic, sunt artist”

„În aceste spectacole, voi cânta și eu. Nu îți imagina că doar stau la birou cu un pix și o foaie în mână și spun: asta da, asta nu. Atât timp cât Dumnezeu mă va ține sănătoasă, am să cânt întotdeauna. Nu îmi place titulatura, nu sunt doar director artistic, sunt artist și evoluez pe toate planurile, și în afara scenei și pe scenă”.
Monica Anghel face parte dintr-o familie de artiști. Bunicul și tatăl său, sculptori, mama sa este designer vestimentar, fratele său cântă, iar fiul său pictează. Cu toate că este cântăreață, actriță, mamă și, mai nou, director artistic la Centrul Cultural Argeș, Monica Anghel are energie cât cuprinde. „Noi nu suntem genul de oameni care să fie angrenați într-un singur proiect. Îți vin idei și simți nevoia să faci alte lucruri tot timpul. Nu pot să stau. Un părinte activ este un exemplu pentru copilul său. Cum ar fi un copil ai cărui părinți stau toată ziua degeaba?”

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii