Web Analytics

Topoloveniul a cucerit Franţa de Ziua Consulatelor. Ne-au reprezentat beton la Lyon

de | 13.07.2017 12:10 | Politica si Administratie

14 ciuleandraOrașul Topoloveni a fost prezent, la începutul acestei luni, cu tot ce are mai reprezentativ, în Franța, la Sărbătorile consulare de la Lyon. Tinerii din ansamblul Ciuleandra au făcut senzație cu un spectacol folcloric care i-a emoționat până la lacrimi pe membrii comunității locale de români și care a fost primit cu ropote de aplauze de francezi.

„Prezența orașului Topoloveni la întâlnirea de la Lyon a avut loc ca răspuns la solicitarea Ambasadei României din Franța – Consulatul General din Lyon – cu ocazia Zilei Consulatelor. Cincizeci și două de consulate au fost prezente cu ambasadori, consuli generali și cu tot ce ține de ambasade la această întâlnire ce avut un caracter foarte important, în sensul că fiecare delegație participantă a putut să vină în fața spectatorilor, dar și a colegilor din celelalte ambasade, cu ceea ce are mai reprezentativ în țara sa, într-un adevărat concurs între țări…

14 01Ambasada României a considerat că cel mai bine poate fi reprezentată de orașul Topoloveni, cu tot ce ține de datini, tradiții și obiceiuri, dar și de produsele de înaltă ținută foarte apreciate pe care le are în piață. Trebuie spus că nu am fost singuri, fiindcă am mai avut printre noi și colegi de la Horezu, cu renumita ceramică a zonei”, rememorează, pentru Jurnal de Argeș,  Gheorghiță Boțârcă, primarul orașului Topoloveni.

Tradițiile și delicii

14 Romania01Ansamblul Folcloric Ciuleandra a fost la înălțime. La fel și celebrul Magiun de Topoloveni, degustat și savurat de francezi, odată cu alte delicii preparate de acelaşi producător, după rețete tradiționale. „În cadrul întâlnirii oficiale din ziua deschiderii, inclusiv primarul general al Lyonului, despre care aveam să iau la cunoștință că este ales de președintele Macron pentru a reprezenta Franța în calitate de ministru de Interne, urmând să părăsească activitatea în primărie (o informație care circula în  mediul ambasadelor),  Topoloveniul a fost reprezentat de o societate emblematică – Sonimpex – care a dus la Lyon nu doar celebtul Magiun de Topoloveni, ci și dulcețurile omologate la nivelul Uniunii Europene, care au făcut, într-adevăr, furori printre consumatori. Standurile noastre au fost foarte căutate și apreciate… Am avut lângă noi și Ansamblul Ciuleandra, care a avut reprezentații de virtuozitate pe scena din cadrul acestei mari piețe cu destinația de întâlnire culturală consulară”, mai spune primarul Gheorghiță Boțârcă.
Comunitatea română din Lyon a defilat, alături de delegația română,  în portul tradițional românesc, pe străzile Lyonului. „Defilarea, care a avut loc în costume populare, cu steagul României, cu steagul Topoloveniului, cu steagul Ciuleandra, pe bulevardul principal al Lyonului, pe o distanță de aproape un kilometru, a fost uimitoare. Membrii comunității române au simțit nevoia să ni se alăture. Au venit de acasă, cu copiii după ei, îmbrăcați în iișoare, și s-au alăturat delegației noastre în această defilare foarte frumoasă. Alții s-au costumat direct la standurile noastre… Impresionant a fost și spectacolul ce a urmat, când în piață s-au încins adevărate hore românești în care s-au prins și membrii comunității noastre românești”, mai spune primarul.

„Poți demonstra că nu ești doar cel care umple paginile presei cu titluri negre”

14 Romania02Cei mai emoționați au fost însă românii din Lyon, bucuroși să se întâlnească, departe de casă, cu tradițiile românești. „Am văzut foarte multe lacrimi din partea alor noștri, iar din discuțiile pe care le-am avut, am constatat că nu erau nicidecum oameni cu o pregătire slabă, ci, din contră, erau români reprezentativi și recunoscuți în comunitate, iar printre ei, foarte mulți medici. Am întâlnit și cetățeni din Topoloveni, inclusiv câteva cunoștințe. Drumul a fost lung, dar am considerat că merită să reprezinți țara, orașul, județul în astfel de manifestări, mai ales când suntem solicitați să facem astfel de vizite. Sunt  foarte importante lucrurile acestea, nu doar pentru că devenim mai vizibili, ci și pentru că apărem acolo cu altă nuanță de adevăr în piața asta socială, în interacțiunea aceasta culturală, unde poți demonstra că nu ești doar cel care umple paginile presei cu titluri negre”, încheie primarul  Gheorghiță Boțârcă.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii