Web Analytics

„Toată familia mea, inclusiv fetiţa de 6 ani, bea apă de la robinet”

de | 10.03.2016 15:33 | Actualitate

# Ne asigură într-un interviu acordat ziarului nostru noul director de la SC Apă Canal 2000 SA Pitești, Mihail Marinescu:

Noul director al SC Apă Canal 2000, Mihail Marinescu, are 39 de ani și este de profesie jurist, lucrând în societate din decembrie 2004. A fost pe rând șef serviciu relația cu autoritățile, șef serviciu juridic și secretar al Consiliului de Administrație, iar din ianuarie 2016 este  membru în Consiliul de Administrație  și director  general al operatorului de apă canal. Are două mastere, unul în Dreptul Afacerilor și altul în Instituții de Drept Privat Român. Care este viziunea unui director tânăr dar cu experiență și care îi este planul de management pentru un mandat, deloc ușor, într-o perioadă solicitantă pentru SC Apă Canal 2000, aflaţi într-un interviu cu domnul Mihail Marinescu.

# Ați dorit sau ați acceptat noua funcție?
– Este o provocare pe care am și dorit-o, am și acceptat-o. Am participat la un concurs de selecție a administratorilor și de numire a directorilor, deci, mi-am dorit.
# aduce nou planul de administrare al Consiliului de Administrație?
– În primul rând planul de administrare trebuie să răspundă obiectivelor care au fost fixate de către AGA. Cel mai important obiectiv este reducerea pierderilor, care acum e la nivelul de 50%. S-a fixat un nivel de reducere a pierderilor de 3%. După aceea avem finalizarea acestui program de investiții din faza I fonduri de coeziune pentru că suntem în perioada de fazare a  unor  lucrări pe care le propunem a fi făcute din valul de coeziune, etapa 2014-2020. Un alt obiectiv este recuperarea creanțelor. Noi avem în contractul de împrumut cu BERD, după cum știți, o obligativitate, și anume minim 90% din creanțe trebuie să le recuperăm ca să ne putem acoperi costurile, faza de coeziune, mai avem un împrumut de la Banca Europeană de investiții pentru măsura ISPA cu rate anuale de plătit până în 2031, când se termină creditul cu BEI-ul. În 2022-2023 terminăm creditul cu BERD-ul. Am avut un an de grație în care am plătit doar dobândă, dar de anul viitor vom plăti rate și dobânzi la ambele credite. Este perioada cea mai grea până în 2022-2023. De abia în 2023 vom avea nivelul de plată pe care îl avem astăzi. Dacă în 2016, avem de plată în jurul a 900.000 de euro, de abia în 2022-2023 vom ajunge aici. În toată această perioadă vom avea în jur de 2.300.000 de euro de plătit anual în condițiile în care la sfârșitul anului trebuie să avem în contul datoriei sumele pentru rata de anul viitor. Deci trebuie să avem cam 4 milioane de euro într-un an în conturi. Cam acolo unde ne ducem noi și cu profitul. Practic, societatea va duce profitul în acest cont pe care îl deține pentru a-și achita datoriile.

„Unii au cheltuit banii și alții trebuie să îi plătească!”

# -ați înhămat la o căruță foarte încărcată cu… datorii!
– Da, dacă vreți, unii au cheltuit banii și alții trebuie să îi plătească!
# Veți crește sau veți diminua tariful la apă și canalizare pentru populație?
– Momentan, nu pot să vă spun că se va umbla la tarif.  Facem totul cu acordul comisiei europene care ne-a aprobat prima tranșă de bani din fondul de coeziune și cu al BERD-ului care ne-a dat împrumutul. Dacă viza lor va fi una negativă, atunci nici tariful nu se va putea reduce, mai ales că urmează o perioadă în care suntem angrenați în atragerea unei noi tranșe de finanțare pentru că vine 2014-2020. Momentan, nu prevedem nici o creștere. Am redus TVA la apă de la 24 la 9%, la canal am rămas la 20%, cota generală pentru toată lumea, după cum a stabilit guvernul dar și noi operatorii de apă am făcut aceste solicitări pentru că exista riscul să se depășească nivelul de suportabilitate de către populație și atunci noi am solicitat scăderea TVA.
# Revenind la  recuperarea pierderilor. Ce strategie aveți?
– Avem o strategie de reducere a pierderilor care va conține trei elemente principale. În primul rând niște elemente de natură tehnică prin care noi, prin serviciile proprii tehnice  de operare, le vom pune în practică. Avem un minicompartiment de detectare a avariilor din timp, să nu mai înregistrăm costuri. Însă eu, director general, îmi propun să înființez un departament, un modul funcțional  care să se ocupe cu detectarea pierderilor și a branșamentelor clandestine într-un mod unitar. Sunt consumuri neautorizate și de aici aceste pierderi până la urma urmei. 

„Nu avem un program de concedieri,  dimpotrivă, vom angaja”

# O spaimă a argeșenilor, în aceste zile, îi privește pe copiii care se îmbolnăvesc masiv și încă nimeni nu știe să spună de ce?! S-au luat în calcul și anumite elemente, au circulat zvonuri, au fost infirmate anumite informații dar tot nu se știe nimic concret. Pentru liniștea noastră, ce puteți să ne spuneți despre apa de băut, cea care curge la robinet?
– Eu pot să vă spun următoarele lucruri: în fiecare zi pe site-ul nostru puteti consulta rubrica dedicată calității apei în ziua respectivă. Noi monitorizăm apa zilnic și nu doar odată, ci  fluxul de producție are anumite ore, anumite intervale în care  facem probele de apă. Ați văzut că și probele luate de DSP în acele zile în care s-a pus această problemă, nu au semnalat modificări ale parametrilor de calitate a apei potabile. Deci, din punctul nostru de vedere, nu au fost probleme pe această zonă.
# Dumneavoastră personal beți apă de robinet?
– Da, eu beau apă de la robinet. Toată familia mea, inclusiv fetița de 6 ani, bea apă de la robinet.  Deci vă recomand dumneavoastră și cititorilor să beți apa noastră!
# O întrebare legată tot de oameni. Aveți în vedere reduceri de personal sau angajări ?
– Societatea este într-o continuă dezvoltare, noi am dezvoltat aceste proiecte de dezvoltare din fonduri de coeziune și pe măsura ISPA în care noi punem în funcțiune la momentul acesta și în decursul acestui an capacități de producție care vor necesita, după caz, angajări și nu reduceri. SC Apă Canal nu are astăzi un program prin care să concedieze oamenii, din contră, vrem să creem aici un mediu de lucru propice desfășurării activității iar oamenii să vină la serviciu și să își desfășoare activitatea cu plăcere, nu cu spaimă, nu cu frică și nu cu un program de reducere. Din contră, acolo unde se impune, vom angaja oameni pentru că așa este normal.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole