Web Analytics

Titu Maiorescu şi-a început cariera politică la Piteşti

de | 13.01.2022 12:42 | Cultură, Actualitate

Inutil a-l prezenta pe Titu Liviu Maiorescu (n. 15 februarie 1840, Craiova– d. 18 iunie 1917, București), cel care a fost un academician, critic academician, avocat, critic literar, eseist, estet, filosof, pedagog, politician și scriitor român, mason, cel de-al 23-lea prim-ministru al României între 1912 și 1914, ministru de Interne, membru fondator al Academiei Române, cel care i-a „inventat”/sprijinit pe Eminescu, Slavici, Creangă, Caragiale.

Ceea ce nu se știe e faptul că Titu Maiorescu și-a început cariera politică la Pitești, la 30 de ani! Părăsise Iașiul, se mutase la București și, deși împărtășea alte valori, a bătut palma cu liberalii. A candidat în Argeș pentru un loc de deputat nu din partea P.N.L. (nici nu exista, de fapt, partidul, cum nu exista nici Partidul Conservator), ci din partea unui… cenaclu, „Junimea”. Și a câștigat.

Citește și Un prefect de Argeş, printre primii eminescologi!

De numele lui Maiorescu se leagă realizarea Gării din Pitești

Cine îi citește (!!!!) volumele de discursuri parlamentare află că de numele lui Titu Maiorescu se leagă realizarea Gării din Pitești – și a celorlalte, până la Curtea de Argeș – și reabilitarea Mănăstirii Curtea de Argeș (a fost cel care l-a adus pe regele Carol I acolo, să vadă în ce hal ajunsese mănăstirea, căutând apoi un arhitect priceput).
Ulterior, Maiorescu a intrat în politica mare, a ajuns un apropiat al Casei Regale, ajungând chiar premier…

Citește și Obiective turistice interesante din judeţul Argeş

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii