Web Analytics

Timiditatea de tip nou

de | 3.06.2021 13:54 | Actualitate, Opinii

Timiditatea are un rol crucial și este principala cauză pentru care distanțarea socială și izolarea într-o lume virtuală au loc. Timiditatea este asociată cu frica de a fi respins și de a fi considerat neacceptabil din punct de vedere social. Frica de a fi respins a fost amplificată de evoluția tehnologiei, care minimizează interacțiunile față în față, internetul a ajuns să facă totul mai ușor și fără a avea contact social.

Comunicarea on-line face posibil contactul, dar duce la o mai mare dificultate în a face conexiuni reale cu oamenii. Ceea ce s-a schimbat, în urma apariției rețelelor sociale, este că timiditatea nu mai este ce a fost. Timiditatea își spune cuvântul prin necunoașterea modului de a interacționa și cum avem mai puțină practică în relațiile sociale, acest comportament se întărește din ce în ce mai mult.
În trecut, tinerii ieșeau împreună să danseze, acum nici nu știu cum să caute un loc comun de discuții, ca atare nu știu să se descurce în situații sociale și asta îi face să se distanțeze și mai mult.

Timiditatea de tip nou face ca băieții să nu vrea să afle cum se fac și se mențin contactele sociale și nu mai urmăresc nici să caute ghidajul necesar pentru a învăța asta, nu că el ar fi facil de găsit.
Bărbații preferă compania bărbaților din ce în ce mai mult și refuză compania femeilor. Creșterea cortizolului în prezența prietenilor de același sex îi face să prefere să petreacă timpul cu ei decât să petreacă timpul cu o femeie frumoasă, cu care se simt anxioși și nu știu cum să procedeze.

Dorința de a fi considerați masculi alfa duce la impunerea unei distanțe, din punct de vedere emoțional, până și în grupul de bărbați. În întâlnirile cu prietenii lor bărbați, gesturile se rezumă la datul mâinii și cam atât, nu vor să fie percepuți ca efeminați sau moi.
De asemenea, comunică mai mult pe mesaje text și nu mai vorbesc la telefon, ceea ce le slăbește și mai mult abilitățile sociale.
Dezvoltă atitudini negative față de femei, pe care nu le înțeleg, și aleg în schimbul unei relații reale, ceea ce presupune efort și un set de abilități sociale, prostituția și pornografia.
Faptul că se simt intimi cu o femeie îi face să se simtă vulnerabili și devin anxioși în momentul în care se află în prezența uneia. Nu au prieteni de sex feminin și privesc lucrul acesta ca fiind nepotrivit. Acest fenomen poate duce chiar și la impotență, simțindu-se blocați în prezența feminină.

Bărbații care au femei în grupul lor preferă să le trateze ca și cum ar fi bărbați, doar ca să treacă de anxietatea de a relaționa cu cineva din sexul opus.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

Citește și Părinţii hiperprotectivi sau cum drumul spre iad este pavat cu intenţii bune

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii