Web Analytics

Testele rapide pentru COVID nu pot fi vândute în farmacii, dar se găsesc online

de | 27.11.2020 10:37 | Actualitate, Dezvăluiri

Tot mai mulți români vor să cumpere testul rapid pentru depistarea Covidului, însă acesta nu se găsește în farmacii, ci în mediul online. Potrivit Agenției Naționale a Medicamentelor, „testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat”. Totuși, nu există prevederi legale care să interzică comercializarea online a testelor, iar ANM recomandă ca acestea să fie comercializate în mediul online însoțite de precizarea că sunt „doar pentru uz profesional”. Rămâne întrebarea dacă toți agenții economici care comercializează astfel de teste online au sau nu pregătire medicală.

Cristiana Ungureanu, Farmacia Forte Vita Farm: „Am primit înștiințare de la Colegiul Farmaciștilor că nu avem voie să le comercializăm”

Testele rapide pentru COVID-19 sunt la mare căutare, dar se pot găsi doar online. Am încercat să aflăm cauza acestui fenomen de la managerii farmaciilor argeșene. Iată ce spune Cristiana Ungureanu, manager Farmaciile Forte Vita Farm din Pitești.
„Am primit înștiințare de la Colegiul Farmaciștilor că nu avem voie să le comercializăm”, ne-a declarat Cristiana Ungureanu. „În precizarea aceea, și am văzut și la televizor lucrul acesta, spune că avem voie să comercializăm în farmacia online și noi avem farmacie online. Numai să le găsim și le putem comercializa în farmacia online. Asta înseamnă că orice om poate să își achiziționeze un test din farmacia online, printr-o comandă pe calculator, care vine acasă cu curieratul, și îl face singur sau cu ajutorul cuiva, depinde cum este el, dar poate să și-l achiziționeze din farmacia online. Noi chiar am căutat să achiziționăm testele acestea și suntem în curs de a le achiziționa pentru farmacia noastră online”, a mai spus Cristiana Ungureanu.

Citește și Ce rol va avea Armata în campania de vaccinare anti-COVID

Citește și Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID: „Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi gratuită și voluntară”

ANMDMR: „Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat”

Fenomenul se întâmplă în toată țara, nu doar în Argeș, după ce Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat că testele rapide folosite pentru depistarea coronavirusului nu mai pot fi vândute în farmaciile fizice din România, deoarece aceste teste sunt destinate uzului profesional. „Noi nu avem voie să le comercializăm”, ne-a declarat Camelia Vrabie, președinta Colegiului Farmaciștilor Argeș. Întrebată dacă testele pot fi folosite doar de profesioniști, Camelia Vrabie a spus: „Da, numai de medici și de laboratoare”.
În data de 13 noiembrie a.c., Agenția Națională a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale din România a transmis, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial, precizări privind comercializarea de către operatorii economici a testelor rapide pentru diagnosticul COVID-19. „Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat. (…) Conform art. 2 din Legea farmaciei nr. 266/2008, prin farmaciile comunitare se pot distribui doar dispozitive medicale de uz individual. Ca urmare, dispozitivele medicale pentru diagnostic în vitro de uz profesional nu se pot distribui prin farmacii.
Referitor la comercializarea în sistem online a unor dispozitive medicale destinate utilizării de către profesioniști, în acest moment nu există prevederi legale care să interzică această practică.
În calitate de autoritate competentă, neexistând reglementări în acest sens, nu putem interzice comercializarea acestor produse în sistem online. Putem recomanda evitarea acestei modalități de comercializare sau, în cazul în care se recurge la această formă de distribuție, recomandăm ca vânzarea testelor rapide să fie însoțită de un avertisment în conformitate cu instrucțiunile de utilizare, și anume «DOAR PENTRU UZ PROFESIONAL», sau ca operatorul economic să se asigure că cel care achiziţionează produsele respective este unitate medicală. În caz contrar, operatorul economic poate fi sancționat pentru practică comercială înșelătoare.
Toate aceste informații și recomandări sunt valabile și pentru comercializarea și utilizarea testelor utilizate în evaluarea stării imunologice a pacienților suspecți de coronavirus, prin determinarea calitativă a prezenței anticorpilor IgM/IgG împotriva SARS-CoV-2”, se arată în comunicatul de pe site-ul ANM. Printre altele, se mai punctează că „atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise”.

Colegiul Farmaciștilor din România: „Ne vom adresa Guvernului României și Ministerului Sănătății cu privire la situația prezentată și riscurile identificate”

Pe de altă parte, pe internet a circulat un document oficial, o adresă a Colegiului Farmaciștilor din România către Colegiile Teritoriale ale Farmaciștilor:
„Potrivit precizărilor ANMDM, un test este de uz profesional atunci când atât prelevarea probei, cât și interpretarea rezultatelor trebuie făcute de către personal medical calificat. Cu toate acestea, în mod greu de înțeles și de justificat pentru o instituție cu atribuții fundamentale în sistemul farmaceutic, ANMDM apreciază că respectivele teste, deși nu pot fi vândute prin farmacii, pot fi comercializate în sistem online de agenți economici fără nicio legătură cu sistemul medical și asta din cauza faptului că nu există prevederi legale care să interzică această practică.
În opinia Colegiului Farmaciștilor din România, având în vedere obiectul de activitate al farmaciei, calificarea personalului care își desfășoară activitatea în farmacii, situația deosebită în care ne găsim, precum și faptul că vorbim despre un dispozitiv medical și nu despre un bun de larg consum, nu poate fi acceptată și nu folosește nimănui interpretarea ANMDM potrivit căreia dispozitivele medicale nu pot fi comercializate prin farmacii, mai ales când pacientului i-a fost recomandată testare sau când comercializarea dispozitivelor medicale în cauză se face de către o unitate sanitară, cabinet sau clinică medicală.
Interzicerea comercializării prin farmacii a testelor rapide pentru diagnosticul COVID-19, precum și a celor utilizate în evaluarea stării imunologice a pacienților suspecți de coronavirus prin determinarea calitativă a prezenței anticorpilor IgM/IgG împotriva Sars-Cov-2, dar acceptarea distribuirii lor către populație prin intermediul comerțului online de către agenți economici greu de identificat, fără nicio pregătire de specialitate și fără nicio garanţie că utilizatorul testului se va bucura de o minimă informație medicală ori de utilizare a testului respectiv, reprezintă o situație de risc major ce trebuie atent și rapid evaluată de Ministerul Sănătății în calitate de organ de specilaitate al administrației centrale și de stat, în subordinea căruia funcționează și ANMDM.
Față de cele mai sus arătate, ne vom adresa Guvernului României și Ministerului Sănătății cu privire la situația prezentată și riscurile identificate în vederea obținerii unor clarificări ori, după caz, a adoptării, în regim de urgență, a modificărilor necesare în legislația aferentă ”, se arată în documentul semnat de președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, și postat pe pagina de Facebook a Colegiului Farmaciștilor din Cluj, în data de 18 noiembrie a.c.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii