Web Analytics

Teo Vlad – două premii importante la Gala Muntelui 2021

de | 8.04.2021 15:07 | Actualitate

Gala Muntelui 2021 a avut loc pe 27 martie a.c., la Castelul Cantacuzino din Bușteni, unde s-au premiat performanțele din sporturile montane și din alpinism. Singurul premiant din Argeș a fost piteșteanul Teofil Vlad, cunoscut pentru ascensiuni precum cele din Everest, Nanga Parbat sau Pumori.
Teofil Vlad, care este și ghid montan și antrenor de alpinism, a primit două premii importante în cadrul evenimentului din martie: Trofeul „Gala Muntelui 2021” de la Clubul Alpin Român, acordat pentru ascensiunea „Simfonia Lunii” din Cheile Bicazului, iar de la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) a primit titlul „Sportivul Anului în alpinism”, acordat pentru traseul „El Ultimo Vuelo del Condor” din Patagonia. Cele două ascensiuni au fost realizate împreună cu alpinistul clujean Vlad Căpușan, care a primit aceleași premii.
„«Sportivul Anului» e un premiu acordat de Federație pe diverse categorii. Noi am făcut un raport de activitate care conținea atât ascensiunea din Patagonia, cât și cea din Cheile Bicazului. Una era la categoria alpinism tehnic extern, cealaltă – la alpinism tehnic intern”, ne-a explicat Teofil Vlad, care a mai fost declarat „Sportivul Anului” în 2010, în 2013 și în 2018.

Citește și Exclusiv! Alpinistul Teo Vlad ne-a povestit despre recenta expediţie din Patagonia

Citește și Una dintre cele mai importante expediții ale lui Zsolt Torok a fost în Himalaya, cu argeșeanul Teo Vlad și prahoveanul Romică Popa

Citește și Exclusiv. Teo Vlad, alpinistul argeşean ajuns pe Everest: „Nu m-am gândit o clipă să renunţ…”

„Simfonia Lunii” și „Ultimul zbor al condorului”

„Simfonia Lunii” este un nou traseu de escaladă în peretele Făgetul Ciucului din Cheile Bicaz, care are peste 210 metri și șapte lungimi de coardă. Teofil Vlad și Vlad Căpușan au deschis ruta nouă în trei zile, în octombrie 2020. Teofil Vlad ne-a declarat că traseul are o dificultate ridicată și că denumirea lui are legătură cu noaptea în care au terminat traseul. „Am avut vizibilitate foarte bună, pentru că era Lună plină. Coboram cu corzi de pe perete și a fost un moment când am simțit o energie deosebită, a fost o stare de bine văzând Luna plină. Noi terminaserăm traseul, eram bucuroși. De acolo a venit numele”, ne-a povestit alpinistul piteștean.
Teofil Vlad și Vlad Căpușan au inaugurat un nou traseu și în America de Sud, în ianuarie 2020, despre care Teofil Vlad ne-a povestit cu lux de amănunte la acea vreme. Cei doi alpiniști au explorat teritorii noi, au escaladat pereți de granit de peste o mie de metri și au deschis un nou traseu în spectaculoasa Vale Cochamo din Chile. Pe creastă, după parcurgerea rutei noi, un condor s-a rotit o perioadă foarte lungă în jurul alpiniștilor și ei au hotărât să denumească ruta nouă „El ultimo vuelo del Condor”, adică „Ultimul zbor al condorului”, care reprezintă un omagiu adus alpinistului arădean Zsolt Torok, cu care au urcat mulți munți și pereți și care a decedat prematur în 2019.
„Mi-ar plăcea să ajung din nou în Himalaya, în locuri pe care nu le-am mai vizitat, dar rămâne de văzut, în funcție de cum o să decurgă lucrurile. Până atunci, îmi continui activitatea în țară, dacă va fi cazul, în Europa, ca ghid montan și antrenor. Pentru toamnă, mă gândesc la niște ascensiuni tehnice pe munți mai înalți din Himalaya, în condițiile în care va fi posibil, în contextul actual”, ne-a spus în final Teofil Vlad.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii