Web Analytics
scris sâmbătă, 22.06.2024

Temperaturi record pe crestele Carpaților: 31 de grade Celsius la Cota 2.000

Temperaturile extreme din ultimele zile se manifestă la fel de intens și pe crestele munților. La Cota 2.000 Transfăgărășan, termometrele au arătat vineri la prânz o temperatură de 31 de grade Celsius, considerată o valoare „enormă” de către salvamontiști.

Temperaturi record pe crestele Carpaților: 31 de grade Celsius la Cota 2.000

”La Cota 2000, la refugiul nostru, erau 31 de grade Celsius, la prânz, Ceea ce înseamnă enorm”, a declarat Ion Sănduloiu de la Salvamont Argeș pentru DC News. Cât privește variațiile de temperatură de la zi la noapte, în contextul perioadei caniculare, cu avertizări de Cod portocaliu, specialistul a afirmat că temperatura mai scade spre seară, ”noaptea este OK, dimineața este răcoare, cam 10-12 grade Celsius spre dimineață, dar se încălzește imediat”.

Din cauza fenomenului de inversiune termică, la Cota 2000 din Bucegi s-au înregistrat în sezonul rece temperaturi neobișnuit de ridicate. De exemplu, în decembrie 2023 au fost zile în care termometrele au atins valori mai ridicate în vârful muntelui decât în București.

Cod Roșu de caniculă în cinci județe din sudul țării

Pentru sâmbătă și duminică, 22-23 iunie 2024, meteorologii au emis două avertizări Cod Roșu pentru mai multe județe din sudul țării. Ne vom confrunta cu un val de căldură persistent și intens. Temperaturile vor fi și mai ridicate în cinci județe ale țării, sâmbătă, 22 iunie. În Dolj, Olt, Teleorman și în sudul județelor Vâlcea și Argeș temperaturile vor crește până aproape de 40 grade Celsius la umbră.  „În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minie, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, avertizează specialiștii ANM.

Citește și: David Popovici, încă o medalie de aur la Campionatele Europene de Natație

Duminică, 23 iunie 2024, avertizarea Cod Roșu se extinde și în Giurgiu și Dâmbovița.  „În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și în municipiul București, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, se menționează în avertizarea ANM.

Temperaturile vor începe să scadă de săptămâna viitoare, când în sud se vor înregistra temperaturi de 34-35 grade Celsius, în timp ce în restul țării valorile vor fi și mai scăzute.

Citește și: Fără apă la Dârmănești! Prefectul face apel la autoritățile locale să colaboreze

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită