Web Analytics
scris joi, 09.02.2023

Teatrul Al. Davila și Muzeul Golești au sărbătorit 161 de ani de la nașterea dramaturgului Alexandru Davila

Vlăstar de viță nobilă, născut din neamul Goleștilor, dramaturgul Alexandru Davila a fost evocat, astăzi, de două dintre cele mai importante instituții de cultură argeșene care sunt în strânsă legătură cu personalitatea sa.

Teatrul Al. Davila și Muzeul Golești au sărbătorit 161 de ani de la nașterea dramaturgului Alexandru Davila

Teatrul ,,Alexandru Davila” și [0]=AZWz_uH2t7ylW3XJ_uoalt62uYDFk7aPWXwk36KZuBT6RkwuHB58Gjw8bZ7_LWcaJ9mSg2LJFHFpSApFXn4LeTFPSbbgM0nkbU4BrNfPqC6K6mod4gqNX1Gh3EPZd6Xkz4wh0GVYTRIQc1BcCggdGliXNGu7rSDASaE9n4Zi0bhn6lfqMcg8mu_3hgnYLkfZRcI&__tn__=-]K-R">Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti au organizat un eveniment prin care au sărbătorit 161 de ani de la nașterea cunoscutului om de cultură.

Evenimentul a debutat cu un fragment din piesa de teatru ,,Vlaicu Vodă”, scrisă de Alexandru Davila, interpretat de actorul Puiu Mărgescu, și a continuat cu alocuțiuni susținute de Iustin Dejanu, managerul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești, Cristina Botoghina, șef al Secției de istorie din cadrul Muzeului Golești, și Ștefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal din Curtea de Argeș și viceprimar al municipiului.

Citește și Basm oriental, trăit de o bibliotecară din Piteşti şi soacră de fotbalist celebru!

Cu toții au conturat în evocările susținute în fața invitaților (cadre militare de la Școala de Maiștri și Subofițeri ai Forțelor Terestre ,,Basarab I” din Pitești, cadre didactice și specialiști de la Biblioteca Județeană ,,Dinicu Golescu”) personalitatea complexă a lui Alexandru Davila. Directorul general adjunct al Teatrului ,,Alexandru Davila”, Dan Marius Zarafescu, și-a exprimat atât aprecierile față de expunerile invitaților la eveniment, cât și față de faptul că echipa de conducere de la Muzeul Golesti a păstrat tradiția de a marca împreună personalitatea lui Alexandru Davila.

Dacă Iustin Dejanu, managerul Muzeului Golești, a prezentat cartea de vizită a lui Davila, dezvăluind legătura dintre acesta și cele două instituții de cultură ce-i poartă amprenta, Cristina Boțoghină, șef al Secției de istorie din cadrul Muzeului Golești, a dezvoltat aspecte din viața lui Davila.

,,Enciclopedie a istoriei familiei Golești”, așa cum a fost numită de către Iustin Dejanu, Cristina Boțoghină a captat audiența cu cele mai importante momente ale vieții personale și profesionale ale dramaturgului.

Ștefan Dumitrache, director al Muzeului Municipal din Curtea de Argeș, a scos în evidență importanța lucrării ,,Vlaicu Vodă”, cea mai cunoscută și apreciată dintre scrierile lui Davila.

Alexandru Davila s-a născut în conacul Goleștilor, la 12 februarie 1862, fiind fiul cel mai mare al doctorului Carol Davila și al Anicăi Racoviță, descendentă din familia Goleștilor. Și-a început studiile la Școala slobodă obștească din Golești și le-a continuat la București. În anul 1874, tânărul Davila a fost trimis de tatăl său la studii în Franța. A frecventat în această perioadă cercurile literare și artistice din Paris, cunoscând personalități din elita culturală pariziană.

Reîntors de la Paris a fost diplomat și funcționar public. Renunță la cele două calități și se dedică, prin scrieri și acțiuni, domeniului cultural cu care începuse să cocheteze încă din adolescență.

A publicat poemul „Reînviere” în revista „Semănătorul la 24 februarie 1902 și poezia „Maiul” în revista „Literatura și arta română”, în același an. În poemul „Himere”, Alexandru Davila pune accent pe forța spiritualității umane.

Scrierile în proză formate din minischițe, unele cu caracter anecdotic, dar și autobiografic, au fost reunite în trei volume, sub titlul „Din torsul zilelor”, publicat în ultima perioadă a vieții sale la Editura „Oltenia”.

La 29 ianuarie 1905, ministrul Take Ionescu a semnat decretul de numire a lui Alexandru Davila în funcția de director al Teatrului Național din București. Stabilirea repertoriului Teatrului Național a implicat, în optica regizorală a lui Alexandru Davila, orientarea spre piese din dramaturgia națională clasică dintre care majoritatea aparțineau unor scriitori români.

Dramaturgul Alexandru Davila era convins că valoarea unui spectacol depinde de omogenitatea și înalta artă a întregii distribuții motiv pentru care a contribuit la ascensiunea în teatrul românesc a multor actori.

Opera dramatică fundamentală a lui Alexandru Davila este „Vlaicu-Vodă”, prima parte a trilogiei ,,Mirciada”.

Alexandru Davila a decedat la 19 octombrie 1929 la Spitalul Militar din București.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...