România se confruntă de prea mult timp cu fenomenul tăierilor ilegale de arbori. De câțiva ani, cetățenii satului Gănești din comuna Pietroșani, județul Argeș, asistă neputincioși la defrișări ilegale ce au loc pe suprafețele proprii de fond forestier. Sute de copaci au fost doborâți. Au urmat intervenții ale jandarmilor, bănuieli, dar nicio certitudine. Cetățenii au solicitat autorităților preluarea în pază a pădurilor, au adresat și petiții pentru acordare de sprijin în vederea stopării defrișărilor ilegale, dar, până acum, pădurile au rămas… tot în grija hoților de lemne.
Cetățenii din Gănești trag un semnal de alarmă. „Încet, încet, pădurea satului se va duce”
Iată ce ne-a declarat Ion Păduraru, consilier local Primăria Pietroșani: „Au fost niște sesizări ale cetățenilor: au sunat la poliție, au încercat să dea în pază la Ocolul Silvic. Dacă ar fi fost luate măsuri, s-ar fi ajuns la stoparea acestui fenomen. Nu e vorba doar de defrișare, e vorba de furt. E un fenomen de un an- doi, dar acum a luat mai mult amploare. Polițiștii vin la solicitările noastre, dar, până vin, hoții pleacă. Nu știu dacă or fi făcut vreun dosar penal. Nu pot să îmi dau seama. Au mai găsit vreo câțiva, le-au luat lemnele, unuia i-au luat căruța. Săptămâna trecută, eu am văzut 20 de copaci defrișați. Pe autori îi cunoaștem din auzite. Problema e că în acea zonă se ajunge cam după o oră de la solicitare, iar ei, în timpul acesta, dispar.”
Ce s-ar putea face? „Dacă ar vrea să se facă ceva, să facă patrule preventiv, nu la solicitarea cetățenilor. Ar trebui să monteze camere video. Încet, încet, pădurea satului se va duce. Vorbim de 2 delicte. În primul rând, e un delict silvic și, în al doilea rând, se petrece un furt. Eu am făcut o sesizare și acum vreo două săptămâni la Domnești. Eu am scris o listă cu semnăturile cetățenilor, am mai fost la Poliție, am făcut o adresă către Prefectură zilele acestea. Mi-au semnat vreo 30 de cetățeni”, adaugă Ion Păduraru.
Proprietarii de pădure din Gănești consideră că hoții de lemne provin din Jupănești și Priseaca. „Astăzi taie și recoltează peste o săptămână, când deja frunza e uscată”, spune un cetățean care vrea să rămână anonim.
„Hoții urcă de la Jupănești, Priseaca pe o parte, într-o porțiune ce se numește Dealul Mare, o poiană foarte mare, care se întinde pe vreo 4-5 km. La ei au dispărut vreo 200 de hectare de pădure, mai sunt doar tufe la Priseaca și la Jupănești. Majoritatea au mașini 4×4. Încarcă de obicei câte un metru-doi și fac mai multe curse, nu se defrișează cu tractorul. Am impresia că nu vând numai cetățenilor, ci și agenților economici de pe raza comunei Coşești. E un grup infracțional format din vreo 30 de persoane care se ocupă numai cu așa ceva. Și-au învățat și copiii. Sunt copii de 14-15 ani, fără carnet, care se duc și taie lemne noaptea. De când s-a terminat pădurea lor, s-au mutat la noi”, povestește Ion Păduraru.
Proprietarii de păduri sunt depășiți de amploarea fenomenului care s-a intensificat în ultimii ani
„Un văr de-al meu a numărat 200 de tulpini tăiate în preajma Crăciunului. Un cetățean a găsit săptămâna trecută 17 arbori lipsă. Am încercat să le blocăm accesul cu un buldozer, dar își fac loc. De foarte multe ori s-a ajuns la injurii. Unui vecin i-au zis că îi dau cu toporul în cap. E un fenomen perpetuu. Cetățenii din Gănești nu se mai duc să taie lemne din pădurea lor din cauza fricii, le este teamă că li se pune în spinare ce au luat hoții! Eu am foarte puțină pădure și s-a dus de mult (râde). Știu ce mi-au spus oamenii”, a încheiat Ion Păduraru, consilier local la Primăria Pietroșani.
Primarul comunei Pietroșani, Eugeniu Pătru: „Am solicitat ajutor tuturor”
„Multe măsuri s-au luat, dar fără finalitate. Nu se știe cine are răspundere. Am chemat Garda Forestieră Ploiești, cei de acolo au zis că nu e treaba dumnealor, e treaba Ocolului Silvic Domnești. Ocolul Silvic zice că nu o ia în primire pentru că nu poate face față un pădurar. Hoții vin câte zece. Cetățenii din Gănești au încercat să încheie contract cu Ocolul Silvic Domnești, dar li se cer nu știu câte cetățenilor, cadastru etc. Se preface toată lumea că vrea să facă ceva și nu se face nimic până la urmă. Am fost cu poliția și ziua și noaptea, dar îi prindem fără lemne. Cineva îi înștiințează. Când i-am prins cu lemnele, le-am luat și căruțele, dar nu le-a făcut nimeni nimic. Nu e dosar penal dacă îl prinde cu lemnul în căruță, îl bagă la transport ilegal de lemne și nu știu dacă îi dă sau nu amendă. Problema e că pe raza comunei Coșești s-au furat 200 de ha tăiate la ras și acum au intrat și la noi. Deja au tăiat vreo 50 ha, pe sărite, prăpăd! Acolo unde pădurea nu e tăiată, sunt bornele puse pe copaci. Dar unde a tăiat, ce să mai fie? M-am săturat. Dimineața sunt primar și după-amiaza și noaptea sunt paznic. Am solicitat ajutor tuturor. Mulți îmi spun că nu e treaba mea. Sunt de acord, dar eu ce le spun oamenilor când vin la poarta mea, la primărie? Ei nu m-au ales ca să le spun așa ceva. Cetățenii din Gănești au pădure ca să le-o fure hoții. Rămân resturi de lemne în pădurile lor, pentru că hoții iau doar lemnul de lucru”, a declarat primarul comunei Pietroșani, Pătru Eugeniu.
Şeful Jandarmeriei Argeş: „Am avut intervenții, dar încă nu avem rezultate”
Oamenii legii fac cercetări, tăierile ilegale de arbori se confirmă, iar în ultima vreme s-au intensificat acțiunile de pază pentru suprafețele respective. Cu toate acestea, nimeni nu a fost tras la răspundere. „Am avut intervenții, dar încă nu avem rezultate. Încercăm să le facem punctual, fără implicarea domnului primar, pentru că nu am avut rezultate. Probabil au fost anunțați, nu știu ce se întâmplă. Ceva îmi scapă. Este și o zonă foarte greu accesibilă. Avem în continuare acțiuni. Ploile acestea nu ne permit accesul acolo. Ultima misiune a avut loc sâmbătă, de la patru dimineața până seara. Având în vedere că noi nu cunoșteam zona foarte bine, a trebuit să apelăm la câțiva oameni de acolo. Acum cunoaștem zona, o să acționăm independent. Se vedeau niște urme, nu au mai tăiat de când au aflat că suntem în zonă. Avem această zonă în atenție, au tăiat 200 de hectare de pădure la ras, dar suntem prezenți. Până nu rezolvăm problema, nu o să o lăsăm așa”, asigură inspectorul-şef al Inspectoratului de Jandarmi Argeș, col. Gheorghe Lupescu.
În ciuda întocmirii de dosare penale sau a amenzilor deloc mici, furtul de material lemnos a continuat. Vorba unui proprietar de pădure din comuna Gănești: „Pe un hoț de buzunare poți să îl prinzi, dar pe un hoț de lemne, nu.”
Explicaţiile conducerii Gărzii Forestiere Ploieşti
La polul opus, autoritățile spun că își îndeplinesc atribuțiile și că terenurile nu pot fi preluate în pază din cauza faptului că proprietarii de pădure nu au delimitată clar suprafața de fond forestier. Iată ce spune inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Ploiești, Viorel Mihălcioiu:
„Am notificat Primăria și Ocolul Silvic Domnești pentru preluarea în pază conform articolului 16 din Codul Silvic. Am făcut acțiuni cu jandarmii și cu poliția pentru depistarea posibilelor tăieri ilegale și a celor care comit faptele respective. Principalul motiv pentru care nu sunt luate în pază suprafețele proprietarilor cunoscuți este faptul că ei nu au delimitată clar suprafața de fond forestier. În acest caz, sunt probleme și legea spune că o condiție esențială pentru a fi preluată în pază o suprafață este ca ea să fie bine delimitată. În continuare, facem acțiuni. Săptămânal, avem un consilier care merge acolo și se interesează de soarta acestor suprafețe, pentru a fi preluate în pază conform articolului 16 din Codul Silvic, și de tăierile ilegale. Este un proces destul de laborios, greoi, dar o să preluăm în timp suprafețe mai mici, o să mergem din aproape în aproape.” Inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Ploiești, Viorel Mihălcioiu, mai spune că nu există caz în care un cetățean să își fi cunoscut limitele proprietății și căruia să îi fi fost refuzată preluarea în pază de către Ocolul Silvic: „Dacă e vreun caz în care sunt cunoscute clar limitele proprietății, iar Ocolul Silvic a refuzat să-l ia în pază, vă rog să îmi spuneți”, a spus, pentru Jurnal de Argeș, Viorel Mihălcioiu.
După o perioada de trei săptămâni de la primele discuții avute cu persoanele de mai sus, în care am urmărit evoluția situației, aflăm că s-a ivit o soluție, dar încă nu a fost pusă în practică:
„Am luat legătura și cu petentul (reclamantul – n.red.) și cu primarul ș.a.m.d. Încercăm să facem o asociație de proprietari acolo. Dacă facem asociație de proprietari, terenurile vor fi preluate în bloc și încercăm să plătim paza cu ajutor de la stat și să rezolvam mare parte din problemele acestea. Altă soluție nu e. Acțiuni se fac, dar hoții sunt foarte bine informați. E ca șoarecele și pisica. Când apărem în zonă, nu se mai întâmplă nimic, după ce plecăm, începe activitatea. După ce se va face o asociație de proprietari și se va lua în pază de ocolul silvic, eu zic că problemele vor fi mult mai mici. După aceea, limita unui bloc fizic cu 50 de proprietari e mult mai simplă de făcut, adică se vor reîntregi pe parcele întregi și limitele vor fi clare. Altfel e foarte greu și nu-și asumă nimeni și nici nu poți să îi obligi. Oamenii de acolo sunt de acord să facă, pentru că este și obligație legală și singura soluție. Noi nu putem să eliminăm tăierile ilegale, ci doar să le reducem cât se poate de mult și vor fi reduse. Printr-o asociație de proprietari, problemele, zic eu, vor fi reduse cu 80%. Demersuri se fac, dar e vorba de lucrul cu oamenii, pe unii îi găsești, pe alții nu. Unii nu sunt de acord. Cine știe ce orgolii se mai nasc începând cu asta. Lucrurile sunt mai complicate un pic, dar asta este soluția momentan. Avem promisiune de la primărie să se facă şi cadastru și să se rezolve treaba”, povestește inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Ploiești, Viorel Mihălcioiu.
„La Coşeşti au dispărut 200 ha de pădure şi nimeni n-a păţit nimic”
Referitor la soluția de mai sus, primarul comunei Pietroșani declară: „Se încearcă, dar nu cred că vor reuși. Să vedem, dar nu asta e problema. Nu aia e soluția. Trebuie luată în pază pe total și după aceea toți oamenii care sunt acolo au posibilitatea să plătească sau să beneficieze de pază gratuit, dar nu vrea nimeni să o ia în pază. Documentația cadastrală o facem noi, am apelat la o firmă. Unde sunt problemele, sunt vreo 240 de ha. Se lucrează la cadastru. Dacă se va face anul acesta… E mult de măsurat, se face pe total, apoi se face pe fiecare proces-verbal. Noi plătim pentru total și pun și cetățenii o parte din bani, să vedem la ce înțelegere ajungem cu cei care se ocupă de așa ceva. (…) Practic, ori că e parcelată, ori că nu e, tot așa o păzesc. Dar nu se vrea. N-are cine să o păzească, le e frică tuturor pădurarilor. În comuna Coșești au dispărut 200 de ha de pădure, tăiată la ras, și nimeni n-a pățit nimic. Am dus jandarmii acolo și s-au închinat. Hoții sunt informați, au oameni pe drum, pe teren. E o rețea și cred că în spatele ei sunt mai mulți. Eu am ajuns să mă mut în pădure, de mine le e teamă”, spune primarul comunei Pietroșani.
În tot acest timp, cât durează joaca de-a șoarecele și pisica, pădurile de pe raza comunei Pietroșani se reduc. Tăierile ilegale de lemne continuă și rareori sunt pedepsite.
0 Comentarii