Web Analytics
scris miercuri, 02.11.2022

La Spitalul Costești – Suspiciune de fraudă la achiziția de echipamente medicale cu fonduri europene!

O anchetă g4media.ro bazată pe dezvăluirile unui avertizor din piață a descoperit indicii despre o rețea de firme din București și Cluj-Napoca care ar elimina concurența și ar obține bani grei din contracte finanțate din fonduri europene. Prin aceste contracte, spitalele, primăriile și școlile achiziționează echipamente medicale de protecție.

La Spitalul Costești – Suspiciune de fraudă la achiziția de echipamente medicale cu fonduri europene!

Citește și: Comisarul-şef Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile: „Ăştia sunt colegii noştri! Pentru o farfurie de mâncare, o vând şi pe mă-sa!”

Conform g4media.ro, modul de operare al rețelei este următorul: consultantul angajat, inițial, de autoritățile contractante pentru întocmirea cererii de finanțare ar introduce specificații tehnice ce le-ar permite doar anumitor distribuitori să câștige, ulterior, procedurile de achiziție organizate de spitale, primării sau școli.

Într-un răspuns pentru g4media.ro, Consiliul Concurenței a transmis că ”susține participarea unui număr cât mai mare de ofertanți la procedurile de achiziție publică” și că ”specificațiile tehnice trebuie să permită tuturor operatorilor economici accesul egal la procedura de atribuire”. Contactați de g4media.ro, reprezentanții firmei de consultanță și ai societăților distribuitoare neagă faptul că ar fi comis vreo ilegalitate.

Din anul 2020, în contextul pandemiei, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), finanțat din fonduri europene, unitățile de învățământ și spitalele din România pot primi bani pentru achiziția de echipamente medicale de protecție. În total, sunt puse la dispoziție sute de milioane de lei. Proiectele sunt depuse de primării (în numele școlilor), unități de învățământ sau medicale, acestea fiind obligate, inițial, să încheie un contract cu o firmă de consultanță, care să scrie cererea de finanțare și, eventual, să asigure implementarea proiectului.

Ei bine, se pare că există o rețea care  ar ”drena” o parte din acești bani. Și că în ”schemă” ar fi și spitalul din Costești. Citește mai mult în g4media.ro.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită