Web Analytics

Surpriza anului 2016. Cele mai mari prime de Crăciun se iau la Rafinăria Arpechim: 1.500 lei

de | 28.12.2016 11:38 | Actualitate

Moda primelor de Crăciun, de Paște, de murături, de miel, de vacanță, de te miri ce a fost lansată în anii ,90 de guvernările social-democrate în intenția de a capta cât mai mult bazin electoral pe principiul „ăștia ne-au dat, ăia nu”. Cu o viteză demnă de invidiat sindicatele au mirosit atunci oportunitatea și au înglobat ideea în tot ceea ce a însemnat de-a lungul timpului negociere salarială. Astfel, la ora actuală, aproape că nu mai există companie în care să existe un sindicat și să nu se acorde prime măcar de Paște și de Crăciun. Din păcate, odată cu dispariția unor industrii sau a unor mari unități de producție, și numărul celor care se bucură de primirea unei prime este din ce în ce mai mic. Cine și cât a mai primit anul acesta de Crăciun în Argeș, aflați în cele ce urmează.

Rafinăria Arpechim deschide topul

Deși cu o soartă incertă în ceea ce privește viitorul locurilor lor de muncă, cei aproximativ 180 de angajați ai Rafinăriei Arpechim primesc cele mai mari prime din județ. „Avem stabilit aceste lucruri prin contract și angajații noștri primesc de aceste sărbători câte 1.500 de lei brut. La aceasta se adaugă și o primă din partea sindicatului a cărei valoare n-o dezvălui că nu vreau să stârnesc invidii. Nu e chiar la nivelul celei oferite de Petrom dar e apropiată”, ne-a informat Ionel Popescu, liderul Sindicatului „Rafinorul” din Arpechim.

Dacia pe locul doi

Obișnuită de ani buni să ocupe primul loc chiar și în ceea ce privește cuantumul primelor pe care le oferă propriilor angajați, Dacia se poziționează anul acesta, după mult timp, pe locul al doilea din acest punct de vedere. „Fiecare angajat Dacia primește în 2016 de Crăciun o primă în valoare de 1.050 de lei net”, ne-a spus Ion Iordache, viceliderul Sindicatului „Automobile Dacia”.

Lisa Dräxlmaier – 300 de lei și un pachet cadou

Și nemții de la Dräxlmaier acordă prime angajaților lor de la Lisa în valoare de 300 de lei la care se adaugă un pachet cadou. „Cei 300 de lei care se acordă la noi sunt puțin cu cântec pentru că unii îi primesc brut, alții cam net. Mai exact, cine n-are copii primește 300 de lei brut, cine are i se consideră 150 de lei primă de Crăciun și 150 de lei cadou pentru copil, neimpozabili ceea ce dă cu totul alt rezultat la final și nu prea e corect!”, ne-a declarat Sergiu Lincă, liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Cablaje.

Prime nesatisfăcătoare la Micromotoare

Angajații de la Nidec (IMEP) sunt nemulțumiți de primele acordate considerând că acestea nu sunt conforme cu prevederile contractuale. „Primim 300 de lei net dar această sumă este nesatisfăcătoare. La noi, prin contract, primele se stabilesc în funcție de producția fizică și de profitul net. Din păcate ni s-au acordat aceste drepturi după calculele făcute de Copos cu numărul de angajați de atunci și cu raportările lui. Dacă la anul când se va depune bilanțul vom afla că trebuia să primim mai mult, vom merge în instanță să ne recuperăm banii restanți. De Moș Nicolae, am acordat și noi, sindicatul, pachete cadou în valoare de 35 de lei”, ne-a spus Florin Stănculescu, liderul Sindicatului Liber Independent „Solidaritatea” din Nidec.

La Electroargeș se dau tichete

Deși ieșită din era Chelu și lăudată peste tot pentru bunul său mers, compania Electroargeș din Curtea de Argeș se poziționează la coada clasamentului în privința primelor de Crăciun. „Da, așa este, fabrica merge foarte bine dar oamenii nu o duc bine deloc, chiar dacă nu mai e Chelu. Ni se acordă 15 tichete amărâte a câte 10 lei pentru fiecare angajat”, potrivit lui Florin Mihai, viceeliderul Sindicatului „Electroargeș”.

La Petrochimie, nimic pe pâine

La Divizia Petrochimică Bradu a Oltchim lucrurile nu sunt deloc fericite, problema primei de Crăciun fiind exclusă. „Dată fiind situația Oltchim nu se poate vorbi de nicio primă. Ni se acordă prin contract o cotă salarială care trebuie plătită la lichidarea pe decembrie, adică în ianuarie. Tot ce s-a obținut este ca această cotă salarială să fie plătită totuși acum în decembrie ca să le fie de folos oamenilor de sărbători”, ne-a relatat Marian Dumitru, liderul sindical din Petrochimie.
Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii