Web Analytics
scris joi, 27.02.2014

Superficialitate şi nepăsare. Inspectoratul şcolar, anchetă de doi lei în cazul morţii elevei de la Curtea de Argeş

# Ancheta privind decesul Carolinei Bănăţeanu include doar constatări şi recomandări din partea instituţiei conduse de către Florin Gardin. În urma anchetei derulate de către ISJ Argeș privind nefericitul incident al Carolinei Bănățeanu, fata care a murit după ce a suferit un atac cerebral la Liceul „Ferdinand I” din Curtea de Argeș, instituția condusă de Florin Gardin nu a găsit niciun vinovat în ancheta întreprinsă după moartea tinerei.
Concluziile anchetei școlare sunt de-a dreptul superficiale, conținând, surprinzător și revoltător doar „constatări și recomandări”. Deși în raportul  anchetei școlare se pleacă de la un „lucru pozitiv”, interzicerea fumatului în școală, în rest se vorbește despre măsuri care, dacă erau luate la timpul potrivit puteau salva viața Carolinei. Chiar dacă în raport este menționat că „nu este indicat să se apeleze la serviciul taxi în atare situații, ci la serviciile specializate” și că în cadrul unității școlare „nu a existat o procedură pentru o asemenea situație”, nimeni nu este tras la răspundere pentru nerespectarea acestor reguli. Mai mult, recomandările echipei ISJ Argeș sunt total nefondate. Sunt menționate modificarea programului cabinetului medical în scopul asigurării permanenței unui cadru medical în unitatea școlară, dar și realizarea de proceduri în școală care să explice ce măsuri trebuie luate în asemenea situații, recomandări care trebuiau să fie incluse de mult timp în unitățile școlare din Argeș.

Superficialitate şi nepăsare. Inspectoratul şcolar, anchetă de doi lei în cazul morţii elevei de la Curtea de Argeş

În ziua incidentului, cabinetul medical din liceu nu avea program de lucru!

După ce ISJ Argeș a spus că nimănui nu i s-a putut imputa ceva în urma anchetei desfășurată la Liceul „Ferdinand I”, Jurnalul de Argeș a solicitat instituției raportul anchetei. Conform raportului reiese că o echipă a ISJ Argeș s-a deplasat la liceul din Curtea de Argeș unde a stat de vorbă cu directoarea instituției, cu asistenta medicală principală de la cabinetul medical, cu profesoara de limbă engleză, în ora căreia eleva a început să simtă dureri puternice de cap, dar și cu diriginta clasei, profesoara Camelia Stărueală ale cărei decizii au fost dur contestate de colegii Carolinei și de părinții săi. Din anchetă reiese că în ziua incidentului, cabinetul medical din liceu nu avea program de lucru. Un detaliu absolut revoltător.

Nicio sancțiune pentru cadrele școlare

De asemenea, este menționat faptul că diriginta a avut intenția inițial de a chema salvarea, dar cum deja la intrarea liceului venise un taxi, la solicitarea colegilor Carolinei, profesoara nu a mai chemat serviciul de ambulanță. Nu este menționat nimic legat de faptul că diriginta a crezut inițial că fata se preface și că nu are nimic grav. În urma tragicului eveniment, după ce echipa ISJ Argeș a adunat toate declarațiile făcute de persoanele anchetate nu a fost dată nicio sancțiune în rândul cadrelor școlare. Totuși, în urma anchetei realizate, inspectorii școlari au oferit doar niște constatări și o serie de recomandări pentru liceul din Curtea de Argeș.

Constatările și recomandările ISJ Argeș

Iată mai jos constatările și recomandările penibile ale Inspectoratului Școlar:
Constatări:
„- Faptul că se pune accent pe interzicerea fumatului în unitate, mergând până la a anunța părinți și a lua măsuri în acest sens, este un lucru pozitiv.
– A existat impulsul inițial de a solicita ambulanța la 112, dar fiind deja chemat taxi-ul la inițiativa elevilor, s-a renunțat la serviciul 112.
– Nu este indicat să se apeleze la serviciul taxi în atare situații, ci la serviciile specializate (112).
– La nivelul unității nu există o procedură pentru astfel de situații.
– Programul cabinetului medical nu acoperă toate zilele lucrătoare din săptămână”.
Recomandări:
„- Realizarea unei proceduri la nivel de unitate școlară prin care să se specifice clar pașii ce trebuie urmați în atare situații.
– În realizarea procedurii se vor implica și medicul școlar și asistenta medicală de la cabinet.
– Direcțiunea va întreprinde toate măsurile necesare pentru a se modifica orarul cabinetului medical în scopul asigurării permanenței unui cadru medical în unitate”.

Delia Bănățeanu, mama Carolinei: „Am fost total dezamăgită de răspunsul Inspectoratului Școlar”

La patru luni de la tragicul eveniment, părinții Carolinei așteaptă în continuare răspunsuri. Și deocamdată răspunsurile și sancțiunile pentru cei vinovați nu vin. Familia Bănățeanu a făcut sesizări la toate instituțiile specializate, atât la Colegiul Medicilor Argeș, cât și la DSP sau chiar la Ministerul Educaţiei. Concluziile anchetei realizate de ISJ Argeș au nemulțumit familia Bănățeanu care încă așteaptă pedepsirea vinovaților pentru moartea fetei lor:
„Mă surprinde că nu am primit niciun răspuns la sesizarea făcută către Ministerul Educației. Am fost total dezamăgită de răspunsul ISJ Argeș. Faptul că am apelat la prelevarea de organe, cred că a fost punctul forte care ne-a ajutat pe mine și pe fata mea. Dacă nu apelam la așa ceva probabil nu puteam să dovedesc că nu a suferit de nimic. În condițiile în care a fost perfect sănătoasă s-au putut dona organele acelea. Sunt mulțumită că după ce am făcut plângere penală, ancheta merge bine și cred că procurorii își fac datoria cum trebuie. Sunt și oameni cu suflet care vor să afle exact ce s-a întâmplat. Deocamdată aștept. Am făcut plângere pentru spitalul din Curtea de Argeș și pentru măsurile luate în liceu. În acest moment eu aștept răspunsuri, dar permanent îmi e gândul la întrebarea «De ce s-a întâmplat acest lucru fetei mele?». Ea avea șanse la viață…”, ne-a spus cu lacrimi în ochi Delia Bănățeanu, mama Carolinei.
Am vrut să vedem și ce măsuri au fost luate de Colegiul Medicilor în acest caz, dar ni s-a spus doar că există o anchetă medicală în derulare și că în perioada următoare vor fi interogați atât părinții fetei cât și doctorii implicați în tragicul incident.

Începutul tragediei

Totul a început când profesoara Camelia Stărueală, diriginta fetei, a descoperit un grup de elevi care fumau în toaleta şcolii, printre ei aflându-se şi Carolina. Diriginta i-ar fi zis acesteia că o spune părinţilor săi, însă în cele din urmă i-a promis fetei că va rămâne doar o discuţie între ele. Dar profesoara nu s-a ţinut de cuvânt. Anunțată de dirigintă, mama Carolinei a dovedit tact și n-a certat-o pe fiică, alegând să-i explice cu calm că nu e nici bine, nici în avantajul ei să fumeze. Totuși, adolescenta din clasa a XII-a s-a simţit trădată de dirigintă, care nu și-a ținut promisiunea de a nu le spune nimic părinților despre incident, şi a doua zi a întrebat-o pe aceasta de ce a fost singura, dintre cei prinşi că fumau, ai cărei părinţi au fost anunțați. Profesoara s-a revoltat, la rându-i, şi a început să ridice tonul. După această ceartă, fata s-a întors în bancă unde a început să se simtă din ce în ce mai rău. În timpul orei de engleză acuza dureri mari de cap și după câteva minute a avut, în cascadă, simptome de vomă. Diriginta a părut complet depăşită de situaţie. Una dintre colegele de clasă ale Carolinei ne-a precizat atunci că diriginta a considerat, pur și simplu, că fata nu are nimic grav: „Ne-a spus să nu ne mai impacientăm atât, că nu are nimic. Nu mai trebuie să chemăm ambulanţa, e de ajuns taxi-ul”.
Alex Vlaicu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...