Web Analytics
scris joi, 07.07.2011

Suflet caritabil, Gabriel Bratu a ajuns trepăduş pe moşia “Stăpânului” Mircea Andrei

# Şeful de la ISJ este membru al Fundaţiei „Solidaritatea Creştină”, controlată de liderul PDL Argeş # La începutul anului, profesorilor li s-a recomandat să cotizeze la această fundaţie # Metoda de colectare a banilor: direcţionarea a 2% din impozit către ONG-ul lui Andrei. În sfârşit, s-a spulberat un mister, cel al declaraţiei de avere a inspectorului şcolar general, Gabriel Bratu, care marţea trecută a fost postată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Argeş, ce-i drept după închiderea ediţiei noastre şi după ce îi solicitasem şefului de la Învăţământ un punct de vedere referitor tocmai la lipsa de transparenţă legată de propria avere. La o primă lecturare, documentul pare a nu oferi nimic spectaculos. Aflăm că prim-vicepreşedintele PDL Argeş are două maşini, un Volkswagen Golf  precum şi un deja celebru Volkswagen Phaeton, deţine împreună cu soţia 1000 de metri pătraţi de păşune în comuna Fundata, Braşov, şi un apartament de 90 de metri pătraţi în Mărăcineni, Argeş. La capitolul câştiguri salariale, Bratu a consemnat următoarele sume anuale: 28 606 lei de la Inspectoratul Şcolar Argeş, 5058 lei de la Universitatea din Piteşti şi 2072 lei de la Liceul Teoretic „Ion Cantacuzino” din Piteşti. Din vânzarea unui teren în noiembrie 2010 a obţinut 2207 euro, iar pe piaţa de capital deţine acţiuni la patru firme, în valoare totală de 5644,50 lei. Nici el, nici soţia nu au conturi sau depozite bancare, dar nici credite, doar fiul, Bratu Eduard Mihai, minor la data completării declaraţiei de avere, a reuşit să pună deoparte 10 219,25 euro, păstraţi într-un depozit la BRD.

Suflet caritabil, Gabriel Bratu a ajuns trepăduş pe moşia “Stăpânului” Mircea Andrei

Declaraţia de interese, departe de ochii dascălilor argeşeni

Aşa cum ar fi fost normal şi legal, tot pe site-ul ISJ ar fi trebuit să apară până la data de 15 iunie şi declaraţiile de interese ale funcţionarilor din instituţie, lucru care nu s-a întâmplat. Pentru că meseria ne obligă să fim curioşi dar mai ales suspicioşi la tot ce înseamnă „discreţia” politicienilor noştri, am căutat şi am găsit şi declaraţia de interese, pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate, ceva mai departe deci de ochii argeşenilor interesaţi de… interesele lui Gabriel Bratu. Aşa am aflat că „generalul”, cum îi place să i se spună, are două interese, unul politic ştiut de toată lumea şi legat de PDL, unde deţine poziţia a doua la judeţ şi unul care ar trebui să fie caritabil, dar care este la fel de orange ca şi primul. Mai clar spus, Gabriel Bratu este membru al unei fundaţii, „Solidaritatea Creştină”, al cărei preşedinte şi fondator este şeful său de partid, senatorul Mircea Andrei, preşedintele PDL Argeş.

Gabriel Bratu, colector de fonduri pentru fundaţia “Stăpânului”

La începutul anului, Jurnal de Argeş prezenta în articolul intitulat „Profesorii, presaţi să cotizeze la fundaţia senatorului Andrei” o practică nu tocmai ortodoxă a şefului ISJ, care le recomanda cu titlu de obligativitate dascălilor argeşeni să cotizeze pentru “Solidaritatea Creştină”. În stilul deja consacrat, şcolile Piteştiului au fost asaltate, imediat după vacanţa de iarnă, cu hârtii menite să îi determine pe angajaţii sistemului să verse bani în buzunarul portocaliu. Una dintre hârtii era formularul 230 care trebuie completat de acei contribuabili care doresc să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către o entitate socială (biserică, şcoală, aşezământ cultural, asociaţie, fundaţie etc.) liber ales. Adică statul trebuie să trimită acei bani numai acolo unde vrea contribuabilul şi numai dacă vrea contribuabilul. A doua hârtie conţinea datele fiscale ale Fundaţiei “Solidaritatea Creştină” către care era “recomandată” direcţionarea celor 2% şi faptul că aceasta este “reprezentată de către Preşedinte dl. Andrei Florin Mircea, în calitate de BENEFICIAR”.

Bani albi pentru politica portocalie

Profesorii argeşeni care au acceptat “recomandările” venite de la şeful Bratu trebuie să ştie că nu au făcut altceva decât să sponsorizeze PDL şi activităţile politice ale lui Mircea Andrei însuşi. Legislaţia în vigoare prevede clar că fundaţiile au voie să finanţeze campanii electorale sau de imagine. Pe cale de consecinţă este la fel de clar că banii direcţionaţi de dascăli către fundaţia lui Andrei pot fi oricând folosiţi de acesta pentru a finanţa campanii politice proprii sau ale formaţiunii politice pe care o reprezintă. Vorbim aici de o modalitate cât se poate de legală de a produce bani albi pentru buzunare portocalii. Forţată poate fi catalogată doar recomandarea expresă a lui Gabriel Bratu ca slujbaşii învăţământului argeşean să doneze “de bună voie” 2% din impozitul dat la stat către Fundaţia “Solidaritatea Creştină”.
(Florin Silvestru)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...