Web Analytics

Studiu. ChatGPT ar putea fi folosit pentru triajul pacienților cu probleme la nivelul ochilor

de | 19.04.2024 13:52 | Actualitate, Home

Studiu. ChatGPT ar putea fi folosit pentru triajul pacienților cu probleme la nivelul ochilor. Chatbotul a avut o pondere de răspunsuri corecte la întrebări de specialitate peste cea a medicilor rezidenți, dar sub cea a experților.

Citește și Banii Mioveniului – îngropaţi de grandomania primarului Georgescu în proiecte suspectate de corupţie în Măgdăceşti, Republica Moldova

Un grup de academicieni de la Universitatea Cambridge a testat capacitatea de a returna răspunsuri corecte la 87 de întrebări din domeniul oftalmologiei. Răspunsurile oferite de ChatGPT 4, ChatGPT 3,5, Llama, Palm2 și alți chatboți au fost comparate cu cele date de medici în diferite stadii de formare: cinci medici oftalmologi experți, trei rezidenți și doi medici debutanți.

Anterior testului, ChatGPT 4 a fost antrenat pe 374 de întrebări de oftalmologie. La finalul examinării, chatbotul a răspuns corect la 69% din cele 87 de întrebări, medicii specialiști la 76%, rezidenții la 59%, iar medicii debutanți la 43%. Celelalte LLM-uri au avut un procentaj de răspunsuri corecte mai mic decât GPT 4.

Astfel, unul dintre medicii implicați în realizarea studiului a conchis că inteligența artificială poate fi utilizată cu succes în triajul pacienților. Instrumentele de AI ar putea avea rolul de a decide care cazuri sunt urgente, care au nevoie de un specialist sau doar de consultul unui medic de familie și care nu au nevoie de niciun tratament: “Modelele de AI ar putea urma algoritmi clari deja utilizați. Am descoperit că ChatGPT 4 este la fel de bun ca și clinicienii experți în analizarea simptomelor și semnelor prezente la nivelul ochilor și poate răspunde la întrebări mai complicate”, a explicat dr. Arun Thirunavukarasu.

De asemenea, în urma analizării datelor, s-a considerat și că pe măsură ce modele de inteligență artificială evoluează, vor putea fi folosite în mod direct de medicii de familie care au nevoie de sfaturi de la un oftalmolog.  

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole