Web Analytics

Studenții au dus la Guvern cozonac cu rahat în semn de protest pentru alocarea bugetară din acest an!

de | 26.12.2021 12:17 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

CNS Cartel ALFA susține acțiunile de stradă ale studenților organizați de către Asociația Națională a Organizțiilor Studențești din România (ANOSR). Ne arătăm solidaritatea cu studenții care își exprimă an după an mâhnirea față de subfinanțarea educației, care duce la menținerea și amplificarea inegalităților sociale.

În cuvintele acestora, “bugetul de stat este un cozonac cu rahat – indolenţă îmbrăcată în vorbe goale”! România alocă din nou un procent insignifiant educației prin raportare la Produsul Intern Brut (PIB) și ignoră complet nevoile învăţământului, dar și situația critică care s-a produs în urma pandemiei. Conform Legii nr. 1/2011, ar trebui să acordăm 6% din PIB către educație, doar că din nou, după 10 ani de la adoptarea legii, nu am reușit să ajungem nici măcar aproape de acel procent.

Citește și: Dacia a oprit fabrica de la Mioveni vreme de 48 de zile în 2021 şi a pierdut producţia a circa 90.000 de automobile

  • Anul acesta doar 2.28% din PIB este alocat educației, an în care 15.2% dintre tinerii cu vărste cuprinse între 18 și 24 de ani au finalizat doar opt clase sau mai puțin.
  • Anul acesta, 41% dintre elevii români se plasează în aria analfabetismului funcțional, în timp ce 28% dintre elevi au probleme cu prezența la cursurile online.
  • De asemenea, 38.5% dintre copiii României sunt în risc de sărăcie și excluziune socială.

Pentru mulți dintre noi, pentru oamenii de rând și oamenii muncii care au copii înscriși în sistemul de învățământ, statisticile de mai sus descriu o realitate înfricoşătoare, mai ales dacă o traducem în destine ratate şi generaţii condamnate să rămână în sărăcie. Aproape jumătate dintre copii se află în risc de sărăcie, şi totuşi guvernul subfinanțeze în continuare educația, alocând doar 2.28% din PIB! Atragem atenția că doar acum câteva luni Președintele Klaus Iohannis și cu grupul din jurul proiectului România Educată prezentau cum vor duce România pe un făgaș mai bun. Încă o dată, în pragul sărbătorilor, ni s-a arătat cum educația este una dintre cele mai mici priorități pe care România le are.

Citește și: Electroargeş va concedia aproximativ 200 de angajaţi până la sfârşitul anului

Pentru a micșora decalajele sociale existente între elevi, avem nevoie de bani și de susținerea acestora.  Proiectul de buget, aprobat după nici o zi lucrătoare de la publicare, ignoră complet solicitările studenților, ca şi ale salariaţilor, în fapt drepturi garantate de legislaţia în vigoare.

Nu trebuie să lăsăm nici educaţia, nici sănătatea sau alte bunuri publice, să fie distruse, iar în lupta pentru un sistem educațional mai just și incluziv, nu doar studenții sau profesorii trebuie să lupte. Fiecare dintre noi trebuie să ne alăturăm!

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole