„Strategia Grupului Hotelier Posada pentru zona Văii Argeşului este de interes naţional”

de | 9.12.2010 15:59 | Politica si Administratie

# Declară Cătălin Badea, director Dezvoltări, Grupul Industrial Componente Piteşti
# Domnule Cătălin Badea, sunteţi unul dintre cei mai prolifici investitori ai turismului argeşean. Care este starea de fapt a acestui sector la momentul actual?
– Grupul Hotelier Posada – parte a Grupului Industrial Componente (GIC) – a practicat o politică de dezvoltare intensivă şi extensivă deopotrivă.  Accesand fonduri proprii sau din surse europene, am reuşit să modernizăm mare parte a resorturilor turistice din patrimoniu, şi mă refer aici în special la Hotelul Posada din Curtea de Argeş şi la Complexul Hotelier Capra de pe culoarul Transfăgărăşan. Totodată, am demarat proiecte noi de investiţii în zona Văii Argeşului, precum Hotelul Montevidraru sau Hotelul Posada Vidraru, căruia îi pregătim lansarea în această lună. Una peste alta, revenind la întrebarea dumneavoastră, consider că turismul argeşean are un potenţial imens, comparabil cu cel al Văii Prahovei, dar din păcate este lipsit de o strategie „umbrelă”, care să-i sprijine dezvoltarea pe termen mediu şi lung.
# Cum aţi reuşit să marcaţi perioada de criză cu câteva plusuri semnificative pentru Grupul dumneavoastră şi pentru judeţul Argeş?
– Secretul este acela că avem proiecţii foarte clare ale misiunii noastre şi că ne-am definit propria strategie de investiţii în zona Văii Argeşului, pe care o considerăm de interes naţional. Pe toată perioada crizei economice, nu am lăsat în niciun moment garda jos şi ne-am catalizat toate eforturile în direcţia realizării obiectivelor propuse. Economia are propriul ciclu de viaţă: astăzi este în perioadă de boom, mâine poate fi în declin, important este că ea nu trebuie să moară, pentru că nici nu are de ce, ci să renască, să se reinventeze, să se relanseze. Evident, ea are nevoie de impulsuri, care nu pot veni decât din măsuri macro- şi microeconomice adecvate. Deşi poate părea greu de crezut, perioadele de criză economică sunt chiar propice investiţiilor, ţinând cont de costurile scăzute şi de abundenţa ofertelor. Este vorba chiar de logica economiei de piaţă: investeşti, creezi locuri de muncă, stimulezi cererea şi relansezi economia. Luând exemplul propriu şi referindu-mă exclusiv la Hotelul Posada Vidraru, pot să vă spun că am creat 80 de locuri de muncă timp de 2 ani şi că acum primim oferte de angajare pentru alte 25 de joburi. Aşadar, efectele investiţiei noastre sunt vizibile chiar şi pentru ochiul pesimiştilor!
# Ce aduce nou Hotelul Posada Vidraru?
– Răspunsul e cât se poate de simplu: o locaţie de trei stele, într-o zonă de un pitoresc inegalabil, ideală atât pentru turismul de agrement, cât şi pentru cel de afaceri. Situat la 300 de metri de Barajul Vidraru şi la 30 de km de Curtea de Argeş, Hotelul Posada Vidraru a fost reconstruit din temelii şi dispune astăzi de 60 de camere, dintre care 3 apartamente, desfăşurate pe 4 etaje, la care se adaugă spaţii modulare, complet utilate, la demisol, parter şi mansardă. Hotelul va putea găzdui în curând evenimente corporate şi personale, spaţiul de conferinţă de 180 de locuri şi restaurantul cu 200 de locuri oferind garanţii în acest sens. Facilităţilor deja prezentate li se adaugă o sală multifuncţională pentru sporturi indoor (biliard, tenis de masă, darts etc.), sală de fitness, un centru Spa care oferă servicii de masaj, jacuzzi, saună şi solar, precum şi un spaţiu de joacă pentru copii amplasat lângă restaurant, pentru a oferi un plus de confort şi siguranţă familiilor.
# Care este importanţa acestui nou obiectiv pentru comunitatea locală şi pentru judeţul Argeş?
– Hotelul Posada Vidraru aduce comunităţii locale beneficii directe, care pot fi cuantificate prin numărul de locuri de muncă oferite şi prin sumele direcţionate către bugetele locale. Totuşi, acest calcul este simplist, pentru că, în realitate, impactul la nivel regional este mult mai mare: o investiţie de un asemenea calibru creşte implicit atractivitatea zonei, măreşte fluxurile turistice, reduce pericolele asociate sezonalităţii, ca să nu mai vorbim de faptul că susţine, cu fonduri private, obiectivele naţionale de dezvoltare şi promovare turistică.  Cu alte cuvinte, acest efort investiţional trebuie apreciat de factorii de decizie ca un aport la realizarea agendei publice de modernizare a turismului în România!
# Presupun că nu vă veţi opri aici…
– Aţi intuit bine. Strategia de investiţii despre care v-am vorbit anterior integrează, ca obiective strategice, realizarea unui  parteneriat public-privat, mai exact a unei colaborări cu Consiliile Judeţene Sibiu şi Argeş pentru atragerea de fonduri europene şi refacerea infrastructurii în zona Complexului Capra – Lacului Bâlea. Totododată, pentru a face culoarul Transfăgărăşan accesibil şi pe perioada iernii, vizăm investiţii pentru consolidarea copertinelor care asigură protecţia împotriva avalanşelor şi, deşi poate părea greu de crezut, intenţionăm să dezvoltăm pârtii de ski echipate cu instalaţii de zăpadă şi să asigurăm legătura dintre versantul sudic şi cel nordic al Făgăraşului şi prin transport pe cablu. De asemenea, suntem în discuţii cu Primăria Arefu pentru a dezvolta o formă de turism mai puţin cunoscută – turismul nautic, pe Lacul Vidraru.
# Un cuvânt de încheiere…
– Profit de această ocazie pentru a anunţa că după 10 decembrie Hotelul Posada Vidraru va intra în circuitul turistic, lansarea oficială urmând să se desfăşoare în prezenţa unor reprezentanţi ai mediului de afaceri, a unora dintre oficialităţile locale şi, bineînţeles, a presei. Totodată, profit de ocazie pentru a lansa invitaţia – către toţi cei interesaţi de oportunităţi de investiţii în turism – de a profita de potenţialul zonei Văii Argeşului, al cărei prag de saturaţie este situat la ordinul câtorva mii de locuri de cazare. Valea Argeşului are toate premisele pentru a deveni, în câţiva ani, o alternativă redutabilă la Valea Prahovei!
(Interviu realizat de Marian Staicu)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii