# Noi dezvăluiri despre exponentul cel mai violent al Cartelului de la Mărăcineni # Bătrâna Ioana Crăciun a bătut calea instanței ca să explice cum a cumpărat active subevaluate de pe firma băiatului ei # Finalmente, instanța a considerat că actele de vânzare ale activelor către mama lui Crăciun ”sunt întemeiate pe o cauză imorală și ilicită”
În 2017 bubuia în Argeș scandalul unei megaevaziuni de 240 de miliarde lei vechi, în strânsă legătură cu Dosarul “Amfora” și cu firma-fantomă Odeon, administrată în fapt de controversatul Stelică Crăciun, unul dintre exponenții Cartelului de la Mărăcineni.
Dezvăluirile erau făcute de Viorel Bolovan, zis și Ciobică, omul băgat la înaintare în firmă de cuplul Stelian Crăciun – Nicolae Dascălu, ultimul fiind actualul primar al Mărăcineniului. Om de casă al celor doi, Bolovan a murit la finele anului trecut în condiții încă neelucidate de poliție, care a deschis un dosar de moarte suspectă. Însă, înainte de a muri, Bolovan, alias Ciobică, a făcut mai multe denunțuri la structura centrală a DNA și la Serviciul Teritorial Pitești al DNA despre uriașa evaziune pusă la cale prin firma-fantomă Odeon.
Despre dosarul acestei firme venim în continuare cu câteva informații în exclusivitate. SC Odeon SRL se află în prezent în procedură de faliment, iar următorul termen din dosar e în luna octombrie, la Tribunalul Comercial Argeș. Ei bine, aflați că Stelian Crăciun și-a scos la înaintare mama, pe Ioana Crăciun, o femeie care la aproape 80 de ani e nevoită să ia calea instanțelor de judecată pentru a da explicații despre afacerile oneroase ale fiului.
Creditorii au cerut anularea contractelor de vânzare-cumpărare prin care mama lui Crăciun a cumpărat activele subevaluate ale firmei Odeon
Dosarul cu falimentul firmei Odeon are citați, printre creditori, Administrația Finanțelor Publice, Primăria Nucșoara și alte instituții. Astfel, la data de 20.04.2015, s-a depus la Tribunalul Specializat Argeș o cerere de chemare în judecată a septuagenarei Ioana Crăciun, prin care s-a solicitat instanței constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare din data de 8.07.2009, prin care s-au înstrăinat din firmă următoarele active: hală industrială în suprafață de 1.110,69 mp, cu o valoare de 13.000 lei; o clădire cu 2 camere, tip aburitor finisat material lemnos, în proporție de 80%, cu o valoare de 5.000 lei; hală producție în suprafață de 633,41 mp, cu o valoare de 8.000 lei. Instanța mai cere, de asemenea, anularea contractului de vânzare-cumpărare din data de 16.07.2009, prin care Ioana Crăciun a înstrăinat: casă pompe de 500 mp, bazin apă de 80 mp + atelier PSI de 59,20 mp, cu o valoare de 2.400 lei; buncăr alimentar de 40,70 mp + cantină + sală mese de 117,60 mp, cu o valoare de 22.500 lei; birouri atelier de 98,20 mp, atelier reparații de 372,30 mp, cu o valoare de 26.000 lei. Tot instanța mai cere și anularea contractului de vânzare-cumpărare din 23.07.2009, prin care s-au înstrăinat: depozit carburanți de 316,30 mp, cu o valoare de 1.000 lei, și hală de producție de 673,40 mp, cu o valoare de 46.000 lei.
Scurt istoric al mișcărilor de acționariat în firma Odeon
În rezumat, societatea ODEON SRL a fost înființată în anul 1993 de către Stelică Crăciun și Romel Moise, socrul lui, ambii având și calitatea de administratori. La data de 09.03.2009, Crăciun a cesionat toate părțile lui sociale din firmă către asociatul nou cooptat, Viorel Bolovan, zis Ciobică, om de casă.
De reamintit că, în denunțurile sale ulterioare către DNA, Viorel Bolovan a menționat că a fost forțat de Crăciun să devină administratorul firmei, care ulterior a fost vândută. Însă, de facto, SC ODEON SRL se afla în faliment încă din 2001, neavând la acea oră nici măcar sumele necesare acoperirii cheltuielilor de funcționare. Avea, în schimb, datorii în sumă de 464.821 lei, la data 31.12.2001. Iar în anul 2008, înainte să fie trecută pe numele lui Bolovan, SC Odeon SRL figura cu o pierdere de 98.352 lei.
În 2009, însă, după ce Crăciun l-a pus pe Bolovan administator, a urmat cea mai ”înfloritoare” perioadă a firmei. De ce? Fiindcă SC Odeon SRL a încasat, de la stat, TVA dedusă ilegal în valoare de zeci de miliarde lei vechi. Chiar Viorel Bolovan a explicat în denunțul său la DNA cum, instigat de Crăciun, a semnat cu mâna lui mii de facturi cu prestații fictive către firma Amfora a lui George Dumitrescu, zis George Hoțu, ca să poată deduce apoi TVA uriașă de la stat.
Creditorii susțin că au fost fraudați prin înstrăinarea activelor către mama lui Crăciun
Cum a ajuns în toată această ecuație infracțională mama septuagenară a lui Stelică Crăciun? Simplu. La data de 8.07.2009, SC Odeon SRL, reprezentată de omul de paie Viorel Bolovan, a încheiat cu Ioana Crăciun mai multe contracte de vânzare-cumpărare, prin care a înstrăinat activele firmei. Mult subevaluate, însă.
Deși SC ODEON S.R.L a intrat oficial în procedura simplificată de insolvență în 2014, în dosarul de mai sus un aspect esențial îl constituie faptul că cea care a cumpărat activele subevaluate este tocmai cineva din familia lui Stelică Crăciun, adică mama acestuia. E limpede că Bolovan a înstrăinat toate aceste active subevaluate către mama lui Crăciun la scurt timp după ce același Crăciun îi cesionase părțile sociale din SC Odeon SRL. Altfel spus, firma lui Crăciun a fost golită de active, care au ajuns, pe sume modice, la mama acestuia. Prin urmare, creditorii au solicitat instanței să constate nulitatea absolută a contractelor de vânzare-cumpărare, întrucât este vorba de o cauză ilicită și imorală. Iar mobilul înstrăinării e tocmai sustragerea bunurilor de la procedura insolvenței și, în consecință, fraudarea creditorilor.
Mai mult, s-a considerat că vânzarea a fost făcută la un preț derizoriu, în momentul în care societatea se afla de facto în insolvență, fapt ce a afectat determinant drepturile creditorilor înscriși la masa credală și posibilitatea acestora de a-și recupera sumele datorate de Odeon SRL. De exemplu, prin cererea de înscriere la masa credală a unui creditor, Guță I., acesta afirmă că a existat o complicitate tacită între Ioana Crăciun și administratorul Viorel Bolovan și că se impune în mod imperios anularea contractelor, motivul înstrăinării fiind fraudarea creditorilor și încălcarea drepturilor celor înscriși la masa credală. De fapt, susțin reclamanții, administratorul Stelian Crăciun avea cunoștință de aceste aspecte și a început deliberat înstrăinarea bunurilor, operațiunea fiind fictivă, întrucât persoana căreia i s-au înstrăinat bunurile este chiar mama fostului administrator.
A fost la un pas ca una dintre instanţe să-l scoată vinovat pe mortul Bolovan
După zeci de termene de judecată, Judecătoria Pitești, acolo unde a fost retrimis dosarul, a constatat nulitatea absolută a respectivelor contracte de vânzare-cumpărare. A urmat apelul bătrânei și un ping-pong al magistraților de la instanțele superioare de judecată pe tema vinovăției sau nevinovăției părților, punându-se chiar în cârca lui Bolovan escrocheria, pe motiv că instanța de fond a apreciat nefondat legăturile de rudenie dintre mamă și fiu… Într-un final, s-a decis că a fost probat că pârâta cumpărătoare Ioana Crăciun a acționat cu rea-credință la încheierea contractelor de vânzare-cumpărare și că a existat un concert fraudulos între pârâtă și debitoare, în scopul prejudicierii masei credale a debitoarei. În consecință, s-a constatat ca la încheierea contractelor de vânzare-cumpărare s-a urmărit un scop fraudulos și că actele sunt întemeiate pe o cauză imorală și ilicită, iar Tribunalul a respins apelul.
Citește și Stelică Crăciun le aducea femei poliţiştilor Scarlatache şi Ioniţă, şefii de la Investigarea Fraudelor din IGPR
Citește și Stelică Crăciun îşi ameninţa victimele cu moartea, cu violarea soţiilor şi a fiicelor şi cu incendierea afacerilor
Citește și În ziua alegerilor, Stelică Crăciun a încălcat ordinul de restricţie impus de procuror
Citește și Exclusiv. Avem ordonanţa procurorului din dosarul scandalului de la Mărăcineni / Stelică Crăciun este cercetat pentru trei şantaje, dintre care două în formă continuată
0 Comentarii