Web Analytics

Stelian Tănase la Piteşti: „Cel mai bine păstrat secret din România e tirajul cărţilor”

de | 7.02.2018 22:05 | Cultură

17 StelianTanaseJoi seara, în faţa a peste 200 de oameni, Stelian Tănase a lansat la Biblioteca Judeţeană Argeş din Piteşti romanul poliţist „Nocturnă cu un vampir Opus 1”. Un thriller autentic, romanul este povestea unei serii de crime ale căror victime sunt persoane din înalta societate din Bucureşti, inclusiv personaje din fosta Securitate. La lansarea cărţii a fost prezentă şi traducătoarea şi scriitoarea americană Jean Harris, cea care a tradus romanul lui Stelian Tănase pentru S.U.A. „Rostul unui scriitor e să fie citit. Restul sunt poveşti”, a spus printre altele Stelian Tănase, care a mai precizat cu umor că „cel mai bine păstrat secret din România e tirajul cărţilor”.

Publicată anul trecut, la Editura RAO, și prezentată, în premieră absolută, la Târgul de Carte „Gaudeamus”, cartea lui Stelian Tănase este primul roman noir din literatura noastră. Peste calapodul polițist, intervine textura gotică, de secol 19, cu mistere veșnic nedeslușite, aură a unor creaturi care circulă, fără identitate, prin tot locul.
Personajul central – Ticu Naum – are trăsăturile românului de vârstă medie, crescut în zona crepusculară a periferiei, cu precizarea că, astăzi, periferia a invadat centrul, iar centrul, disperat că nu-și mai poate păstra supremația, încearcă diverse strategii, ca să scape de metastaze. Ticu Naum este, așadar, inteligent și arogant, mare amator de alcool, de femei și de orice altceva înseamnă drog, trăiește de azi pe mâine, pentru că a văzut că se poate, dintr-o rezervă de vitalitate și chiar de onestitate, despre care nu e curios să știe, însă, când se va epuiza și-l va lăsa baltă. Chemat să dezlege crime în serie, cu victime legate, într-un fel sau altul, de fosta Securitate, detectivul Ticu Naum ajunge suspect în dosarul cu pricina, dosarul „Vampirul”. Are de înfruntat, în aceste condiții, nu doar ineficienta mașinărie polițienească, ci și pe criminalul adevărat, cel care ucide prin tragere în țeapă.
Limbajul este unul dintre punctele forte ale lui Stelian Tănase. Promotor al limbii vii – argou și alte ramificații de nișă, de educație și de teritoriu – el reușește, din această perspectivă, un thriller de un românism savuros.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii