Web Analytics

Statul român a devenit acționar majoritar al Blue Air prin preluarea a 75% din acțiuni

de | 18.11.2022 02:31 | Actualitate, Home

Statul român va prelua 75% din acțiunile Blue Air, devenind, astfel, acționar majoritar al companiei low cost. Potrivit ANAF, la data de 30 septembrie 2022, compania avea o datorie la stat în valoare de aproximativ 14,4 milioane de lei. În plus, mai este datoare și către aeroporturi din România sau din străinătate.

Citește și: Traficant de droguri prins la Câmpulung. În urma perchezițiilor au mai fost ridicați patru tineri

Preluarea a 75% din acţiunile companiei era una dintre garanţiile pentru ajutorul de stat în valoare de 300 milioane lei pe care Blue Air l-a primit de la statul român, relatează Realitatea Plus. Din acest împrumut, compania aeriană n-a plătit nicio rată, statul fiind cel care şi-a asumat plata acestora încă din noiembrie 2021.

Citește și: Culiță Sterp, reținut pentru 24 de ore

În ordonanţa de urgenţă prin care este instituit cadrul legal pentru acordarea unor ajutoare de stat este prevăzut faptul că statul va prelua 75% din acţiunile companiei dacă aceasta nu va reuşi să îşi plătească datoria. Statul, prin Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Finanţe, are încă de la acordarea schemei de ajutor doi reprezentanţi în consiliul de administraţie al Blue Air care ar fi trebuit să se asigure că operatorul aerian va fi capabil de rambursarea datoriei.

Citește și: Lidia Buble, un an de închisoare în dosarul de mituire a polițiștilor

La începutul lunii noiembrie, avioanele companiei Blue Air au intrat în vizorul Fiscului. Mai exact, Agenția Națională de Administrare Fiscală (AMANF) a pus sechestru pe o aeronavă de tip Boeing 737-500. În 6 septembrie, Blue Air a suspendat toate cursele programate până în data de 12 septembrie, motivând că Ministerul Mediului a pus poprire pe toate conturile companiei.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *