Web Analytics
scris sâmbătă, 27.01.2024

Statul rămâne și fără Hidroelectrica

Scăderea acțiunilor Hidroelectrica pe bursă, printr-o lovitură scurtă dată de două companii americane, este primul semnal a ceea ce va urma. Statul român se află într-un pericol iminent de a-și pierde acțiunile deținute la cea mai importantă companie energetică a țării, avertizează prof. dr. Mircea Coșea, care arată că România, în jocurile periculoase și complicate de la bursă, este o victimă sigură.

Statul rămâne și fără Hidroelectrica

Citește și Primăria Beleți Negrești a fost incendiată. Dosar penal pentru distrugere

România se află într-un pericol iminent de a pierde compania strategică energetică Hidroelectrica, din cauza listării la bursă impuse de coaliția PNL-USR-UDMR, prin includerea acesteia în PNRR. Măsură executată fără rezerve de actuala coaliție de guvernare. A fost de ajuns o singură lovitură din partea unor companii americane, Citigroup și Morgan Stanley, care au retrogradat succesiv compania și i-au dus prețurile acțiunilor în jos. O devalorizare care anunță ceea ce va urma. Prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat, ne spune că noi, deocamdată, nu avem nici știința, nici cultura acțiunilor de bursă.

”Listarea Hidroelectrica s-a făcut cu hei-rup și, așa cum am mai atras atenția, noi nu eram pregătiți și nu puteam să apărem așa, pe piață, ca niște jucători care știu despre ce este vorba, care își dau seama cum evoluează acțiunile. Scoaterea pe bursă în România este o acțiune de artizanat, este o chestiune de amatorism. Eu nu am deloc încredere, iar scoaterea în continuare și a altor companii importante este o aventură, pentru că nici acum nu avem pregătit nimic, dar apar diferiți așa-ziși analiști și specialiști, care, de fapt, nu stăpânesc această tehnică a bursei. Bursa este o chestiune complicată și, dacă ne uităm la experiența altora, care au pornit acum 15 ani, și mă refer la Polonia, vedem că statul a lucrat cu consultanță străină, americană. Au fost polonezi-americani, care au contribuit foarte serios la piața de capital poloneză, pentru că nu exista experiență”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *