Stareţul-problemă de la Cotmeana a intrat pe mâna Parchetului

de | 3.06.2015 19:51 | Actualitate, Dezvăluiri

# Premieră nefastă în ograda lui Calinic # Preacuviosul Ioasaf este cercetat pentru cinci infracțiuni de purtare abuzivă în sensul întrebuinţării de expresii jignitoare, 4 infracţiuni de purtare abuzivă în sensul ameninţării, lovirii sau altor violenţe şi o infracţiune de distrugere.

Premieră nefastă pentru lumea sutanelor din județul nostru. Ioasaf de la Cotmeana a devenit primul stareț din istoria clerului argeșean anchetat pentru agresarea unor enoriași. Joi, 28 mai, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de stareţul Ioasaf, pe numele său real Ioan Boiciuc, pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de purtare abuzivă în sensul întrebuinţării de expresii jignitoare, patru infracţiuni de purtare abuzivă în sensul ameninţării, lovirii sau altor violenţe şi o infracţiune de distrugere. Parchetul a decis luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpat pentru o perioadă de 60 de zile. Potrivit ordonanţei procurorului prin care a fost dispusă măsura preventivă, la data de 15.09.2013, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, slujind în incinta mănăstirii, călugărul ar fi lovit şi un copil în vârstă de o lună, aflat în braţele mamei sale. Dar despre poveste și personajele implicate, plus fragmente dintr-un interviu incendiar realizat în toamna lui 2013, în care Ioasaf le făcea cu ou și cu oțet pe victimele sale, vă relatăm în continuare.

Scurt istoric al unui conflict pentru care Ioasaf riscă pușcăria

Pe 15 septembrie 2013, în urma unui apel la serviciul de urgenţă 112, un echipaj de poliţie s-a deplasat la Mânăstirea Cotmeana. Oamenii legii au fost solicitați pentru a aplana un conflict dintre stareţul Ioasaf şi familia Nicoară din Curtea de Argeş, pornit de la nişte acatiste date de enoriaşi pentru ca fiul lor să nu se nască cu malformaţia denumită în popor „buză de iepure”, pe care una din surorile lui o avea din naştere. Călugărul Ioasaf îi dăduse asigurări Mariei Nicoară că bebeluşul cu care era însărcinată se va naşte perfect sănătos, numai că pruncul s-a născut tot cu buza superioară despicată. Motiv pentru care familia Nicoară, alcătuită din mama Maria, tatăl Anton, bunica bebeluşului, Carolina, bunicul micuțului şi un unchi, au venit la mânăstire, hotărâţi să-i ceară înapoi Preacuviosului Ioasaf banii plătiţi pe slujbe, în jur de 26 de milioane lei vechi. Numai că vizita s-a transformat într-o adevărată încăierare între stareţ şi enoriaşi, totul culminând cu intervenţia poliţiştilor, în urma căreia călugărul s-a ales cu o plângere penală pentru lovire şi alte violenţe.

Spitalul Curtea de Argeş a confirmat că cele două femei s-au ales cu traumatism cranio-cerebral ca urmare a agresiunii

După scandal, cele două femei bătute de stareț, Maria Nicoară și soacra ei, Carolina Nicoară, s-au prezentat la spitalul din Curtea de Argeș, la medicul de gardă, ortopedul Daniel Stan, care le-a examinat. Iată ce a declarat atunci Ionela Dăneț, directoarea Spitalului Municipal Curtea de Argeș, în septembrie 2013: „Aceste două paciente s-au prezentat pe data de 15 septembrie, la orele 20, una de 48 de ani și alta de 20 de ani, cu traumatism cranio-cerebral acut închis, afirmativ prin agresiune”.

Bunica bătută de Ioasaf e femeie de serviciu la Parchet

Carolina Nicoară (bunica și totodată una dintre cele două femei care susține că a fost bătută de călugărul Ioasaf) lucrează ca femeie de serviciu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș. Din informaţiile noastre, aceasta a fost practic cea care a depus plângerea împotriva stareţului Ioasaf.

***

Fragmente din interviul care a declanşat ancheta Parchetului

Stareţul Ioasaf, blesteme fără număr: „Nenorocita, blestemata, mânca-o-ar Iadu’, arză-o-ar focu’”

Într-un interviu acordat Jurnalului de Argeş în septembrie 2013, în care i-a blestemat în repetate rânduri pe cei care au avut tupeul să îi ceară înapoi banii daţi pentru acatiste, stareţul Ioasaf a afirmat că el a fost cel agresat de enoriaşi, şi nu invers. Călugărul susţinea că a fost hărţuit şi calomniat de membrii familiei Nicoară, care e o familie îndrăcită, aceştia rupându-i reverenda şi dvera de la Sfântul Altar. Preacuviosul Ioasaf îi mai acuza pe enoriaşi că au încercat să-i strice imaginea, dezvăluind totodată că în urma încăierării a necesitat şi îngrijiri medicale, fiind bolnav cu inima. În privinţa acatistelor, versiunea călugărului a fost aceea că familia Nicoară a apelat la el pentru că îşi dorea şi un băiat şi că pruncul s-a născut într-adevăr băiat. Stareţul s-a apărat spunând că nu este el de vină că mama bebeluşului are RH negativ.  Iată în continuare cele mai relevante și spectaculoase fragmente din interviul pe care călugărul l-a acordat Jurnalului de Argeș în septembrie 2013.

# Părinte stareț, familia Nicoară a scris în reclamație și că v-ar fi dat foarte mulți bani.
– Câți bani au dat, atâtea zile să aibă.
# Mai țineți minte, așa, cu aproximație, câți bani să fi fost?
– 50 de lei, 100 de lei, 25, 10… Eu n-am cerut de la nimeni, în viața mea, niciun ban. Nenorocita, blestemata, mânca-o-ar iadu’, arză-o-ar focu’, să-i dea Dumnezeu după sufletul și după credința ei și la tot neamul lor până la al șaptelea neam! Să tragă tot neamu’! Dacă poate cineva să facă batjocură în mânăstire, praful să se aleagă de el! Poa’ să mă pedepsească ai mei (conducerea Arhiepiscopiei și ÎPS Calinic, n.red.) că blestem. O să-i blestem și-n fața lor.
# Cum i-ați cunoscut pe membrii familiei Nicoară?
– Eu pe ea (pe Carolina Nicoară, n.r.) n-am cunoscut-o până într-o vineri, seara, pe la zece jumate, înainte de 15 (pe 13 septembrie, n.r.). A venit și a zis: „Sunt procuroare. Să-mi dați banii fiului înapoi, că v-am plătit la slujbe!” Și i-am spus atunci: „Doamnă, a plătit, să fie sănătos! Eu nu știu câți bani mi-a dat, slujbele s-au făcut, băiatul s-a născut. Ce bani să vă dau eu înapoi?”
# De ce nu ați făcut și dvs. plângere penală? Era dreptul dvs.
– Deocamdată, eu n-am vrut. Dacă îmi cere iertare, dar public, în biserică, o iert, așa e creștinește. Dar dacă nu cere, intrăm în proces penal. Ei au încercat să-mi strice imaginea, să facă orice ca să mă dărâme și sunt convins că știau și că eu sunt bolnav cu inima. N-am mai avut de mult probleme cu inima, pentru că-mi iau tratamentul, dar de data asta am avut. Am făcut trei perfuzii. Nu mi-a fost nici mie ușor să văd că mă face excroc, că mă șantajează să le dau bani, că m-au calomniat în ultimul hal și-au sărit la mine, la bătaie. Pe mine mă va răzbuna Dumnezeu. Slujbele mele, majoritare, au fost de ajutor spre credincioși. Că la unii nu li s-a împlinit dorința când vroiau… Dumnezeu dă când rânduiește Dumnezeu. Eu, în viața mea, să țineți minte, n-am cerut de la nimeni un ban. Unul îți dă mai puțin, altul îți dă mai mult. Se compensează. Slavă Domnului, să fii sănătos, să poți să te rogi și să faci slujbe.

„Să fie ei sănătoși și să trăiască 100 de ani, iar eu să le mănânc din colivă, să nu mănânce ei din a mea.”

# Dar dacă veți fi chemat și dvs la poliție să dați  o declarație?
– Am toată dragostea și tot respectul față de organele de poliție și dacă mă vor chema, nu-i nicio problemă. Știu să scriu, știu să vorbesc adevărul. Psalmistul David a spus: „Pune, Doamne, pe vrăjmașii mei așternutul picioarelor mele!”  Să fie ei sănătoși și să trăiască 100 de ani, iar eu să le mănânc din colivă, să nu mănânce ei din a mea.
# Știu că ați avut și oameni din justiție care s-au perindat pe aici. Nu v-a sunat niciunul dintre ei când au auzit ce ați pățit?
– Ohooo! Toți care m-au sunat mi-au spus să fiu liniștit, să nu mă las ispitit, că se vede din exterior că este o făcătură. Această dobitoacă proastă, care mai mult ca sigur a fost influențată de cineva, să vină să mă sperie… Mie nu mi-e frică decât de Dumnezeu, nici de draci nu mi-e frică.

***

Ioasaf a recidivat cu blesteme şi la slujba de vinerea trecută. De data asta, şi-a vărsat focul pe ziarişti

După ce joia trecută a fost pus sub control judiciar, stareţul Ioasaf nu a ţinut vineri slujba, în schimb a luat cuvântul în faţa enoriaşilor în calitate de călugăr. Ioasaf a avut o reacţie necontrolată în faţa jurnaliştilor, recurgând la blesteme ce îl descalifică:
„Arde-te-ar focu şi pe tine! Măi! Nu te băga în treburile mele şi lasă-mă în plata Domnului, du-te la măturătoare acolo şi lasă-mă. Cu mine nu aveţi ce vorbi atât timp cât mai rămân în Argeş… dar Parchetul. Taci odată! Taci! Nesimţito!”

***

Capcana întinsă lui Ioasaf de către un pelerin

Adus de ÎPS Calinic în Argeș, la începutul anilor nouăzeci, stareţul Ioasaf de la Cotmeana a trecut în ultimii 25 de ani drept un călugăr controversat. Nu puțini au fost cei care au susținut, fie fețe bisericești, fie enoriași, că starețul de la Cotmeana face bani din practici neortodoxe, cum ar fi ghicitul, exorcizările neîngăduite sau, pur şi simplu, din alte afaceri.
Îngăduinţa de care s-a bucurat rău famatul Ioasaf din partea arhiepiscopului Calinic a trezit nemulțumiri atât din rândul clerului, cât și al mirenilor din județ. Iată că, în cele din urmă, i s-a înfundat. A devenit deja celebră pentru comportamentul lui Ioasaf următoarea întâmplare.
În urmă cu şapte ani, cineva a dorit să verifice cât de… miraculoase sunt puterile stareţului de la Cotmeana şi a constatat că totul nu e decât o şarlatanie.
În 2008, o persoană care a spus că este dintr-un alt judeţ, a ieşit din mulţimea adunată în curtea mănăstirii Cotmeana şi l-a abordat pe stareţul Ioasaf spunându-i că ar vrea să ştie ce şanse de însănătoşire şi supravieţuire are fratele său. I-a arătat lui Ioasaf o fotografie şi, după ce acesta a privit-o pe cât de intens, pe atât de rapid, a dat imediat verdictul, care consta, bineînțeles, în slujbe speciale comandate la el însuşi. „Numai în acest fel fratele se va face bine”, i-a spus Ioasaf respectivului pelerin care îi întinsese o capcană.
Pentru că, din nenorocire pentru stareţ, omul din poză nu era fratele respectivului pelerin, ba, mai mult, era mort de multă vreme! 

***

Ce sancţiuni penale riscă stareţul Ioasaf

Purtarea abuzivă este prevăzută la Articolul 296 din cadrul noului Cod Penal şi prevede:
1. Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
2. Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
Material realizat de Gabriel Grigore

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii