Web Analytics
scris miercuri, 26.08.2015

Stareţa Petronia a alungat-o de la Bascovele pe maica Valentina, fost deputat de Vâlcea

# Scandal cu maici izgonite şi bani duşi pe Apa Sâmbetei…

Stareţa Petronia a alungat-o de la Bascovele pe maica Valentina, fost deputat de Vâlcea

Desfiinţată în două rânduri, afectată de cutremure şi furtuni, de furia şi de nebunia timpurilor istorice, Mănăstirea Bascovele – ctitorie a Cantacuzinilor şi una dintre vetrele monahale importante ale Argeşului – a reuşit  mai bine de trei veacuri să înfrunte toate încercările potrivnice. Asta până acum, în anul de grație 2015, când vântul schimbării care bate dinspre Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului s-a abătut și pe aici aducând-o ca șefă pe maica Petronia, cea care a fost stareță la Robaia, timp de 23 de ani. Numai că, odată înscăunată în funcție de către ÎPS Calinic, stareța Petronia a declanșat un proces de epurare, izgonindu-le pe puținele maici pe care le-a mai găsit la Bascovele.  Iar motivele acestor transferuri intempestive, numai de Petronia și, eventual, de mai marii arhiepiscopiei sunt cunoscute.

Fosta stareță Iustina și-a aruncat sutana și a plecat în lume în urma scandalului legat de banii pentru reconstrucție

Oficial, maica Petronia (foto stânga) a fost adusă la mănăstirea Bascovele-Ursoaia ca „să facă treabă bună!”. Cel puțin asta a fost explicația oficială a arhidiaconului Caliopie, mâna dreaptă a ÎPS Calinic și conducătorul de facto, după cum susțin foarte multe voci, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Pe surse am aflat și că misiunea principală a Petroniei ar fi, de fapt, continuarea lucrărilor de reconstrucție ale locașului monastiresc, abandonate suspect în urma unui proces răsunător cu o firmă de construcții, dar și a unei anchete interne, la nivel de Eparhie. Mănăstirea Bascovele se află de mai mulți ani în reorganizare, cam de prin noiembrie 2004, de când fosta stareță Iustina a tot încercat să reobțină chiliile, pământul arabil și fondul forestier. Practic, Iustina a încercat să refacă ceea ce a fost distrus în urma ocupării chiliilor de către Centrul de îngrijire și asistență din vecinătate, aflat în subordinea Consiliului Județean. Chiliile au început, deci, să fie  preluate și renovate pentru că se aflau într-un stadiu avansat de degradare.

Acuzații că s-au plătit 120.000 lei și s-au facturat doar 30.000 lei

Mai târziu au fost demarate lucrări mai temeinice de reconsolidare a bisericii, printr-un proiect avizat de Ministerul Cultelor, proiect care s-a blocat. În 2013, firma Paul Construct Impex SRL din Giurgiu s-a adresat instanței de judecată. Reprezentanții firmei au spus că nu au primit nici măcar un leu pentru lucrările deja executate, lucrări destul de complicate, având în vedere că se impunea protejarea zidurilor bisericii de umezeala acumulată, motiv pentru care s-au săpat șanțuri fortificate și s-au montat furtunuri de evacuare a apei din interior. În apărarea lor, măicuțele au spus că, de fapt, ele ar fi fost cele prejudiciate pentru că ar fi plătit deja banii firmei, fiind vorba despre suma de 120.000 de lei pentru renovarea lăcașului de cult, însă firma din Giurgiu ar fi făcut acte doar pentru 30.000 de lei. Ceea ce, dacă ar fi așa, ar miroasi a evaziune fiscală și spălare de bani. Procesul s-a judecat la Tribunalul Specializat Argeș în 2013, pentru ca, în 2014, cauza să fie strămutată la Judecătoria Pitești, fiind suspendată undeva spre finele anului. Asta pentru că, intrat în insolvență, reclamantul nu a mai depus înscrisuri prin care să dovedească faptul că a cheltuit 70.000 de lei.

Suspect, foarte suspect! Firma angajată să facă lucrările la mănăstirea Bascovele a intrat în insolvență

Mai mult, nici interogatoriul pentru măicuțe nu s-a mai efectuat, deși instanța a solicitat la două termene consecutive administratorului judiciar specializat în insolvență, care reprezenta agentul economic, depunerea înscrisurilor, sub amenințarea sancțiunii. Așadar, pe principiul „salvată de clopoțel”, mai exact de insolvența creditorului, mănăstirea a scăpat de un proces care s-ar fi putut lăsa cu plata unor despăgubiri substanțiale. Cert e că ceva bani, vreo 1,5 miliarde lei, s-au dus oricum pe apa Sâmbetei (sau a Argeșului), susțin voci din mănăstire. Iar scandalul s-a lăsat cu plecarea precipitată din funcție a maicii starețe Iustina care și-ar fi aruncat sutana și nu s-a mai uitat înapoi, lăsând viața monahală spre a se angaja în București, la o firmă. Că o fi fost vorba despre dispariția banilor destinați reconstrucției sau despre dispariția unor hălci din pădurea mănăstirii, nu se știe sigur. Cert e că tot atunci, cam în aceeași perioadă, a plecat supărat și preotul duhovnic, Chesarie Movilă, cel care, la fel ca și maica Iustina, a muncit din greu pentru sălașul monastiresc. Sătenii își mai amintesc de Chesarie cum își ridica sutana și se urca pe tractor pentru a ara pământurile mănăstirii.

Petronia a alungat două dintre cele trei măicuţe găsite la Bascovele: maica Valentina îşi făcuse şi cruce pentru înmormântare

Cert e că Maica Petronia a mai găsit la Bascovele doar trei viețuitoare: pe maicile Valentina,  Ecaterina și Irina. Dintre ele, numai cea din urmă a scăpat de epurarea declanșată de Petronia. Cea mai în vârstă dintre ele, Maica Valentina, în vârstă de 79 de ani, o maică smerită care a slujit mănăstirii 20 de ani, a ajuns de curând pe patul Spitalului Județean, răpusă nu atât de vreo boală, cât de amărăciune. Ea le-a povestit colegelor de salon că nu mai are unde să se întoarcă și că noua stareță  vrea să o interneze acum la căminul de bătrâni (n.red. Căminul Spital Bascovele), asta după ce a slujit lăcașul cu dreaptă credință atâția amar de ani. Interesant este că maica Valentina a fost deputat de Vâlcea și e cunoscută, înainte de 2000, sub numele de mirean Valentina Nicolin. Ea a depus la Bascovele un legământ de sărăcie, castitate și ascultare și tot acolo și-a pregătit locul de veci, crucea și toate cele necesare trecerii la cele veșnice, când va să vie ceasul de pe urmă. Întristată la gândul că a fost îndepărtată, măicuța ajunsese să își viseze chilia în fiecare noapte, după cum ne-au povestit pacientele de la Spitalul Județean Argeș care i-au fost colege de cameră. Tânguielile măicuței au ajuns și până la urechile IPS Calinic, care s-a îndurat într-un final de ea și i-a permis întoarcerea la Bascovele.

Dezvăluirea unei alte maici, Ecaterina: „Am fost izgonită pentru că ştiam prea multe”

Nu același lucru s-a întâmplat însă cu o altă maică, mai tânără, sora Ecaterina, cea care avusese grijă de maica Valentina și de mănăstire până la venirea noii starețe, Petronia.  Deși nu a ajuns să depună  jurământul și este doar rasoforă, adică „purtătoare de rasă” – prima treaptă a monahismului – maica Ecaterina a slujit și ea, vreme de 22 de ani, la mănăstirea în care a pășit încă de la vârsta de 18 ani. „Am fost izgonită pentru că știam prea multe”, crede maica Ecaterina în declarația dată Jurnalului de Argeș.

Varianta Arhiepiscopiei despre tulburările de la Bascovele. Monahia Valentina a dorit să-şi rezolve probelemele
de sănătate, iar sora Ecaterina să devină asistent medical

Totuși, potrivit unui comunicat de presă remis redacției noastre, Biroul de Presă al Arhiepiscopiei susține că lucrurile, la mănăstirea Bascovele, stau la modul următor: „Monahia Valentina, cerând încuviințarea de la maica Stareță Petronia Dobrescu, a dorit să meargă pentru o perioadă la Mănăstirea Sfânta Treime din localitatea Vedea, pentru a rezolva unele probleme de sănătate, urmând a reveni la mănăstirea de metanie-Bascovele, atunci când va dori acest lucru. Sora Ecaterina este închinoviată la Mănăstirea Ghighiu, județul Prahova și a fost îngăduită a locui o vreme la Mănăstirea Bascovele, în vederea rezolvării situației canonice pe care o are. În acest timp s-a înscris la Școala Postliceală Christiana din municipiul Pitești, dorind a se pregăti în domeniul medical ca asistent. Întrucât ansamblul monahal al Mănăstirii Bascovele se află într-un amplu proces de restaurare (biserică și chilii), i s-a recomandat ca loc de viețuire Mănăstirea Sfânta Treime din localitatea Vedea sau locuirea la o gazdă pe timpul celor doi ani de studii. După terminarea studiilor, dacă va dori să îmbrățișeze definitiv viața monahală, va întocmi dosarul personal pentru închinoviere pentru una din mănăstirile din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, conform Regulamentelor monahale și Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române”.

Material realizat de Alina Crângeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită