Web Analytics

Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă se va desfășura în Argeș

de | 3.03.2021 14:26 | Actualitate

Dintr-un comunicat semnat de Ion Sanduloiu, directorul Salvamont Argeş, aflăm faptul că în perioada 3-12 martie la Cabana Capra Transfagarasan, la o altitudine de 1700 metri, se va desfasura Stagiul National de Formare al Unitatilor Canine de Interventie la Avalanșă, forma de specializare in meseria de salvator montan, cod COR 541904. Stagiul este organizat de către Asociația Natională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Consiliul Judetean , prin intermediul Salvamont Arges, sub egida Departamentului pentru Situații de Urgență.

Pe parcursul a zece zile, unitatea canină (conductor + caine) trebuie să progreseze in așa fel incât la examenul final, sa dovedeasca capabilitatea accesului oriunde in zona montana, sa execute misiunea de salvare prin gasirea a minimum doua victime umane ingropate in zapada pe o suprafata de 2 hectare, dupa care sa arate ca se poate retrage in siguranta. Probele de acces includ schiul de tura, rapelul pe stanca si/sau gheata, precum si alte situatii care pot fi intalnite in timpul unei actiuni de salvare. Unitatile canine candidate, sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu, in perioada 19-21 februarie, la Cota 2000 Transfăgărașan.

La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Suceava, Gorj, și Argeș. În ultimele cinci zile ale stagiului, vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum in țară noastră, pentru reconfirmarea anuală. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operational al unitatii canine.

Într-una din zilele stagiului, unitatile canine vor beneficia de un antrenament aero pentru insertia/extractia cu troliul de la locul avalansei, cu un elicopter tip EC130 al Inspectoratului General de Aviație. Trebuie menționat aici sprijinul deosebit pe care Departamentul pentru Situatii de Urgență îl acordă activității noastre, mai ales ca o parte a operatorilor aero sunt la rîndul lor instructori canini, ceea ce face lucrul să fie foarte fluent si la cote ridicate de profesionalism.

 

CITEȘTE ȘI: ACUM! Incendiu de vegetație în Albeștii de Argeș! Flăcările au afectat și o litieră de pădure

 

În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanșă din România este format din saptesprezece unitati canine de avalanșă, din douăsprezece județe. Argeșul are doi conductori, cu trei câini brevetati pentru acest gen de salvare.

De menționat ca stagiul se adreseaza salvatorilor montani care doresc sa se specializeze in interventie canina la avalansa. Candidatul este necesar să fie calificat ca salvator montan, intrucat schiul de tura, tehnicile alpine de acces la locul avalanșei, precum și cunoasterea detaliata a procedurilor de interventie la avalansa sunt elemente care trebuiesc stapanite la un nivel superior, anterior intrarii in scoala canina.

Din păcate, după o perioadă fără cazuistică la avalanșă, în ultimele trei sezoane de iarnă, au fost inregistrate opt decese la nivel national, in conditiile in care turistii sau schiorii au fost surprinse de dinamizarea stratului de zăpadă, actualul sezon fiind inca in curs.

Intentia Salvamont Romania este ca, la nivel national sa fie in permanenta minimum 25-30 de unitati canine de avalansa, raspandite pe arcul carpatic, astfel incat sa se asigure o interventie optima. Acest lucru va fi cu atat mai necesar, in conditiile in care, in viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru interventie montana, dispuse judicios pentru optimizarea interventiei, la care se va face de garda pe perioada iernii, cu unitati canine pentru avalansa.

În privinta conditiilor meteo, in acest moment, zapada ninsa masurata pe platforma meteo Balea Lac, la altitudine similara cu Cota 2000 Transfagărășan care se afla pe versantul sudic, este de 235 cm. Trebuie însă menționat ca stratul de zăpadă poate avea grosimi de câțiva metri în zonele de acumulare sau troienite.

Pentru informații suplimentare, punctuale, turistii ne pot contacta prin Dispeceratul National Salvamont, formând pe tastatura telefonului, sintagma 0salvamont. Aceasta modalitate de comunicare oferă turistului posibilitatea de a afla informații direct de la șeful formației Salvamont din zona în care intentioneaza sa face vreo excursie.

De asemenea Ion Sănduloiu a mai menționat: „Suntem singura structură în afară de SIAS care face insertie/extracție cu unități canine.”

 

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole