Web Analytics

Stagiu naţional de formare al unităţilor canine de intervenţie la avalanşă în Argeş

de | 7.02.2018 21:15 | Actualitate

6 sanduloiuÎn perioada 17-25 februarie a.c. la Cabana Capra Transfăgărășan, la o altitudine de 1650 metri, se va desfășura Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan. Pe parcursul a nouă zile, unitatea canină (conductor + câine) va trebui să progreseze în așa fel încât la examenul final, va dovedi capabilitatea accesului oriunde în zona montană, va executa misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă, după care va arăta că se poate retrage în siguranță. Probele de acces vor conține schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate, sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu, în perioada 10-14 decembrie 2017, la Cota 2000 Transfăgărășan.
Astfel, participă pentru brevetare sau pregătire, echipaje din Alba, Neamț, Hunedoara, Bihor, Gorj. În ultimele trei zile ale școlii, se va susține și examenul de reconfirmare a brevetelor obținute în anii trecuți, de către toate unitățile canine de avalanșă din România. Pentru reconfirmarea brevetelor se vor prezenta toate unitățile canine din țară, astfel: Argeș (3), Alba (1), Bacău (1), Caraș (1), Gorj (1), Mureș (1).
În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanșă din România este format din nouă conductori cu un total de zece câini brevetați, din opt județe. Județul Argeș are doi conductori, cu trei câini brevetați pentru acest gen de salvare.
Formatorul stagiului este Ion Sănduloiu, însoțit de câinele Helios, rasa Border Collie. În premieră, ajutorul formatorului va fi Tiberiu Krizbai (cu Yukanna, Golden Retriever) de la Salvamont Alba, care, după parcurgerea pașilor necesari, va deveni la rândul său formator. Tematica și cerințele sunt similare stagiului de brevetare al ministerului de interne francez, parcurs de către cei doi, în anul 2013, un element în plus al noii școli românești, fiind accesul alpin, în zone abrupte, al unității canine. Prin înființarea acestei scoli, se urmărește creșterea numărului de unități canine de salvare/recuperare din avalanșă, la nivel național.
 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii