Web Analytics
scris sâmbătă, 04.03.2023

Stagiu național de formare a unităților canine de intervenție la avalanșe. Argeșul, organizator

În perioada 5-13 martie, la Centrul Național Salvamont de la Padina, la altitudinea de 1.600 metri, se va desfășura Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, o formă de specializare în meseria de salvator montan.

Stagiu național de formare a unităților canine de intervenție la avalanșe. Argeșul, organizator

Stagiul este organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Consiliul Județean Argeș prin Salvamont Argeș, sub egida Departamentului pentru Situații de Urgență.

Pe parcursul a nouă zile, unitatea canină (conductor + câine) trebuie să progreseze în așa fel încât la examenul final să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță.

Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare.

Citește și https://jurnaluldearges.ro/risc-mare-de-avalansa-in-muntii-fagaras-zapada-depaseste-3-4-metri-240709/

Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu la Cota 2000 Transfăgărășan, în județul Argeș.

La stagiul final vor participa echipaje din Alba, Bacău (2 echipaje) Bihor, Hunedoara și Prahova. În ultimele cinci zile ale stagiului vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum în țara noastră pentru reconfirmarea anuală.

Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine, astfel că spre finalul stagiului vor fi în jur de 30 de unități canine prezente, din toate județele care au câini brevetați sau în pregătire: Argeș, Gorj, Maramureș, Suceava, Mureș, Harghita, Covasna, Bacău, Prahova, Sibiu, Caraș, Hunedoara, Alba, Bihor.
Într-una din zilele stagiului, unitățile canine vor beneficia de un antrenament aero pentru inserția/extracția cu troliul de la locul avalanșei cu un elicopter tip EC130 al Inspectoratului General de Aviație.

În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanșă din Romania este format din douăzecișidouă de unități canine de avalanșă, din treisprezece județe.


Stagiul se adresează salvatorilor montani care doresc să se specializeze în intervenție canină la avalanșă.


Din păcate, în ultimele opt sezoane de iarnă, au fost înregistrate peste douăzeci de decese la nivel național, în condițiile în care turiștii sau schiorii au fost surprinși de deplasarea stratului de zăpadă, actualul sezon fiind încă în curs, deja cu un caz mortal.
Intenția Salvamont România este ca la nivel național să fie în permanență un număr cât mai mare de unități canine de avalanșă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încât să se asigure o intervenție optimă.

Acest lucru va fi cu atât mai necesar, în condițiile în care, în viitorul apropiat, vor exista trei elicoptere echipate pentru intervenție montană (două sunt deja operaționale la Caransebeș și Brașov) dispuse pentru optimizarea intervenției.

Potrivit Salvamont România se intenționează efectuarea de gărzi, prin rotație, pe perioada iernii, cu unități canine pentru avalanșă.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *