Web Analytics

Risc mare de avalanșă, în munții Făgăraș. Zăpada depășește 3, 4 metri

de | 17.02.2023 09:10 | Actualitate, Home

Încălzire accentuată a vremii, din ultimele zile, ar putea provoca avalanșe serioase în munții din România. Meteorologii au anunțat că în masivul Făgăraș este risc mare de producere de avalanșă, adică de grad 4, pe o scară de la 1 la 5, informează Brașov.net.

Citește și: Se poate și la alții! QATARGATE: Un judecător belgian este acuzat de ”lipsă de imparţialitate”

La peste 1800 m, insolația și valorile termice mai ridicate din cursul zilei au favorizat tasarea stratului cu 7-10 cm. Zăpada cu rezistență foarte scăzută, prezentă în partea superioară a stratului, măsoară pe alocuri 20-30 cm, sub aceasta se află un strat de 30-40 cm cu rezistență de asemenea mai scăzută, dar a căror cristale au legături slabe între ele. Sub aceste straturi puțin rezistente se află o crustă mai veche de gheață, care constituie un plan de alunecare și declanșare a avalanșelor.

Meteorologii au emis avertizări și în alte masive. În munții Bucegi, Țarcu – Godeanu, Parâng – Șureanu, Rodnei, Călimani – Bistriței – Ceahlău este risc însemnat, de gradul 3. În schimb, în munții Vlădeasa – Muntele Mare riscul este moderat, de gradul 2, spun meteorologii.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *