Web Analytics

Sprijin în valoare de 300 milioane euro pentru sectorul agroalimentar, prin microgranturi și granturi pentru capital de lucru

de | 7.05.2022 09:06 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va finanța, prin Programul Operațional Competitivitate, microgranturi și granturi pentru capital de lucru în valoare de 300 milioane euro pentru sectorul agroalimentar. Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi Ordonanța de urgență care reglementează acordarea acestui sprijin, inițiată de MIPE împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT). 

Finanțările sunt acordate în contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de pandemia de COVID–19. Măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvernul României în vederea atenuării efectelor negative ale crizei economice atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru populație.

Citește și: Argeșean depistat în flagrant delict în timp ce primea suma de 5.000 de euro. A fost reținut

„Ne-am asumat prin programul ‘Sprijin pentru România’ că vom garanta securitatea alimentară a românilor. Fermierii aveau mare nevoie de acest ajutor, pe care îl vom oferi sub formă de granturi pentru capital de lucru. Este datoria noastră să sprijinim industria alimentară și activitățile de piscicultură, acvacultură și agriculturăîntrucât vorbim despre un sector care cuprinde în acest moment peste 26.000 de agenți economici, cu aproximativ 263.000 de angajați”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Pentru acordarea de microgranturi este alocată suma de 50 milioane euro, iar pentru granturi pentru capital de lucru este prevăzut un buget de 250 milioane euro.

Microgranturile vor fi acordate de MADR, administrator al schemei de ajutor de stat, în parteneriat cu Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Valoarea microgranturilor va fi de 5.000 euro, iar acestea vor putea fi contractate de microîntreprinderi, IMM-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate la finanțare în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate stabilite în Ghidul solicitantului aprobat prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în limita fondurilor alocate. 

Citește și: Scandalul „Sfeştanie cu petarde” s-a lăsat cu urmări. Calinic i-a interzis preotului să slujească până la finalizarea anchetei

Granturile pentru capital de lucru vor fi acordate de MAT, administrator al schemei de ajutor de stat, în parteneriat cu agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului (AIMMAIPE).

Valoarea granturilor pentru capital de lucru va fi de:

● 5.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și

33.350 euro;

● 15% din cifra de afaceri, fără a depăși suma de 120.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro.

Beneficiarii vor trebui să asigure cofinanțare în valoare de 15% din grantului solicitat. Granturile pot fi contractate de IMM-uri, societăți agricole, cooperative agricole, grupuri de producători, organizații de producători care îndeplinesc condițiile de eligibilitate și își desfășoară activitatea înagricultură, piscicultură și acvacultură, industria alimentară și alte activități asimilate acesteia.

Cererile pentru contractarea de finanțări vor fi depuse în cadrul apelurilor de proiecte ce vor fi lansate de MADR pentru microgranturi, respectiv de MAT pentru granturi pentru capital de lucru, prin intermediul platformei IMM Recover.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *