Web Analytics
scris miercuri, 13.02.2019

Spitalul de Pediatrie din Pitești are o nouă bucătărie!

 Spitalul de Pediatrie din Pitești are o bucătărie nouă, pusă în funcțiune de câteva zile și care a fost inaugurată oficial astăzi, în prezența jurnaliștilor argeșeni. Lucrările de reparații capitale pentru blocul alimentar de la Spitalul de Pediatrie au început în data de 4 iunie 2018 și s-au finalizat în data de 31 decembrie, iar la finele lunii ianuarie, s-a completat dotarea cu echipamente. Noua bucătărie este dotată cu aparatură de ultimă oră din punct de vedere al tehnologiei. Investiția totală se ridică la 855 592, 28 lei, lucrările de reparații capitale (533 351, 18 lei) au ca sursă de finanțare bugetul Consiliului Județean, iar echipamentele sunt asigurate din veniturile proprii ale spitalului (322 241, 10 lei).

Spitalul de Pediatrie din Pitești are o nouă bucătărie!

# Ce trei bucătari pregătesc circa 100 porții pe zi   

 În cadrul blocului alimentar de la Spitalul de Pediatrie lucrează 14 salariați, dintre care 5 sunt asistente medicale, 3 bucătari și 6 muncitori necalificați. Multe dintre echipamentele care se aflau în spital înainte de investiție funcționau încă de la inaugurarea acestei unități medicale, adică din 1984. Aproximativ 100 de porții se realizează zilnic în bucătăria Spitalului de Pediatrie din Pitești, cu regimuri și regim comun, în funcție de numărul pacienților internați. Dacă rămâne mâncare, este contactată o firmă de prestări servicii, care o ridică. În fiecare săptămână se face aprovizionarea periodică cu alimente în baza comenzilor.

# O porție costă 15 lei/ zi

Medicul prescrie ce are voie să consume pacientul, iar asistentul dietetician, în urma prescripțiilor  și a regimurilor pe care le colectează cu 24 de ore înainte de prepararea meniului, întocmește lista de alimente, ținând cont de calorii, vârstă și standarde. Standardul de cost este 15 lei/ zi. Atât costă o porție de mâncare.

 

# Distribuția mesei este supravegheată de personalul SPIAM

Adina Enescu, director medical la Spitalul de Pediatrie Pitești, a vorbit despre procesul de preparare al alimentelor, dar și despre cel de distribuție către pacienți. „Cu 24 de ore înainte, secțiile predau către blocul alimentar listele cu pacienți și cu meniul. Dacă sunt afecțiuni digestive, trec la regim. Mai sunt regimuri comune, care nu impun o alimentație deosebită și regimurile pentru grupele de vârstă 0-3 ani. Listele pentru pacienți, cu meniul și foaia de observație ajung în bucătăria dietetică. Atunci, asistentul de tură dietetician întocmește lista de alimente pentru numărul de porții, care va fi predată către magazie. În a doua zi dimineață, există o comisie de ridicare a alimentelor din magazie. Asistentul de tură dietetician, bucătarul, muncitorul ridică aceste alimente din magazie, unde ajung la diversele spații de prelucrare primară a legumelor și fructelor, prelucrarea primară a cărnii. După care, merg în bucătăria caldă spre a fi preparate conform meniului afișat pe săptămâna respectivă. La ora prânzului, secțiile coboară căruciorul din dotare, accesând liftul special pentru distribuția mesei până la blocul alimentar- spațiul de distribuție a mesei. În funcție de pacienți, se distribuie masa. Avem micul dejun, gustarea de la ora 10, prânzul, gustarea de la ora 16 și cina. Masa este distribuită în recipiente de unică folosință pentru pacienții cu afecțiuni digestive. (…)
Distribuția mesei este supravegheată de personalul de la Serviciul pentru Prevenirea Infecțiilor asociate Asistenței Medicale (SPIAM). Există 5 filtre. Degustă asistentul dietetician, personalul de la SPIAM etc. Este o întreagă procedură pentru a preîntâmpina evenimente neașteptate”, a spus, în cadrul vizitei, Adina Enescu.

Sterilizator biberoane

# Vizitatorii pot avea acces în spital în orele de vizită, dar nu mai mult de 10 minute

Fiecare vizitator este echipat cu mască, botoșii și halatul de unică folosință. Pe secții se face triajul epidemiologic atât al personalului, cât și al vizitatorilor. Nu au acces persoane cu afecțiuni respiratorii și nu numai. În Spitalul de Pediatrie nu sunt internați pacienții care au gripă, indiferent de vârstele lor.

În ultimii doi ani și jumătate, la Spitalul de Pediatrie Pitești a fost renovat în totalitate și dotat cu mobilier nou de ultimă oră etajul VII, iar în această perioadă se lucrează la renovarea și modernizarea etajului V. De asemenea, în anul 2018, spitalul a fost dotat cu un Computer Tomograf ultra-performant, județul Argeș fiind de altfel singurul județ din Regiunea Sud-Muntenia care are două astfel de aparate. În plus, tot în ultimii doi ani, la Spitalul de Pediatrie Pitești au fost angajați 10 medici, rezolvându-se astfel problemele cauzate de lipsa de personal de la Unitatea de Primiri Urgențe, dar și gărzile, iar serviciul de anestezie este asigurat de 3 medici anesteziști.

Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...