Web Analytics

Spitalul Orăşenesc „Regele Carol I” Costeşti şi Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” Vedea

de | 10.02.2022 12:40 | Actualitate, Cultură

În cele ce urmează vom prezenta două unități sanitare importante care funcționează în sudul județului Argeș. Este vorba despre Spitalul Orășenesc ”Regele Carol I” din Costești, unitate sanitară înființată încă din anul 1918 și care asigură asistență medicală pentru toată zona de sud a județului Argeș, cât și pentru județele limitrofe, Olt, Teleorman și Dâmbovița, și despre Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Maria” Vedea, singura unitate sanitară din judeţ care asigură asistenţă medicală pentru pacienţii cronici cu afecţiuni psihice.

Spitalul Orășenesc ”Regele Carol I” Costești a fost înființat în anul 1918

Spitalul Orășenesc ”Regele Carol I” din Costești a fost înființat în anul 1918, prin Ordinul Ministerului de Interne nr. 6969/16.04.1918. Este situat în partea de sud a județului Argeș, în orașul Costești, strada Industriei nr. 19, pe malul stâng al râului Teleorman, la 27 km sud de Pitești, pe DN 65 A, la interferența căilor de comunicație CFR și auto (Slatina-Craiova, Roșiori de Vede-Alexandria), la o depărtare de 27,5 km de cel mai apropiat spital – Spitalul Județean Argeș. Populația deservită de Spitalul Orășenesc ”Regele Carol I” Costești este estimată la 67.408, dintr-un număr de 17 localități amplasate pe o suprafață de 1.225 km pătrați.

De menționat că unitatea sanitară asigură asistență medicală pentru toată zona de sud a județului Argeș, cât și pentru județele limitrofe: Olt, Teleorman și Dâmbovița. Spitalul Orășenesc ”Regele Carol I” Costești acordă servicii de spitalizare continuă, servicii ambulatorii de specialitate, servicii de spitalizare de zi sau servicii paraclinice în următoarele specialităţi: anestezie şi terapie intensivă, medicină internă, pediatrie, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie, medicină de laborator, radiologie – imagistică medicală. Continuitatea asistenţei medicale este asigurată în Spitalul Orășenesc ”Regele Carol I” Costești de către medici de specialitate, în una dintre specialităţile: medicină internă, pediatrie, chirurgie generală, obstetrică-ginecologie și prin două linii de gardă, organizate astfel: linie de gardă pentru specialităţile medicale și linie de gardă pentru specialităţile chirurgicale.

Citește și La Şcoala Populară de Arte, profesorii şi elevii sunt de neclintit: „Noi păstrăm tradiţia!”

Spitalul are în dotare următoarele echipamente şi aparate medicale: aparat de radiologie convenţională, ecograf, instrumentele şi echipamentele necesare pentru efectuarea analizelor medicale de hematologie şi biochimie. Proporţia bolnavilor externaţi din Spitalul Costești care se reinternează, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 48 de ore de la externare, este sub 1,5%. Proporţia bolnavilor transferaţi din Spitalul Costești într-un alt spital, pentru patologie de acelaşi tip, într-un interval de 72 de ore de la internare este mai mică de 0,05%. Conform Ministerului Sănătății, Spitalul Orășenesc ”Regele Carol I” Costești este încadrat la clasificarea IV, conform ordinului ministrului Sănătății nr. 323/2011, modificat de ordinul nr. 441/2015.

Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” Vedea, singura unitate sanitară din județ pentru pacienţii cu afecţiuni psihice

Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Maria” Vedea funcţionează din 1 octombrie 1965 cu titulatura de ”Cămin spital de Copii Neuropsihiatrici”, având o capacitate de 150 de locuri. Din martie 1969 acest cămin a fost reprofilat pentru bolnavi neuropsihic cronici, cu 200 de locuri, iar de la data de 1 septembrie 1969 funcţionează ca Spital de neuropsihiatrie pentru adulţi şi copii, cu 250 de paturi. Din anul 1991 funcţionează ca Spital de psihiatrie pentru adulţi, iar din anul 1998 se numeşte Spitalul de Psihiatrie “Sf. Maria” Vedea, având, în prezent, o capacitate de 206 paturi. Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Maria” Vedea este singura unitate sanitară din judeţ care asigură asistenţă medicală pentru pacienţii cronici cu afecţiuni psihice.

Citește și „Alături de veterani” – mesajul ministrului Apărării Naţionale

Având în vedere prevederile legale, la nivelul judeţului Argeş, Spitalul de psihiatrie ”Sf. Maria” Vedea îndeplineşte condiţiile pentru a efectua şi internări nevoluntare. Spitalul are destinaţia de unitate sanitară cu paturi (categoria V, cu profil de monospecialitate psihiatrie, în regim de spitalizare continuă), aparţinând domeniului public al judeţului Argeş și fiind administrată de Consiliul Judeţean Argeş. Spitalul deţine Autorizaţie Sanitară de Funcţionare, având ca obiect de activitate asistenţa medicală și ambulatorie de specialitate (cod CAEN 8610; 8622). Totodată, instituţia sanitară este acreditată de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, conform certificatului de acreditare nr. 275/14.02.2017, şi are implementat un sistem de management al calităţii conform condiţiilor standardului SR EN ISO 9001:2015, atestat prin certificatul nr. 8700/04.09.2017, emis de SRAC CERT SRL.

Spitalul de Psihiatrie ”Sf. Maria” Vedea reprezintă un loc în care pacienţii găsesc, pe lângă soluţii medicale de înaltă calitate, confidenţialitate, loialitate, disponibilitate multidisciplinară permanentă, dar şi înţelegerea de care au nevoie, toate acestea fiind obiective permanente ale activităţii curente. Politica adoptată este adecvată îndeplinirii obiectivelor care să conducă la creșterera calității vieții pacienților cu afecțiuni psihice, oferirea de servicii de sănătate de calitate și în condiţii de siguranţă, cu un grad de satisfacţie maximă pentru pacienţi. Este în atenţia permanentă a managementului instituţiei crearea unui climat propice pentru angajaţi, astfel încât, cu profesionalism și implicare, întregul colectiv să contribuie la creşterea prestigiului spitalului.

Citește și Obiective turistice interesante din judeţul Argeş

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *