Web Analytics

Spitalul Județean de Urgență Pitești are un nou aparat în cadrul Laboratorului de Angiografie

de | 21.11.2019 11:48 | Actualitate

Spitalul Județean de Urgență Pitești a fost dotat cu un nou aparat în cadrul Laboratorului de Angiografie. Dispozitivul, achiziționat de Consiliul Județean Argeș, a costat 239.999,20 lei și este extrem de necesar în salvarea vieților pacienților cu afecțiuni cardiovasculare. Este vorba despre un Rotablator, un dispozitiv necesar intervenţiilor de implant de stent, care ajută la curăţarea vaselor de sânge, a arterelor coronare, eliminând depozitele de grăsime.

„Procedura de rotablație constă în introducerea unei freze cu cap diamantat (microcristale de diamant) miniaturizată. Prin rotația acesteia, placa de aterom este descompusă în microparticule foarte mici cu diametrul sub 10 microni. În urma ei, freza lasă o arteră coronară pregatită optim pentru a fi stentată.
Este o procedură minim invazivă care se recomandă atunci când arterele corpului sunt blocate de plăcile de aterom, iar sângele nu mai poate iriga țesuturile din zona respectivă. Pentru a putea reda circulația dintr-o anumită arteră calcificată, medicul recurge la procedura de rotablație pentru a dezintegra calciul format pe arterele coronare.


Prin dotarea Laboratorului de Angiografie al Spitalului Județean de Urgență Pitești cu un asemenea dispozitiv, alături de echipa de medici specialiști, pot fi salvate viețile pacienților, care prin absenţa acestui aparat riscau să fie etichetaţi ca netratabili. Este vorba, în mod deosebit, de persoanele vârstnice care prezintă leziuni calcificate și care nu pot fi supuse intervenției de implant de stent, întrucât vasele de sânge nu pot fi deschise fără un asemenea dispozitiv.
Laboratorul de Angiografie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești este cel mai dotat laborator din țară, care dispune de tehnologie de ultimă generație”, informează Biroul de Presă al CJ Argeș.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii