Web Analytics
scris joi, 12.09.2024

Spitalul Judeţean, dat în judecată de constructorii noului corp de clădire la Curtea de Arbitraj

O asociere de firme a dat în judecată Spitalul Județean de Urgență Pitești. Procesul are legătură cu lucrările la noul corp P+4 al spitalului și se ține la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Spitalul Judeţean, dat în judecată de constructorii noului corp de clădire la Curtea de Arbitraj

În ședința Consiliului Județean Argeș din 29 august 2024 s-a prezentat proiectul de hotărâre privind aprobarea achiziționării unor servicii juridice de consultanță, asistare și reprezentare în fața Curții de Arbitraj, precum și asigurarea fondurilor necesare pentru angajarea unui specialist în arbitraj într-un dosar în care Spitalul Județean de Urgență Pitești este parte.
Asocierea de firme care a deschis proces la Curtea de Arbitraj și care a reclamat spitalul e formată din STAR TRADING IMPEX S.R.L., SC ZEUS S.A. și S.C. VALAH CONSTRUCT GRUP S.R.L.. La obiectul dosarului se menționează plata unei sume de 4.341.273,86 lei, reprezentând cuantumul lucrărilor executate conform unui contract din 2019; suma de 3.921.695,00 lei, reprezentând actualizările prețurilor conform clauzelor contractuale; penalitățile de întârziere calculate provizoriu la suma de 301.027,20 lei și cheltuielile de judecată ocazionate cu arbitrajul.

Citește și Deşi primăriţa Câmpulungului spune că n-a avut niciodată colaborare cu PSD, şeful acestui partid o contrazice. Mînzînă: „Personajul Elena Lasconi este bipolar”

Managerul Adrian Dumbravă: „Asocierea a efectuat niște lucrări suplimentare față de contractul inițial și supervizorul nostru nu le-a validat”

Pentru mai multe detalii l-am contactat pe noul manager al spitalului, Adrian Dumbravă.
„S-a făcut o cerere de arbitrare la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț a României. Pretențiile sunt în valoare de 8 milioane de lei. Ei au deschis dosarul, nr 58/2024. Sunt lucrări suplimentare neasumate de dirigintele de șantier, în speță o societate, un supervizor, noi am avut contract cu ei ca să supervizeze lucrările. Asocierea a efectuat niște lucrări suplimentare față de contractul inițial și supervizorul nostru nu le-a validat și pentru asta ei au deschis un proces; o parte lucrări suplimentare și a doua speță în același proces este o formulă de ajustare pentru clauze contractuale. Spitalul a făcut (ajustările, n. red.) după o formulă prevăzută deja în contract. Ei nu au fost de acord cu ea și asta e cauza procesului intentat de această asociere împotriva spitalului”.
Spitalul va fi reprezentat de un avocat din București, de la Casa de Avocatură Rădulescu, împreună cu juriștii spitalului.

Spitalul Județean nu are un consilier juridic specializat în arbitraj

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 26 /2012 (actualizată), în situaţii temeinic justificate pot fi achiziţionate servicii de consultanţă/de asistenţă sau de reprezentare juridică, în condiţiile legii, cu aprobarea Consiliului Judeţean. În motivarea solicitării către CJ Argeș, spitalul arată și faptul că personalul angajat este insuficient, precizând că un post este vacant, iar cei doi consilieri juridici care sunt angajați deservesc întreaga activitate juridică a instituției, existând 137 de cauze pe rolul instanțelor de judecată. În plus, Spitalul Județean de Urgență Pitești nu are un angajat, consilier juridic, specializat în arbitraj.
Reamintim că Arbitrajul comercial reprezintă o altă modalitate de a soluționa litigiile, alternativă la instanțele statale. Hotărârea arbitrală are aceeași valoare ca una dată de instanța judecătorească și are un termen mult mai scurt de soluționare, de șase luni la arbitrajul intern și 12 luni la cel extern.

Citește și Gaură mare! Festivalul „Analogue” din Mioveni a sucombat după două ediţii!

Citește și După multe încercări, Energomontaj i-a convins pe membrii CTATU de proiectul blocului cu 9 etaje din Găvana

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...