Web Analytics

Spitalul Judeţean Argeş, o cloacă unde interesele de afaceri sunt mai presus decât interesele pacienţilor

de | 28.09.2017 13:03 | Opinii

La câte articole argumentate și documentate a scris Jurnalul de Argeș despre neregulile și problemele de la Spitalul Județean Argeș, s-ar putea scrie lejer o carte. Iar ultima neregulă – despre care tot Jurnalul de Argeș a scris primul – este delapidarea uriașă de peste 900.000 euro coordonată de contabila Amalia Dumitrașcu, aceeași care dăduse și ”țeapa” de multe miliarde la BCR. De ce a delapidat Amalia Dumitrașcu o asemenea sumă?

Pentru că se poate, de aceea! La Spitalul Județean Argeș se poate orice. În sensul negativ. Se poate ca asistentele să jignească pacienții fără probleme. Se poate ca unii doctori să refuze să trateze pacienți sau să le indice diagnostice greșite. Se poate ca în majoritatea saloanelor condițiile să fie unele demne de al doilea război mondial, cu paturi metalice vechi de când lumea și noptiere la fel de antice. Se poate – și e aberant! – ca pacienții să fie puși să își cumpere medicamente, deși acestea ar trebui să fie furnizate de spital. Se poate ca la toaletele de la fiecare etaj să nu fie nici hârtie igienică și nici săpun. Se poate ca o mare parte dintre angajați – sunt totuși și zeci de excepții de profesioniști dedicați meseriei – să fie interesați în procent covârșitor de binele propriu și în procent minoritar de binele pacienților. Se poate ca destui doctori să facă miliarde din studiile clinice pe pacienți săraci. Se poate ca la morgă să se ceară șpăgi ca să se dea drumul mai repede la cadavre. La Spitalul Județean Argeș ți se face rău numai când vezi fațada gri și la propriu și la figurat. La spital te simți plin de disconfort numai când vezi fețele acre și arogante ale destulor asistente și destulor doctori. Se poate și se tolerează prea multe la Spitalul Județean Argeș. De ce nu se poate schimba din temelii totul? Pentru că acolo e un mare lanț al slăbiciunilor și pilelor. Un cerc vicios întins pe toate palierele și pe care niciun manager nu a reușit să îl dezintegreze.
De ce? Pentru că Spitalul Județean Argeș este – și nu mi-e teamă de cuvinte! – o cloacă unde interesele de afaceri sunt mai presus decât interesele pacienților. Jurământul lui Hippocrate a fost înlocuit cu jurământul față de Regele Ban.
Și mai e o cauză. Politicul și-a băgat mereu coada la Spitalul Județean Argeș. Politicul a dictat și dictează prea multe în sănătatea argeșeană.
Dan Manu, actualul președinte al CJ Argeș, a lucrat ani buni la Spitalul Județean Argeș. Și m-aș bucura să văd că îi pasă de spital cu adevărat, că vrea să schimbe din temelii lucrurile acolo. Dar cred că mă înșel. Pentru că deși a trecut un an și trei luni de când e președinte, lucrurile nu s-au îmbunătățit la Spitalul Județean Argeș. Ba dimpotrivă, scandalurile și problemele s-au înmulțit.
Din fericire, mai am multă speranță. Și speranța asta nu e legată sau argumentată de doctorul Dan Manu, ci de altcineva. E legată de omul căruia într-adevăr îi pasă de sănătatea argeșeană. Poate singurul din județ. E vorba de primarul Ion Georgescu, cel datorită căruia la Mioveni va fi gata în 2018 primul spital de stat din România construit după Revoluție. Un spital ce va face ca actualul spital de la Pitești să pară o cocioabă și cu siguranță să rămână cu puțini pacienți. Pentru că lui Ion Georgescu îi pasă de comunitate, în timp ce altor mai-mari ai județului le pasă doar de ei înșiși și de beneficiile personale. Greșesc cumva?

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii