Seria noastră de interviuri cu oameni remarcabili ai Spitalului Județean de Urgență Pitești continuă astăzi cu dr. Sorin-Laurențiu Vasilescu, medic primar, șef al secției de Medicină Internă, din 2001 și până astăzi.
D-le doctor, conduceți o secție cu patologie complexă. Câți pacienți aveți internați în acest moment (vineri, 11 iulie). E plină secția?
– Aproape plină. Secția funcționează cu 62 de paturi, dintre care 15 sunt de reumatologie, 10 de nefrologie, restul paturilor fiind strict de Medicină Internă. Patologia este complexă. În afara cazurilor strict de nefrologie și de reumatologie, patologia de Medicină Internă se confruntă cu cazuri foarte complexe. Noi internăm anual în jur de 2.000-2.500, uneori chiar 3.000 de pacienți, iar patologia noastră cuprinde afectare multiplă de organe și sisteme. Astfel încât un pacient internat aici beneficiază de un tratament complex din partea corpului medico-sanitar din secție, dar și cu ajutorul colegilor de alte specialități – cardiologie, gastroeterologie, neurologie – cu care avem o colaborare foarte bună și apropiată.
„Ne confruntăm frecvent cu patologia vârstnicului instituționalizat în diverse azile, în care bolile se acutizează”
Ce patologie vă pune cele mai mari probleme?
– În ultimii ani ne confruntăm foarte frecvent cu patologia vârstnicului instituționalizat în diverse azile, cămine de bătrâni, în care bolile unor organe sau sisteme – cardiovascular, neurologic, pneumologic, gastroenterologic – sunt acutizate și, fiind un pacient cu afecțiuni multiple, el este spitalizat în secția noastră. Din păcate, ne-am confruntat în ultimii ani cu un aflux destul de mare al unei asemenea patologii, respectiv pacientul vârstnic instituționalizat, și, nu de multe ori, patologia fiind foarte complexă, lucrurile nu au putut fi stăpânite, în contextul vârstei înaintate a bolnavilor respectivi și în condițiile în care nu au beneficiat, până să vină la noi, de o îngrijire medico-sanitară la un nivel cel puțin mediu.
Personalul secției de Medicină Internă este acoperitor?
– N-aș putea spune că este acoperitor, mai ales din punct de vedere al asistentelor și al îngrijitoarelor și infirmierelor. Avem nouă medici, 20 de asistente și 12 îngrijitoare și infirmiere, care funcționează pe trei sau două ture; acoperă 24 de ore din 24. Ne-ar mai trebui cel puțin trei infirmiere și trei îngrijitoare, pentru că ne confruntăm frecvent cu patologia pacientului nedeplasabil.
Sunteți șef al acestei secții din 2001. Care este starea de sănătate a pacienților de azi în comparație cu cea de acum 25 de ani?
– Calitatea serviciilor a fost în permanentă creștere, chiar dacă nu a fost spectaculoasă. Acum avem aici și RMN, și Computer Tomograf, și alte aparate de investigație care ne ajută să punem mult mai repede diagnosticul, să nu mai prelungim prea mult durata de spitalizare. De altfel, față de anii anteriori, se observă transferul în creștere al asistenței medicale spitalicești către ambulatoriul de specialitate; să fie câți mai puțini pacienți care necesită spitalizare – unde trebuie să predomine urgențele.
Revin la întrebarea privind starea de sănătate, prin comparație…
– În urmă cu 25 de ani erau mult mai mulți pacienți internați la Medicină Internă. Odată cu creșterea speranței de viață, a crescut și nivelul material standard. Putem observa un aspect: dacă acum 25 de ani aveam în curs de spitalizare pacienți de la 18 ani la 75-80-90 de ani, acum numărul celor cu vârste peste 60 de ani care sunt spitalizați este predominant. Ceea ce reflectă faptul că până la această vârstă oamenii nu apelează la serviciile de spitalizare. Deci, starea lor de sănătate s-a îmbunătățit.
„Dacă în urmă cu 25 de ani poate că diagnosticam un caz de cancer pe lună, acum sunt puține zile în care nu diagnosticăm cel puțin un caz de cancer”
Ce boală predomină la cei internați?
– Este un complex… Putem spune câteva boli care sunt pe primul loc în spitalizare: afecțiunea pulmonară dominantă, bronșita cronică obstructivă, patologia din punct de vedere hematologic al anemiilor, de diverse etiologii, observăm că în ultimii ani crește, într-un ritm fantastic, boala neoplazică, cancerul, cu localizare multiplă, și, prin urmare, complicațiile existenței acestor tumori se concretizează în niște afecțiuni care, de obicei, sunt internate în secția noastră.
Deci, cancerele au crescut – cum spuneți – într-un ritm fantastic…
– Da. Foarte mare e ritmul. Aproape că nu există zi în care să nu diagnosticăm o formă de cancer.
În atâția ani de medicină a fost sau este ceva care vă înfricoșează?
– Asta fiind meseria noastră, căutăm să ne explicăm și să rezolvăm problemele pacientului. Creșterea incidenței cancerului ne pune o mare problemă a factorilor externi, a etiologiei acestei afecțiuni, care este plurifactorială, și a faptului că patologia se mută către acest gen de afecțiune. Dacă în urmă cu 25 de ani poate că diagnosticam un caz de cancer pe lună, iată că acum sunt puține zile în care nu diagnosticăm cel puțin un caz de cancer.
Am văzut multe icoane în biroul dv. Credeți în Dumnezeu…
– Sunt un ortodox convins, practicant. Ne rugăm și pentru noi, și pentru bolnavii noștri. Sunt absolut convins că n-am putea face nimic fără ajutorul lui Dumnezeu.
Cine este Sorin-Laurenţiu Vasilescu
Sorin-Laurențiu Vasilescu (61 de ani) este medic primar de Medicină internă, cu specializare în Conducerea serviciilor medicale și sociale. În perioada 1997-1998, a condus Centrul de Diagnostic și Tratament din Pitești, apoi, între 1998 și 2000, a fost șef al Direcției de Sănătate Publică Argeș. A mai fost director al Spitalului Costești, iar în perioada 2010-2015, a ocupat funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Pitești. Din 2001 și până astăzi este șef al secției Medicină Internă din cadrul SJUP.
Citește și Facultatea din România unde toţi angajații sunt rude
0 Comentarii