Sora patriarhului: “Nu există nici cea mai mică îndoială că Stela nu e fiica noastră”

de | 17.05.2012 19:22 | Dezvăluiri

În ultimele săptămâni a izbucnit un adevărat scandal în jurul Bisericii Ortodoxe Române, prin apariţia unei fete despre care s-a vehiculat că ar fi, de fapt, fiica secretă a Patriarhului Daniel. Existența Steluței Vișan Ciobotea, în vârstă de 33 de ani, a fost scoasă la iveală de către Minodora Ilie, președinta fundației Omenia, care a făcut și oficiile de gazdă la Godeni, la cununia civilă, apoi și la cea religioasă, a acestei fete cu Costel Ispas, un tânăr din satul Cotești. Tânărul, despre care s-a speculat imediat că e ginerele patriarhului, e om de casă al Minodorei Ilie, dovadă că a fost o perioadă îngrijitor la  adăpostul canin al Asociaţiei neguvernamentale „Codiţă şi Bobiţă” din satul Cotești, patronată de fundația Omenia. Cert e că din relația celor doi tineri, încurajată asiduu de către președinta fundației internaționale Omenia, a rezultat și o fetiță, Daniela Ispas Ciobotea, care a fost botezată sâmbătă 5 mai, la Godeni, atunci când a avut loc și cununia civilă, urmată de cea religioasă. Aceste două evenimente, despre care am relatat pe larg, au reprezentat pentru noi punctul de pornire al unei anchete jurnalistice mai ample, prin care dorim să aflăm care dintre cele două părţi beligerante au dreptate în această poveste. Minodora Ilie, pe de o parte, cea care a încurajat idila dintre cei doi tineri și care susţine, „secretos”, că Steluţa Maria Vişan Ciobotea ar fi, de fapt, fiica Patriarhului sau familia acestei fete, Floarea şi Octavian Vişan Ciobotea, sora, respectiv cumnatul Preafericitului Daniel, care declară că tot acest circ mediatic a fost provocat de președinta fundației Omenia, în încercarea acesteia de a da „şah mat” la Patriarh. Familia Vișan Ciobotea are și o explicație pentru tot acest scenariu: dorința  Minodorei Ilie de a-l vulnerabiliza pe patriarh, după ce Preafericitul Daniel a redus influența pe care președinta fundației Omenia o avea în treburile Patriarhiei, influență moștenită încă de pe vremea celuilalt patriarh, Teoctist Arăpașu. În încercarea de a afla adevărul, am luat legătura cu familia Steluţei, cu soții Ciobotea, care au avut amabilitatea de a ne furniza toate datele referitoare la acest caz. Prin urmare, m-am deplasat la București, acolo unde locuiesc sora și cumnatul patriarhului și unde am vorbit atât cu Floarea şi Octavian Vişan Ciobotea, cât și cu Daniela Antuza, în vârstă de 27 de ani, sora mai mică a Steluței.

Am văzut certificatul de naștere al Steluței

Așa am aflat că sora Patriarhului e profesoară de franceză la una din școlile din București și s-a stabilit în Capitală, cu soţul şi cele două fiice, cu câțiva ani în urmă. La primul nostru dialog, sora celui de-al şaselea Patriarh al României a dat dovadă de o modestie neobişnuită. Femeia a încercat să ne explice realitatea, susținând că familia ei a fost manipulată ani buni de Minodora Ilie, pentru ca, într-un final, să se ajungă la iscarea acestui scandal pus la cale din răzbunare de președinta fundației Omenia, doar pentru faptul că aceasta nu a putut să-şi mai exercite influenţa pe lângă Patriarh. Pentru a da greutate celor declarate nouă, Floarea Vişan Ciobotea ne-a arătat atât certificatul ei de căsătorie, cât şi certificatul de naştere al Steluţei, împreună cu mai multe fotografii în care ea şi soţul îşi au alături pe cele două fiice, Steluţa şi Antuza.
Certificatul de căsătorie al soţilor Floarea şi Ioan Octavian Vişan Ciobotea arată foarte clar că cei doi s-au căsătorit la data de 31 iulie 1976, la Lugoj, judeţul Timiş. Iar certificatul de naştere al Steluţei Maria Vişan Ciobotea, născută la data de 10 martie 1978, demonstrează, negru pe alb, că Steluţa este fiica Floarei şi a lui Octavian Vişan Ciobotea, iar naşterea a fost înregistrată la Oficiul de Stare Civilă al municipiului Lugoj în data de 16 martie 1978.  Prin urmare,  doar pentru că este sora patriarhului și în acest scandal a fost târât și numele fratelui său, a ajuns Floarea Vișan Ciobotea în situația delicată să prezinte probe certe care să conducă la concluzia că este mama naturală a Steluţei şi că tatăl acesteia nu este nimeni altul decât soţul ei, Ioan Octavian. Acesta este și motivul pentru care sora patriarhului şi-a dat consimţământul ca Jurnalul de Argeș să intre în viaţa familiei ei, furnizându-ne orice fel de date care să ne ajute în aflarea adevărului, oricât de intim sau dureros ar fi acesta. Iar rațiunea e una singură: familia Vişan Ciobotea ține să-şi recapete fiica prin orice mijloace legale, dar nu doreşte să facă din acest demers un subiect de cancan. De aceea, sora patriarhului n-a dorit să purtăm discuţia sub forma unui interviu de presă.

”Minodora m-a folosit ca imagine, apoi a ajuns să spună că fata mea nu e mea”

Floarea spune că a locuit în trecut, de prin 1974 şi până acum câţiva ani, în Lugojul german. În 1976 s-a căsătorit cu Ioan Octavian Vişan, păstrându-şi, după căsătorie, şi numele purtat anterior, cel de Ciobotea, așa cum și soţul a luat numele ei de fată, devenind astfel familia Vişan Ciobotea. În anul 1978, la doi ani de la căsătorie, a născut-o pe Steluţa la maternitatea din Lugoj, iar şapte ani mai târziu, tot aici, a născut-o şi pe Antuza. Pe Minodora Ilie, Floarea Ciobotea  a cunoscut-o pur şi simplu. Fiind sora Patriarhului, femeia s-a trezit cu tot felul de invitaţii din partea Minodorei la o serie de evenimente. Și-a dat seama mult mai târziu că era folosită ca imagine, datorită statutului ei de soră a PF Daniel. Miza Minodorei Ilie era ca toți cei care o vedeau foarte intimă cu sora patriarhului să înțeleagă că ea are influență și intrare la primul om în ierarhia BOR.
„Doamna Minodora m-a folosit ca imagine, apoi a ajuns să spună că fata mea nu e mea.  Am rupt orice legătură acum. Am cunoscut-o în 2007 şi legătura cu ea a fost scurtă, de maxim un an, răstimp în care am fost de câteva ori și pe la Godeni. Nu mi-a plăcut că am văzut că vorbeşte mereu, ba despre una, ba despre alta, și că doar se foloseşte de oameni. Pe mine mă depăşea situația, mă refer în primul rând la evenimentele unde mă tot ducea ea, pentru că eu sunt o femeie obișnuită, nu cunosc oameni importanţi din plan politic. Minodora mă lua cu ea pentru ca apoi să poată spune tuturor: ”Uite cu cine am venit eu!”      
Ca să demonstreze că sunt părinţii naturali ai Steluţei, dar şi pentru a-şi recăpăta fiica, respectiv nepoata, Floarea şi Octavian Vişan Ciobotea ne-au spus că sunt de acord şi cu testul ADN. Deja au început demersurile legale pentru a arăta adevărul şi a demonstra că Steluţa nu e nicidecum fiica Patriarhului şi că Minodora Ilie persistă în această minciună doar pentru a se răzbuna pe Preafericitul Daniel. Floarea mi-a mai spus și că ideea Minodorei de a spune tuturor că Steluţa este fiica Patriarhului este foarte posibil să-i fi venit atunci când a înscris-o pe Steluța în Fundaţia Internaţională Omenia doar cu numele de Ciobotea, neştiind că numele întregii familii este Vişan Ciobotea. De altfel, Minodora a fost notificată de mai mult timp, de către avocatul familiei Vişan Ciobotea, să o scoată pe Steluța din Fundaţie şi să nu se mai folosească de ea. Văzând că familia Patriarhului se distanțează de ea, Minodora Ilie a schimbat tactica reuşind să și-o atragă de partea ei pe Steluţa. I-a făcut cunoştinţă fetei cu Costel Ispas, un băiat pe care-l avea în curtea casei de la Godeni și pe care  l-a prezentat apoi ca fiind, ba student la teologie, ba student la IT sau la SRI.
„În 14 februarie, anul acesta, doamna Minodora a făcut o şedinţă la Hotel Phoenicia din București, unde își are sediul Fundaţia Omenia, la care noi nu am fost, dar unde a prezentat-o pe Steluţa ca fiind din familia Patriahului, logodită cu un student la Teologie (Costel Ispas, n.red). Am aflat acest lucru de la cineva care a fost la respectiva ședință și, normal, am întrebat-o și eu pe Stela dacă este adevărat. Şi atunci, fata mi-a spus că băiatul e student la IT, nu la Teologie. Seara, soţul meu a sunat-o pe doamna Minodora şi a întrebat-o cine este acest băiat pe care i l-a prezentat fetei, iar ea i-a răspuns soțului că e student la SRI. Din trei variante contradictorii, noi, ca și părinți,  pe care puteam s-o mai credem? Abia acum, din ziare, am aflat şi noi cine este acest băiat şi cum l-a cunoscut fata noastră”, ne-a spus cu tristețe Floarea Vişan Ciobotea.   Impresia pe care Costel Ispas a făcut-o familiei Vișan Ciobotea, la cele două – trei întâlniri care au avut loc între aceştia, n-a fost una grozavă. „Un mincinos, un băiat fără şcoală și fără carte, dar cu o mare putere de manipulare”, așa ni l-a descris sora Antuza, sora mai mică a Steluței.

Sora patriarhului: ”Voi face orice pentru a-mi readuce copilul acasă”

Ca să rezumăm această telenovelă cu accente tragi-comice, familia Vişan Ciobotea este hotărâtă să parcurgă toţi paşii legali în justiție pentru a-şi putea recăpăta fiica bolnavă. Steluţa are un comportament infantil, în ciuda faptului că este o fată foarte inteligentă, și asta doar pentru că părinţii s-au ocupat de ea îndeaproape încercând să-i compenseze handicapul printr-o eduaţie foarte atentă. Potrivit familiei, Steluţa trăieşte într-o lume a ei, în care răul nu există, putând să fie manipulată foarte uşor, aşa cum face acum Minodora Ilie. Pe certificatul medical scrie clar că fata are nevoie de însoţitor permanent şi că nu este aptă să se descurce singură.   „Îmi iubesc copilul şi voi face orice este posibil pentru a-l readuce acasă! Nu poate exista nici cea mai mică îndoială că Stela nu e fiica noastră!”, a fost declaraţia de final a sorei Patriarhului. Din momentul în care Steluţa a intrat sub „aripa ocrotitoare” a Minodorei Ilie, familia Vişan Ciobotea a început să facă nu doar plângeri penale, dar a demarat şi un proces în instanţă pentru a-şi recupera fiica.
Ioana Ştefan

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii