Sondaj: Barometrul Securității Naționale, octombrie 2021

de | 27.10.2021 23:14 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie

 

Barometrul Securității Naționale, ediția octombrie 2021, a fost realizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) și LARICS (Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică), în cooperare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și analizează percepțiile românilor în ceea ce privește pandemia și problemele de securitate națională și globală. (foto: Prof.Univ.dr. Dan Dungaciu, Academician Victor VOICU, general Constantin Ciucă, printre cei care au interpretat datele)
Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorilor şi nu reflectă neapărat opiniile Departamentului de Stat al S.U.A.

Citește și: Abandonat la naştere, acum student la specializarea Jandarmi din cadrul Academiei de Poliţie

Rezumatul Barometrului Securității Naționale, ediția octombrie 2021.  Partea a ll-a.
Datele au fost culese în perioada 1-10 octombrie 2021, pe eșantion de 1002 persoane, reprezentativ la nivel național, cu o marjă de eroare de plus/minus 3,1% la un nivel de
încredere de 95%.

  • Pandemia a accentuat decalajul dintre instituțiile care în mod obișnuit se bucură de foarte mare încredere din partea publicului (Armată, Biserică) și instituțiile politice.
  • Cele mai mari amenințări la adresa UE: criza economică, pandemia, migrația din afara UE, neînțelegerile dintre unele țări membre.
  • Cele mai mari amenințări la adresa României: criza economică, corupția, pandemia, incompetența clasei politice.
  • Referitor la temele prin prisma cărora românii ar susține un partid anti-sistem (chiar cu potențial radical), cele mai acceptabile pentru publicul nostru sunt: unirea cu Basarabia (68,7%), ideea de partid declarat creștin și susținător al Bisericii (61,6%), opoziția față de vaccinarea obligatorie (54,1%), ideea că românii sunt discriminați în Europa (54,1%). O temă extrem de nepopulară ar fi ieșirea României din UE – doar 14,3% ar susține un partid care ar cere așa ceva.

Citește și: Părintele „Simfoniei Lalelelor” este fiul unui cunoscut jurnalist, dascăl şi om politic din perioada interbelică

Grafic sondaj octombrie 2021

Grafic sondaj octombrie 2021

  • Românii nu sunt neapărat împotriva vaccinării, ci mai degrabă împotriva sau ezitanți cu vaccinarea anti-covid.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii