Web Analytics
scris marți, 20.12.2022

Solstițiul de iarnă: ce nu trebuie să faci în cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă 2022 are loc pe 21 decembrie, la ora 23:38. Este ziua cea mai scurtă din an și marchează practic debutul iernii astronomice.

Solstițiul de iarnă: ce nu trebuie să faci în cea mai scurtă zi din an

Citește și: Negocieri finalizate la Automobile Dacia! Uite cu cât vor crește salariile!

Interesant este faptul că una dintre cele mai vechi scrieri legate de solstițiul de iarnă a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Pe atunci, sărbătoarea ținea 12 zile și avea ca obiectiv principal să îl sprijine pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an, potrivit Agerpres.

Citește și: Cresc salariile în Prefecturi! Uite cât va lua un director general!

De-a lungul timpului solstițiul de iarnă a fost perceput mai degrabă ca o luptă între forțele binelui și cele ale răului. Oamenii credeau că în noaptea solstițiului de iarnă cerurile se deschid, de fapt, dar la fel se întâmplă și cu străfundurile pământului. Ei erau, astfel, foarte atenți la ce spun si gândesc, fiind încurajată gândirea pozitivă. Totodată, aceștia erau încurajați să-și îndrepte toate rugile către cer. Exstă și o explicație în acest sens. Astfel, conform credințelor populare, cei care vor gândi negativ pe toată durata zilei solstițiului de iarnă s-ar putea confrunta cu greutăți pe parcursul întregului an ce va avea să vină.

Citește și: Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost achitat în dosarul Romgaz-Interagro

Tradiția mai vorbește și despre faptul că, pe 21 decembrie, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai păstrează în unele sate din România.

Citește și: Restricții de circulație la Clucereasa, pe strada Depozitelor

Totodată, se spune că la ora la care este solstițiu nu este bine să fii singur, ci trebuie să fii alături de cineva, pentru a nu te simți singur anul următor. În plus de asta, pe vremuri oamenii obișnuiau să dea de pomană celor nevoiași. De asemenea, se spune că nu se face curat în casă în ziua solstițiului, deoarece acest lucru ar duce ghinion în gospodărie.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...